FONTOS


 

Mol 5. síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokság, Szeged
Forró faházban is hideg fejjel

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SG, Nemzeti Sport 2002.07.12
--------------------------------------------------------------------------------

Július 18. és 21. között nem a víz
az úr, hanem uralói, Európa legkiválóbb kajakosai és kenusai. Sorozatunkban a szegedi Mol 5. síkvízi Eb indulói közül az elmúlt évek nagy regattái alapján tényszerűen is a világ legjobbjának nevezendő magyar válogatott tagjait mutatjuk be - szakáganként és számonként. Ezúttal a női kajak egyesben lapátolókat (az 500 és 1000 méteren induló Kovács Katalint és a 200-on startoló Janics Natasát) invitáltuk a Nemzeti Sport kikötőjébe.


Volt egyszer egy Kovács Katalin, aki réges-régen azt énekelte a nagyérdeműnek, hogy: "Nem leszek sohasem a játékszered". Tapsolta is őt a nép, lett belőle nagy-nagy kedvenc. Most is van egy Kovács Katalin, csinos, szemrevaló ifjú hölgy, aki ritkán énekel, viszont annál többet cipeli magával kedvenc játékszerét. Ez a bizonyos játékszer az ő esetében nem Barbie baba, plüssmackó vagy manikűrkészlet, hanem egy lapát. Derék, kemény s erős lapát. Az ifjú hölgy történetesen az MTK kajakozója. Hobbija a piknikezés (tábortűz, szalonnasütés, odafönt ragyognak a csillagok ... ), az olvasás és a fényképezés. De most nem piknikre készül, olvasni, fényképezni sincs ideje, hiszen május óta gyakorlatilag mást sem csinál, mint lapátol, lapátol és lapátol. Most éppen Szolnokon spricceli a vizet, hogy aztán jövő csütörtökön már Szegeden szálljon hajóba a zajos, hangos, lelkes magyar szurkolótábor előtt. Kovács Katalin három számban áll rajthoz, egyéniben 500 és 1000 méteren, míg négyesben Bótával, Szabóval, Viskivel együtt 500 méteren. Két edzés között a péntek délutáni forróságban kértünk tőle rövid helyzetelemzést.
- Tulajdonképpen irigyelhetném is, amiért ebben az irdatlan melegben gyakorlatilag egész nap vízen van, de valahogy az egyszerű ember nem így képzeli a nyári vizesprogramokat.
Az NS szakértője: Dónusz Éva
"Kovács Katalint immár egyértelműen a világ legjobb női kajakosai közé sorolhatjuk. Ötszáz egyesben esélyes a győzelemre: ezt támasztják alá tavalyi sikerei, a válogatókon, illetve a duisburgi Világkupán elért győzelmei, s azok az edzésen mért időeredmények, amelyeket az ellenfelei még nem ismerhetnek ... Itthon már-már kimagaslik a mezőnyből, s nemzetközi szinten is tarthatnak tőle a riválisok. Egy évvel ezelőtt az olasz Josefa Idemet Milánóban is legyőzte, így most, hazai pályán sem kell tartania az olimpiai bajnoktól. Kati mind tapasztaltabbá válik, s ez sokat segíthet neki ezer méteren is. Természetesen - anélkül hogy véleményemmel terhet raknék a vállára - a hosszabb távon szintúgy dobogóra várom. Janics Natasa főként az első válogatón mutatott jó formájának köszönheti, hogy mindhárom sprintszámban rajthoz állhat. Két éve még ifi világbajnok volt, ennek ellenére már Sydneyben megmutatta, a felnőttmezőnyben is számolni kell vele. Valódi villámember: dinamikus és erős, következésképp jó eséllyel pályázhat az éremszerzésre, elvégre itthon a vébébronzérmes Szabó Szilviát győzte le. Szegeden ráadásul hazai pályán versenyez a Démász kajakosaként."
