FONTOS


 

Az országos bajnokságon Fábiánné valamennyi számban rajthoz állítja versenyzőit
Kovács lehet a Kőbán-utód

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2001.05.09
--------------------------------------------------------------------------------

Kovács Katalin kész arra, hogy Kőbán Rita örökébe lépjen, ugyannakkor sietve jegyzi meg: az említett hölgy még versenyez, igaz, a hírek szerint nem olimpiai távon. Egyes hajóban - természetesen az athéni programban is szereplő ötszázas számban - Kovács mindent megtesz azért, hogy kiváló szólókajakosként ismerjék meg már az idei milánói Eb-n és a poznani világbajnokságon. Egyébiránt csak akkor indul K-1-ben, ha éremszerzési esélye nagyobb lenne, mintha Szabó Szilvia társaként a párost választaná - márpedig K-2-esük Sydneyben ezüstérmet nyert. Kovács életében egy váltás immár biztos: az UTE-tól az MTK-hoz szerződött, hogy továbbra is edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin trénigjeit látogathassa.

- Az elmúlt hetekben magam nem szívesen nyilatkoztam az átigazolásról, ám most már biztos a klubcsere - mondta Kovács Katalin. - Az ügy érdekessége, hogy márciusban írtam alá az új szerződésemet Újpesten, és csak ezután derült ki, Kati nénivel még nem tárgyaltak a szakosztály vezetői. Vele később nem is egyeztek meg, pedig részemről ez volt az első számú feltétel, miután öt éve az ő irányításával készülök, és sikereim java részét vele értem el. Tehát számomra is egyértelművé vált: követnem kell az MTK-ba. Új egyesületem áldozatot hozott, hiszen élő szerződésből vásárolt ki. Még nem intéztünk el minden papírt, ezzel együtt immár MTK-snak tekintem magam.

- Alighanem elhagyta az UTE óbudai vízitelepét is. Hol edz?

- A válogatott kerettel Dunavarsányban készültem, most pedig Szolnokra járunk a többiekkel.

- Folytonosan ingáznak?

- Dehogy, csak a hétvégéket töltjük Pesten, de a versenyidőszakban még ennyit sem leszünk a fővárosban. Elég sokat utazunk, csakhogy pontosan ezt élvezem a legjobban. A közelmúltban kaptam egy Nissan Micrát a nagyobb utakra, illetve egy Yamaha robogót a vízparti jövés-menésre. A kismotorból épp most veszik ki a fojtást, így végszükség esetén túlléphetem vele a félelmetes, ötven kilométer per órás sebességhatárt. A két keréken egy-két kategóriával magasabb géposztályban induló Pulai Imrével és Novák Ferenccel azért az aszfalton nem kelek versenyre...

- A külföldi túrák nem hiányoznak? Ha jól tudom, ez évben csak a világversenyek idején lépik át a határt.

-Idén komoly regattát csak Európában rendeznek, ezért nem panaszkodom, jó itthon.

- Rozsnyói Katalin csapatában mindig nagy a rivalizálás, nem dől el egyhamar, ki melyik számban indul...

-...Úgyhogy most még én sem tudom teljes bizonyossággal megmondani, mely számokban állok rajthoz. A jövő hét végi ob-n például mindenki nekifeszül minden számban, kétszázon, ötszázon és ezren is. Lehet, hogy kapok egy kis engedményt, s nekem nem kilenc, csupán nyolc versenyt kell teljesítenem.

- A kivétel ugyebár nem a K-1 500 méter?

- Épp ellenkezőleg, ez az egyik legfontosabb viadal. Mindent megteszek azért, hogy Milánóban, Poznanban, és majd Athénban is én állhassak rajthoz egyes hajóban. És ez esetben nem arról van szó, hogy Kati néni csak bennem bízik, engem akar Kőbán utódjának, hanem arról, hogy az egészet én akarom. Nem szeretném, ha áldozathozatalnak tűnne, hogy adott esetben kiszállok az olimpián ezüstérmet nyert párosból, tudniillik csak akkor döntenék így, ha egyesben nagyobb esélyem lenne az éremszerzésre. Ráadásul korántsem könnyen teljesíthető alapfeltétel, hogy Szolnokon, illetve Szegeden én nyerjem majd a válogatót.

- Visszatérve a klubváltásra: haraggal távozott Újpestről?

- Külső körülmények szorgalmazták a klubcserémet, a tárgyalások elhúzódása miatt csalódott voltam, összességében mégsem érzelmi alapon döntöttem. A váltást az UTE vezetőinek is el kell fogadniuk, elvégre nem egy életen át kötelezem el magam egy egyesülethez, csak az elkövetkező három-négy évre.

- Nocsak, csupán három-négy évre tervez előre?

- Most úgy gondolom, még ennyi maradt a pályafutásomból. A kajak-kenu igencsak olimpiacentrikus, egyelőre tehát Athén a célállomás.

Bóta kétszer győzte le Fischert

MIOSI. Kovács Katalinnak itthon is több komoly riválissal kell megküzdenie az indulási jogért: például Bóta Kingával, aki az elmúlt héten egyesben kétszer is legyőzte a németek hétszeres olimpiai bajnokát, Birgit Fischert. A Nagojától harminc kilométerre fekvő Miosi város nemzetközi versenyére Szádovszky Ágnes társaságában hívták meg a tiszaújvárosiak Eb-aranyérmesét. Bóta K-1 200 és 500 méteren diadalmaskodott, és e két távon Szádovszkyval párosban is győztött japán, új-zélandi, orosz és német riválisok ellen. "Egy hetet töltöttünk el Japánban, bizony elvesztünk volna tolmácsunk és kísérőnk, Szántó Csilla segítsége nélkül - mondta Bóta. - A vízen persze minden egyértelmű volt: hiába utaztam Sydneybe csupán tartalékként, nagyon örültem, hogy a többiek nevében is visszavághattunk egy kicsit Fischernek a penrithi napokért. Birgit mozgásán látszott, hogy nincs edzésben, ám ez a szereplése is mutatja, nem hagyott fel végleg a versenyzéssel."

A németek elleni igazi visszavágóra még várnunk kell, ám a reváns lehetősége újfent megadatik majd Bótának, mivel jósolhatóan ő ül női K-4-esünkben a levezető Kőbán Rita helyére. Érdemes tudni, hogy a kvartett már ebben az összetételben is bizonyított - 1999-ben Európa-bajnokságot nyert Zágrábban. Bóta szerepe máskülönben is felértékelődhet: a jövő heti ob-n valószín?leg ő indul el K-2 500-on az olimpiai ezüstérmes Szabó Szilviával.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK
LINKEK

  női kajak négyes
  Kovács Katalin