FONTOS


 

Áradó energia
Egy hét helyett mindössze egy nap pihenő

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Szabó Sándor, A színes Sport 2002.08.08
--------------------------------------------------------------------------------

A csak rájuk jellemző lendülettel készülnek kajakosaink, kenusaink a sevillai vb-re. Elvégre a közelmúlt (is) kötelez. A szegedi Eb-n példátlan mennyiségű érmet gyűjtöttek.

Elvileg pihenhetett volna a női csapathajók egyik klasszisa, Bóta Kinga, ám egy nap szusszanás után már Dunavarsányban lapátolt. A tavalyi éve jobban sikerült, ezért összpontosít, magyarázza Bóta Kinga. Sevilla vize nem ismeretlen számára, az 1996-os atlantai olimpia előtt edzőtáborozott ott. Az ötkarikás versenyre viszont nem jutott ki, s még a 2000-esre, a Sydneyben rendezettre sem. A 2004-es athéni ötkarikás fesztiválon föltehetően ott lesz, bár ki lát a jövőbe? Már csak azért is olimpiára esélyes, mert kajakos-párjával, Szabó Szilviával eltéphetetlenül „összenőtt".


Aranyhajóban - balról Bóta Kinga, előtte Szabó Szilvia

- Kifogástalan az együttműködésünk - helyesel Kinga -, amint Szilvi emeli a csapásszámot, váltok én is. Ha viszont ő érzi úgy, hogy a hátsó ülőkéről, azaz felőlem árad az energia, akkor felpörög.

Hihetetlenül eredményes duó. Bóta vb-n és Eb-n 16 érmet szerzett - a fele, azaz nyolc aranymedália -, Szabó Szilvia 25 éremnél tart, azok közül tizenkettőt aranyból vertek.

Kérdezzük Bóta Kingától, egyes hajóban miért nem próbálkozik - no persze van az 1000 méteres számban egy-egy Eb-ezüstje és bronza! -, egyszerű magyarázattal szolgál: egyéniben Kovács Katalin verhetetlen.

Ha befejeződik a sevillai vb, a legjobb barátnőjével, Dékány Kingával a horvátországi Krk szigetére utazik. Lesznek még többen is a társaságban, bérelnek egy vitorlást, s szelik az Adria hullámait.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  női kajak négyes
  Szabó Szilvia