FONTOS


 

Az NS-nél duplázott Kovács Katalin, az Év sportolója
A kupáknak külön is örül

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.02.20
--------------------------------------------------------------------------------

Kovács Katalin szerdán az elsőségét tanúsító ötödik és hatodik elismerést vehette át a Nemzeti Sporttól. Lássuk időrendben, milyen díjakra tett szert tavaly a három-három Eb- és vb-aranyérem mellett. Természetesen ő volt a szegedi kontinensbajnokság legeredményesebb versenyzője (Sevillában is ő lehetett volna a világbajnokság legjobbja, de a szervezőbizottság és az ICF nem osztott ki különdíjat), az idény végén a hazai kajakosok versenyében szintúgy Kovács nyerte a tradicionális pontversenyt, az MKB-kupát. A Magyar Kajak-kenu-szövetség az év végén az Év kajakosaként méltatta, majd a Magyar Sportújságírók Szövetségének szavazásán az Év sportolója címet is elnyerte. Aztán kiderült, a Nemzeti Sport a Hónap sportolója versenyének összesítése alapján is kiérdemelte ugyanezt a címet, végül elsöprő többséggel végzett az első helyen a napilap és a Nemzeti Sport Online közönségszavazásán.


Kovács Katalin a versenyeken "csak" érmeket nyer, így vitrinjében szépen mutatnak majd a Szekeres Tamástól átvett kupák (Fotó: Danis Barna)
- Ezeknek a díjaknak különösen örülök, mert végre kupákat kapok - mondta Kovács Katalin, miután Szekeres Tamás főszerkesztőtől átvette az NS serlegeit. - A kajakos világversenyeken általában "csak" érmeket kapunk, az Év sportolója trófea pedig bármily szép és becses, vándordíj, úgyhogy az év végén vissza kell adnom.

- Mikor száll újra vízre, hogy síkraszállhasson az újabb díjakért?

- Március 17-én másfél hónapra beköltözünk a dunavarsányi edzőtáborba, így azt hiszem, csupán akkor. A jeges Dunán nem erőltetem a kajakozást, ráadásul még tisztességgel végig kell csinálnom az alapozást. Ha majd olyan időeredményeket érek el futásban és úszásban, amilyeneket az edzőm, Fábiánné Rozsnyói Katalin meghatározott, nyugodtan kezdhetek el lapátolni.

- Tudom, hogy nem szeret erről nyilatkozni, kivételesen mégis árulja el, milyen számokban akar versenyezni az idei világversenyeken?

- Most már könnyebben mondom azt, hogy egyesben és négyesben, mint korábban. A hazai válogatási elvek alapján nem indulhatok el szólóban és párosban, úgyhogy maradok a bevált megoldásoknál, feltéve, hogy sikerrel teljesítem a válogatókat.

- Mindezt alighanem szerénysége mondatja önnel, miközben mi úgy látjuk, nemhogy itthon, külföldön sincs sok ellenfele.

- Én azért óvatos vagyok. Josefa Idemmel jó ideig szimpatizáltam, ám 2000-ben, amikor olimpiai bajnoki címét nyerte, olasz források is az itáliai válogatott doppingügyeiről adtak hírt. Aztán 2001-ben egyszer legyőztem az Eb-n, de a vb-re megint feltámadt. Tavaly éreztem először úgy, hogy tisztán elékerültem. A tisztánt értse szó szerint: 2002-ben január eleje és az augusztusi vb-re indulás között összesen nyolcszor állítottak be hozzám a doppinglabor emberei, mindhiába.

Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

KÉPEK
LINKEK

  női kajak négyes
  Kovács Katalin