FONTOS


 

Kovács Katalin szerint az év fő versenye a szegedi Eb
Töretlen pálya, behorpadt autó

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2002.01.30
--------------------------------------------------------------------------------

Ez az az év, amikor az Európa-bajnokság fontosabb, mint a vb. Kovács Katalin legalábbis erre esküszik: elvégre az MTK ötszörös kajakos világbajnoka 1998 után idén júliusban újra egy hazai rendezésű világversenyen szállhat vízre - győzelmi eséllyel. Pályafutása és fejlődése a szegedi vb és az Eb között egyértelműen töretlen - nem úgy kétszeres olimpiai ezüstérmesünk Nissan Micrája.

"A hét elején karamboloztunk - mondja szomorúan Kovács. - Barátom, a volt válogatott kenus, Hoffmann Ervin vezetett, és közös figyelmetlenségünk folytán negyvennel belehajtott az előttünk leblokkoló autóba. A légzsák így is kinyílt, s talán ettől ilyedtem meg a legjobban... Amúgy a Nissannál velem mindig különösen kedvesek, szerintem napokon belül megjavítják a kissé összetört kocsit."

Kovács e kellemetlen esettől eltekintve jó passzban van, amit eredményei a medencében és az iskolapadban is igazolnak. Ez utóbbi állítás sem meglepő, a válogatott kajakos a Budapesti Kommunikációs Főiskola PR-képzésén vesz részt, és eddigi vizsgáit sikerrel zárta: "A tanulás számomra felüdülés, igaz, mostanában a hosszú alapozást sem érzem oly monotonnak. Nagy motivációt jelent, hogy Szegeden rendezik a kontinensbajnokságot. Négy évvel ezelőtt itt nyertem az első felnőttaranyérmemet, és a mai napig csodás emlék, hogy az örömömben több tízezer magyar szukoló osztozott."

A boldogság helyett persze egyelőre legfeljebb medencé(k)ben fürdőzik, tudniillik rendszerint úszóedzések egészítik ki a népszigeti tanmdencében egyetlen kilométer megtétele nélkül végiglapátolt "sportágspecifikus" gyakrolásokat. "Mostanában heti három-három edzés vár ránk mindkét helyen, továbbá majd mindennap egy-egy súlyzós tréning. Ugyan ez önmagában még semmit nem garantál, ám tény, az uszodai időeredményeim sokkal jobbak, mint a tavalyiak. Természetesen mind gyakrabban jut eszembe a kajakozás, különösen az elmúlt napok tavaszi időjárására gondolva, illetve a hajószínbe pillantva."

Kovács korántsem hasztalan kukucskált a tárolóba, minthogy a közelmúltban érkeztek meg a női válogatott vadonatúj, portugál gyártású Nelo hajói. "Egyest és négyest biztosan láttam a becsomagolt kajakok között - mesél a szemrevételezésről, és ezzel máris fontos információt közöl, hisz a megfigyelési szempontok világosan mutatják, szíve szerint mely versenyszámokra koncentrálna. "Nem titkolom, a tavalyi vébéindulási kvótám, két egyes- és két négyesbéli futam ezúttal is megfelelne. Csakhogy ez nem kívánságműsor, a csapatban tán még a tavalyinál is élesebb lesz a konkurenciaharc, jóllehet,a hangulatot ez nem befolyásolja: az jobb, mint valaha."

Szintúgy maga a női válogatott. Fábiánné Rozsnyói Katalin páratlan, a tavalyi Eb-n mindhárom olimpiai számban aranyat nyerő gárdájához immár hivatalosan is csatlakozott a jugoszláv állampolgárságát magyar cserélő Janics Natasa, és több, tavaly még az ifjúsági vb-n remeklő versenyző.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK
LINKEK

  női kajak négyes
  Kovács Katalin