FONTOS


 

"Kolo" a földkerekség legjobbja
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: P.A., Új Néplap 2001.06.08
--------------------------------------------------------------------------------

Idén eddig két versenyen állt rajthoz, és kilenc aranyérmet nyert: a Raab Karcher Magyar Bajnokságon ötöt, a Mol Nemzetközi Kupán négyet. Mondhatnánk, nincs min csodálkozni, hiszen az utóbbi tíz év legsikeresebb hazai férfi sportolójáról, a világ egyik legjobb kenusáról van szó. A kétszeres olimpiai bajnok Kolonics Györgyöt a felkészülésről és idei terveiről, a világversenyekről kérdeztük.

Kolonics György Sydneyben is a dobogó tetejére állhatott

A magyar bajnokságban öt, a nemzetközi kupán négy aranyérmet nyert, külön készült ezekre a versenyekre?

- Természetesen, de nem teljes erőbedobással, hiszen mint minden más hazai kenusnak, nekem is a világversenyek, az Európa-, illetve a világbajnokság a legfontosabbak. Ezeket idehaza válogatók előzik meg, úgyhogy most én is azokra koncentrálok a leginkább.

A tavalyi Mol-kupát követően azt mondta, szégyenkezik az eredményei miatt.

- Ez egyszerűen azért van így, mert ha rossz eredményt érek el, az nagyon el tud keseríteni, ha viszont sikeresen szerepelek, akkor mindig arra gondolok, hogy nem szabad elbíznom magam. Az említett versenyekhez egyébként hozzátartozik, hogy tavaly Világkupa volt, közel negyven ország versenyzőivel, míg a mostani nemzetközi kupára tizennégy ország jelentkezett.

A válogatókon mely számokban fog rajthoz állni?

- Van egy kikötés, miszerint idén, a világversenyeken egy versenyző legfeljebb három számban indulhat. Egyelőre még gondolkozom, hogy melyek legyenek ezek, sőt még az is megfordult a fejemben, hogy a válogatókon mind a négyben rajthoz állok. Komoly gondba kerülnék viszont, ha mindegyiket sikerülne megnyerni, hiszen utána kellene eldönteni, hogy melyik hármat is válasszam. Az pedig a páromnak okozna problémát, ha azt mondanám, hogy inkább a számomra kedvesebb egyéni számok mellett döntök.

Idei felkészülése különbözött-e valamiben a korábbiaktól?

- Legfeljebb annyiban, hogy az olimpia októberben ért véget, ezért egy hónappal később kezdtük az edzéseket. Változást jelentett az is, hogy új hajót kaptam, amelyet egy kicsit nehéz volt megszokni. Az, hogy most már az egyéni számokra koncentrálok, nem hozott komoly újdonságot, az anyagi háttér pedig szerencsére biztosított volt.

Megfordul-e néha a fejében, hogy visszatér a páros számokhoz?

- Persze, hiszen évekig Horváth Csabával versenyeztem, a szövetségi kapitány döntése azonban nagyban megkönnyíti a helyzetemet. A már említett korlátozás miatt nem gondolkodhatom például egyszerre páros és négyes egységekben.

Az idei világversenyeken kik lehetnek a legveszélyesebb ellenfelek?

- Ez függ az egyes számoktól, de nagyon jó a cseh Martin Doktor, a német Andreas Dittmer, az orosz Opalev, és a kubaiak is elég jól mennek mostanában.

Eredményei alapján nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ön a világ egyik legjobb kenusa. Ez büszkeséget jelent, felelősséget vagy valami egészen mást?

- Egyszerű: mindig az a legjobb, aki az adott versenyt megnyeri. A sikerek persze jó érzéssel töltik el az embert, de az idény elején, májusban elért eredményekből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kolonics György