FONTOS


 

Kovács Katalin: "Alig várom a világbajnokságot!"
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Pethő András, MKKSZ 2001.07.26
--------------------------------------------------------------------------------

Kovács Katalin ma a világ egyik legjobb kajakosa. Tudhattuk ezt róla a tavalyi olimpia után is, hiszen Sydneyből két ezüstéremmel tért haza. A közelmúltban rendezett milánói Európa-bajnokságon már csak egy ezüstöt nyert - a két aranyérem mellé. Az első helyeket olimpiai számokban, 500 méteren egyéniben és a négyes tagjaként, az ezüstérmet pedig szintén egyéniben, 1000 méteren nyerte, és mint mondja, ezek a sikerek újabb lendületet adtak számára.

- A szövetségi kapitány az Eb előtt azt nyilatkozta, hogy a kontinensviadal a világbajnokságra való készülés egyik állomása. Számodra is azt jelentette?

- Nem állomásnak tartottam, hanem egy versenynek, amin minél jobban kell szerepelni. Készültünk is rá, bár igaz, hogy nem teljes erőbedobással.

- Kiváló eredményt értél el, úgyhogy a vb-n mindenki téged akar majd legyőzni, te leszel a nagy ellenfél.

- Ha ez valóban így van, és engem akarnak majd legyőzni, akkor annak csak örülni fogok. Nem hiszem, hogy ez bármilyen mértékben is rontaná az esélyeimet, vagy tartanom kellene emiatt a vb-től. Azért, mert le akarnak győzni, nem fogok rosszabbul teljesíteni.

- A tavalyi olimpián még párosban és négyesben indultál. Hogyan jött az egyéni szereplés ötlete?

- Már tavaly is gondolkodtam rajta, de az olimpiai után végképp döntenem kellett, hogy az egyest vagy a párost választom-e, mindkettőt ugyanis nem vállalhattam. Korábban indultam egyéniben világversenyeken, és szerencsére idén is sikerült úgy teljesítenem, hogy vállalhattam ezeket a számokat. Nem is bántam meg a döntésemet, vagyis hogy nem a párost, hanem az egyest választottam.

- Az egyéni indulókra a közönség és a média is jobban figyel, és nem tudod elkerülni a korábbi versenyzőkkel való összehasonlítást sem.

- Szerintem minden szám fontos, nem csak az egyes, az összehasonlítást pedig nem szeretem, nem igazán tudok vele mit kezdeni. Nem is foglalkoztat, hiszen az én dolgom egyszerűen az, hogy megpróbáljak minél jobban teljesíteni.

- Az Európa-bajnokságot követően egy teljes napotok sem volt a pihenésre, hiszen a hazaérkezés másnapján már vízre is szálltatok. Hogyan viselted?

- A siker nagy lendületet adott, úgyhogy boldogan szálltam vízre kedden reggel. Alig várom már azt is, hogy véget érjen az edzőtábor, és utazzunk Poznanba, a világbajnokságra. Remélem, hogy ez a lendület nem csak kitart, de segíteni is fog a vb-n.

- Fábiánné Rozsnyói Katalin, az edződ a napokban azt nyilatkozta, hogy luxus lenne, ha csak három számban indulnál a világbajnokságon. Mire gondolhatott?

- A szövetségi kapitány döntése volt, hogy a világversenyeken egy versenyző legfeljebb három számot vállalhat. Kati néni, szerintem, arra gondolhatott, hogy 200 méteren is rajthoz állhatnék, hiszen ennek a távnak a döntői vasárnap délután vannak, és akkor nem a lelátóról kellene végignéznem a versenyt. Vasárnap délutánra már befejeződnek a futamaim, ezért úgy gondolom, hogy képes lennék akkor is jól teljesíteni. Tehát szívesen vállalnék egy negyedik számot is.

- Ti, lányok, a Kati néni által felkészített csapat tagjai, nagyszerűen szerepeltetek a milánói Eb-n. Meg tudod mondani, mitől olyan jó ez a csapat?

- Nem igazán tudom ezt megfogalmazni. Az biztos, hogy a csapaton belül nagyon jó a hangulat. Jó ez a csapat attól is, hogy nincs nagy különbség köztünk, hasonló képességű, tudású versenyzők vagyunk, és az edzéseken folyamatosan rivalizálunk egymással, ami jót tesz a teljesítménynek.

- Milyen várakozásokkal készülsz az augusztus 23-án kezdődő világbajnokságra?

- Ezen a héten még lazább edzések vannak, a jövő héten azonban már utazunk Dunavarsányba, ahol három hetes kemény edzőtábor vár ránk. A vb-t illetően elégedett lennék, ha sikerülne megismételnem azt, amit Milánóban elértem. Persze tisztában vagyok vele, hogy ez nehéz lesz, mert az élvonalban nagyon kiélezett a verseny, és előfordulhat, hogy a döntő napján éppen nem leszek a legjobb formámban, és nem tudok győzni. Viszont keményen készülök, és az is könnyen lehet, hogy még jobb leszek, mint az Európa-bajnokságon.

- Mihez kezdesz, ha vége lesz a kemény edzőtáborozásnak és a világbajnokságnak?

- A nyárnak ugyan már majdnem vége lesz akkorra, de szeretnék elmenni nyaralni. Jó lenne elutazni Korfura, de ez még csak terv, bár remélem, meg is valósul.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK
LINKEK

  női kajak négyes
  Kovács Katalin