FONTOS


 

A sikertelen Eb-szereplés nem vette el Kolonics György kedvét, s aranyért megy a vb-re
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Népszava 2002.08.21
--------------------------------------------------------------------------------

Nemcsak az aktív, hanem valamennyi, valaha versenyzett magyar kajak-kenus között a 2-szeres olimpiai, 12-szeres világ- és 2-szeres Európa-bajnok Kolonics György büszkélkedhet a legfényesebb eredményekkel. Ez a dicsőségtabló önmagáért beszél, ám a tíz magyar aranyat "termő" júliusi, szegedi Eb után a 30 éves kenus váratlanul a magyarázkodás szerepkörébe kényszerült. Az öt héttel ezelőtti győzteseknek ugyanis nincs más dolguk a jövő héten Sevillában sorra kerülő világbajnokságon, mint teljesítményük megismétlése, az Eb-n csupán négyesben dobogóra álló Kolónak azonban önmaga szerint is van mit javítania.

- Amikor telefonon egyeztettük a beszélgetés időpontját, említette, hogy a városban futkosva ügyeit intézi. Ha már erre is jut idő, akkor tökéletes a forma?

- Ez csak szerdánként van így. Ilyenkor délután ugyanis csak négyesben evezek, később kezdünk, ki kell használnom az alkalmat, hogy ügyes-bajos dolgaimat elintézzem. Amelyekből van bőségesen, ugyanis egy éve építkezem, s most vagyok a hajrában. Türelmem, pénzem és az időm is kezd elfogyni, de októberre muszáj elkészülnöm. Egy éve ugyanis, amikor Sydney jubileumát ünnepeltük Kammerer Zoliéknál, megígértem, hogy jövőre én leszek a házigazda. Nem szeghetem meg a szavamat... De mielőtt bárki is arra gondolna, hogy emiatt szerepeltem gyengébben az Eb-n, ezt meg kell cáfolnom. Összesen két edzést hagytam ki az építkezés miatt, s hát valamikor bele kellett kezdenem. Azt hiszem, érthető, hogy nem valamelyik olimpia évében fogtam bele.

- Ha nem az építkezés, akkor mi más okozta a gyengébb szegedi eredményeket?

- Nem mondhatnám, hogy szerencsés évem volt. Különböző sérülések, betegségek miatt túl sok időt ki kellett hagynom a felkészülés alatt, ezért az Eb-re nem kerülhettem csúcsformába.

- Melyik szegedi eredménye vágta leginkább mellbe?

- Az 500 egyesben a 4. hely. Nem is annyira a helyezés, mint az, amennyivel lemaradtam a dobogóról. Ezren ugyan csak 7. lettem, de sokkal jobbra nem is számítottam. Már a válogatóknak is úgy vágtam neki, nem tragédia, ha kikapok. Itthon magamat is meglepve magabiztosan nyertem, de a nemzetközi mezőny azért más. 200 négyesben másodikok lettünk, erre csak azért panaszkodhatok, mert nem elsőként értünk célba, egyébként ebben a műfajban egy tizeddel ki szabad kapni.

- Egy-egy ilyen Eb elveszi a kedvét a folytatástól, vagy ellenkezőleg, inkább feltüzeli?

- Isten igazából egyik sem. A további munkát meghatározóan mindkét érzés csak úgy öt percig tart, az edzéseken azonban már nem gondolok erre.

- Az Európa-bajnokság után közvetlenül mivel kezdte a vb-felkészülést?

- Új hajóba térdeltem. Ez talán kicsit komfortosabb, mint az előző, ugyanakkor remélem, nem lassabb.

- S ezen kívül kellett-e valamilyen hibát megtalálnia, kielemeznie és kijavítania?

- Úgy érzem, semmi különöset nem rontottam el, a többiek voltak gyorsabbak. Olyan hibát végképp nem tudnék említeni, ami két-három helyezésbeli előrelépést jelenthetne.

- A bő egy hónapos újabb edzőtábor mire lehet elég?

- Ugyanúgy teszem a dolgom, mint eddig, s szerencsére az elmúlt hetekben zavarmentesen edzhettem. Talán azt próbálom magamnak súlykolni, hogy Sevillában majd ne figyeljek az ellenfelekre, a magam tempójában haladjak. Persze, ezt úgysem tudom megtenni, ha azt látom, hogy valaki fél távnál két hajóval előttem evez, attól kicsit biztosan ideges leszek.

- S az időeredményei alapján érezhető-e javuló tendencia?

- Kajak-kenuban ez mindig nehézkes, mert ahány pálya, annyi időeredmény, arról már nem is beszélve, hogy a változó időjárás is befolyásolja a sebességünket. Ezért inkább a többiekhez tudok viszonyítani. Az mindenesetre bíztató, hogy a napokban megvertem Kovács Katit. Ne lepődjenek meg, a női kajakosok és a kenusok többé-kevésbé ugyanúgy haladnak. Kati az Eb előtt jobb volt nálam, remélem, én fejlődtem, s ő legfeljebb csak fáradtabb volt a szokásosnál, amikor összecsaptunk.

- S igazi ellenfeleiről mi tudható? Az orosz Opaljovon, a német Dittmeren és a cseh Doktoron kívül a végén mással is kell-e számolnia?

- Igen, a kanadai Giles és a kubai Balceiro mindenképpen éremesélyes.

- És Kolonics György?

- Nagyon remélem. Egyéniben mindenképpen szeretnék dobogóra állni, négyesben pedig egy helyezést előre lépni.

- Azért is, nehogy azt mondják, ezúttal Kolonics miatt nem nyert a négyes?

- Ez így talán kicsit erős, de van benne valami...

- Mindent egybevetve tehát nem lenne csalódott, ha idén sem sikerülne megszereznie egyéniben első világbajnoki aranyérmét?

- Verseny előtt ilyet felelőtlenség lenne kijelenteni, ám annyi igaz, idén legalább van kibúvóm. Nem a közvélemény, hanem magam számára. Ennél csak jobb évem lehet, arról már nem is beszélve, hogy visszagondolva eddigi pályafutásomra, szerencsésnek mondhatom magam, mert eddigi két legfontosabb versenyemen, az atlantai és a sydneyi olimpián egyaránt csúcsformában evezhettem. Erre készülök a harmadikon, Athénben is.
Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kolonics György