Dónusz Éva (1967) olimpiai bajnok, világbajnok kajakos.
- Ne is mondja, ez a hőség teljesen kikészít. De nemcsak a vízen, edzés közben, hanem az edzőtáborban is. Gyakorlatilag május óta a lányokkal egy faházban élünk, amely hangulatos: ha a kedvesemmel lennék itt, bizonyára élvezném minden pillanatát, de így mégsem az igazi. Azért nehogy azt higgye, hogy panaszkodom bármiért is, alig várom az Európa-bajnokság rajtját.
- Azt elhiszem. Egyrészt akkor túl lesz az Eb-felkészülésen, másrészt hazai közönség előtt győzni tényleg felejthetetlen élmény.
- Ha nem haragszik, kijavítanám: az igaz, hogy az Eb-n túl leszek, de hat hét múlva kezdődik a vb, úgyhogy itt nagy pihengetésről, bulizásról, lazításról szó sincs. Ami pedig a győzelmet illeti, nem szeretek, és nem is akarok jósolgatni.
- Csak nem azt akarja mondani, hogy lelkizős alkat?
- Lelkizős vagyok, de ez csak a magánéletemre vonatkozik, ha beülök a hajóba, ott nincs idő ábrándozni, de gondolom, ezzel tisztában van.
- Azért gyanítom, igencsak megviselné a lelkivilágát, ha nem nyerné meg egyéniben az ötszáz métert, csakúgy mint 2001-ben.
- Persze hogy győzni akarok, de így lesznek ezzel a vetélytársaim is. Maradjunk annyiban, tökéletes fizikai állapotban és remek hangulatban várom a rajtot, a többit majd meglátjuk.
- Nem akarom itt feszegetni a sydneyi olimpián történteket, úgyhogy csak annyit áruljon el, hogy lehet-e annyira fontos az Eb, mint, mondjuk, egy olimpia?
- Számomra nincs különbség verseny és verseny között, fizikálisan ugyanúgy készülök minden egyes rajtra, bár az olimpia mégiscsak különleges élmény. De hangsúlyozom, én most is minden idegszálammal arra koncentrálok, hogy a legjobbat hozzam ki magamból.
- Gondolom, népes szurkolótábor buzdítja majd Szegeden. Ott lesz a kedvese, a családja, a rokonság, a rajongók és még ki tudja, hányan.
- Valóban felejthetetlen élmény itthon versenyezni, emlékszem, 1998-ban is sok ezer ember buzdított minket a zuhogó esőben. Ráadásul már van egy úgynevezett B-közép, amelynek a tagjai mindenhová elkísérnek minket, fiúk, lányok vegyesen, zászlókkal, kolompokkal, és zúg a hajrá, magyarok.
- Mikor pihent utoljára? Már úgy értem, nem félórát vagy egy fél délutánt.
- Azért hét végenként igyekszem kikapcsolódni, az edzőtáborból szombattól hétfőig kapunk kimenőt, akkor aztán irány a Balaton, a barátokkal, egy kis lubickolás, majd pakolok, s megyek vissza a kajakomhoz és az edzőtársaimhoz. Így van ez rendjén, ez az életem, amin a világért sem változtatnék.

Női K-1 - a szegedi program
Július 18., csütörtök
10.30-10.40: K-1 1000 m, előfutamok
16.00-16.05: K-1 500 m, előfutamok
Július 19., péntek
10.00: K-1 1000 m, középdöntő
16.00: K-1 500 m, középdöntő
Július 20., szombat
10.00: K-1 1000 m, döntő
10.30: K-1 1000 m, eredményhirdetés
14.30-14.33: K-1 200 m, előfutamok
16.30: K-1 200 m, középdöntő
Július 21., vasárnap
10.00: K-1 500 m, döntő
10.30: K-1 500 m, eredményhirdetés
15.45: K-1 200 m, döntő
16.05: K-1 200 m, eredményhirdetés
Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

KÉPEK
LINKEK

  női kajak négyes
  Kovács Katalin