FONTOS


 

Szőke lány a szőke Tiszán
Kovács Maty-éri emlékei

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Mádi József, Délmagyarország 2002.07.09
--------------------------------------------------------------------------------

A magyar kajak-kenu válogatott női szakágában - Kőbán Rita visszavonulása óta - Kovács Katalin a legnagyobb egyéniség. A július 18-án kezdődő szegedi Európa-bajnokságon három számban indul.

Fábiánné Rozsnyói Katalin híres a szigorúságáról. A hölgyek első számú, válogatott trénere mindig kemény munkát követelt és Kovács Katalin maximálisan alkalmazkodott a követelményekhez. Talán ennek is köszönhető, hogy évek óta nemcsak a magyar csapat, hanem a világ legjobb kajakosai között találhatjuk. A sok, monotonnak tűnő edzés sem vette sosem a kedvét, de nem is ijed meg a feladatoktól. Ha pedig elérkezik a teljesítőképesség határáig, furcsa módszert választ az ösztökélésre: cukkolja magát. - Ha ezt a gyakorlatot nem végzem el, nem sikerülhet az álmaimat valóra váltani - mondogatja a fáradtság, a kétségek közepette. Eddig bejött...

Az atlantai, 1996-os olimpián, húszévesen még csak tartalék volt, ám négy évvel később, Sydneyben két ezüstéremmel bizonyított. Előbb a négyessel, majd Szabó Szilviával párban csapott a célba a második helyen. Ezenkívül a világbajnokságokról öt, míg az Eb-kről négy aranyéremmel térhetett haza. A szegedi vb-n, 1998-ban a kétszáz négyessel első, míg az ötszázas kvartettel második lett a kiválóság.

A magánéletben sem szakadt el a sportágtól, ugyanis a párja a kenus Hoffmann Ervin, akivel minden problémáját, szakmai gondját megoszthatja. Természetesen a kapcsolatuk nemcsak a kajakozásra korlátozódik, és a kevés, pihenésre rendelkezésre álló időben Kovács a piknikezést, az olvasást, a fényképezést részesíti előnyben. Új hobbija az egyre inkább elterjedő és divatossá váló jet-skizés.

A szegedi Európa-bajnokságon három számban indul Kovács Katalin. Az ezer és az ötszáz egyes mellett Bótával, Szabóval és Viskivel K4 500 m-en próbál meg kontinenselső lenni. Erre minden esély adott, hiszen a duisburgi világkupán legyőzte például az olasz Idemet, a két hosszabb táv sikere mellett pedig Paksyval kétszázon is első lett.

- Szegeden szereztem az első vb-aranyérmemet, no és a közönség, a hangulat miatt is kellemes emlékeim vannak a Maty-érről - nyilatkozta Kovács. - Nem akarom elkiabálni, de jó formában vagyok. Ettől függetlenül a viadal előtt nem szívesen beszélek az esélyekről.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK
LINKEK

  női kajak négyes
  Kovács Katalin