FONTOS


 

Generációváltás magyar aranyakkal
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Novák Miklós, Népszava 2001.07.24
--------------------------------------------------------------------------------

A milánói Európa-bajnokságon szenzációsan szerepelt, 8 arany-, 9 ezüst- és 3 bronzéremmel az éremtáblázat élén végzett magyar kajak-kenu csapatból feleslegesnek tűnhet bárkit is kiemelni. Mégis megtehető, hiszen a Fábiánné Rozsnyói Katalin edzette női kajakosok öt bajnoki címet gyűjtöttek, benne három olimpiai távon elért első helyezéssel. Ami különösen azután remek teljesítmény, hogy a magyar hölgyek Sydneyből arany nélkül tértek haza.

Milánóban ugyan három-három győzelemmel Szabó Szilvia és Bóta Kinga vitte a prímet, de a csapatban - még ha ezt ő maga nem is mondaná ki - Kovács Katalin a "vezérevezős". Az Eb-n ezt a K4 500-es egység fölényes első helyezése mellett két szóló sikerrel bizonyította: ezer méteren a Sydneyben csúcsra érő Josefa Idem mögött másodikként, míg ötszázon, a legrangosabb női számban előtte elsőként ért célba. Bár társaival együtt a vasárnap éjszakát és a hétfő hajnalt buszozással töltötte, délután derűsen válaszolt kérdéseinkre.

- Az oda-, amikor azon bosszankodhattak, hogy pihenés helyett buszozással kell készülniük a versenyre, vagy a visszaút, amikor az ünneplést zötykölődés tette lehetetlenné, volt nehezebben elviselhető?
- Szerencsére én sem oda-, sem visszafelé nem rágódtam ilyen dolgokon. Tudomásul veszem, hogy nincs pénz repülőre.

- Az Európa-bajnokság előtt csak feltételes módban beszélt arról, hogy női kajakban eljöhet a generációváltás. Az Eb után ez immár befejezett folyamat?
- Látva a rengeteg fiatal arcot, igaz, magamat is a fiatalok közé sorolom, azt kell mondjam: igen.

- Világversenyen egyéniben most szerezte első aranyérmét. Megtört a jég?
- Igen, végre. Már az Eb előtt is bíztam benne, hogy így lesz. Az 1000 méteres előfutamok után aztán kicsit elbizonytalanodtam, hiszen a másik futamban gyorsabban mentek, de az ötszázas selejtezőkben újra azt éreztem, hogy nyerhetek.

- 1000 méteren kikapott Idemtől, amit ő természetesnek vehetett, 500-on viszont megverte. Mi volt vetélytársa reakciója?
- Hogy őszinte legyek, a befutó után magammal voltam elfoglalva. Később, a mérlegeléskor rápillantottam, s úgy láttam, hogy meg van lepődve. Gondolom, azért, mert az ezer után nem hitte, hogy kikaphat. Ott könnyedén elhúzott mellettem, ötszázon viszont képtelen volt utolérni. Ha nem is sokkal, de egyértelműen én nyertem.

- A négyes győzelme, a másfél perces különbség viszont imponáló. Önök lettek jobbak tavalyhoz képest vagy a németek gyengébbek Fischer nélkül?
- Én is nehezen tudom eldönteni, hogy mi vagyunk ennyire jók vagy ők gyengébbek. Valószínűleg mindkettőben van igazság. Magunkról azt mondhatom, egységesebbek vagyunk, s ez abban is megmutatkozik, hogy stabilabban hozzuk a formánkat.

- A versenyszámok elosztása nagyon kiegyensúlyozottnak tűnik a csapatukon belül. Így eveznek el egészen Athénig?
- Az még nagyon messze van! Az biztos, hogy erős a csapat, egészséges közöttünk a rivalizálás, egyelőre mindenki megtalálja a számítását.

- A világbajnokság viszont annál közelebb van. Mire számíthatunk öt hét múlva Poznanban?
- A magam részéről kiegyeznék ezekkel az eredményekkel. De nem ragadtatom el magam, tudom, hogy egy ausztrál és egy kanadai kajakossal mindenképpen erősebb lesz a mezőny.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK
LINKEK

  női kajak négyes
  Kovács Katalin