FONTOS


 

Jobb vb-szereplés és jó hangulatú házavató reményében szállt kenuba
Kolonics máris edzésbe állt

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2002.07.27
--------------------------------------------------------------------------------

Kolonics György alapoz és nyílászárókat illeszt a helyére. Kétszeres olimpiai bajnokunk természetesen nem keverte össze a házépítés fázisait: kenusként - a számára balsikerű szegedi Európa-bajnokságot követően - pótalapozást rendelt el magának, családi házán viszont már tényleg az utolsó simításokat végzi.
- Ha fordítva lenne, valamivel jobban érezném magam - magyarázta a csepeli klasszis. - A ház felhúzásával tényleg jól haladok: az edzőtáborozások miatt a nyáron ugyan kicsit lelassult az építkezés, de október elsején a barátaimmal valószínűleg már ott ünnepelhetjük meg - egy házavató keretében - sydneyi győzelmünk második évfordulóját. Egy évvel ezelőtt Kammerer Zoliék gödi lakásszentelője jelentett hasonló apropót. Úgy emlékszem, akkor jobb hangulatban koccintgattam.
- Október még igen messze van ...
- A mostani szezonom sajnos már így is, úgy is nyögvenyelős. A bokasérülésből, megfázásokból, arccsonttörésből és ínhüvelygyulladásból álló pechsorozat széttördelte az alapozó időszakot, következésképp a makulátlan erőnlétre - ami a technikám mellett korábban mindig biztonságot nyújtott - mostanság nem hagyatkozhatom. A kenuzáshoz márpedig nem csak fittség, iszonyú munkabírás is szükségeltetik: az ezres futamok egy világversenyen olyannyira fájdalmasak, hogy a rajthoz kizárólag maximális felkészültséggel térdelhet oda az ember.
- A kontinensbajnokság előtt még hitt abban, hogy sikerült pótolnia a lemaradását?
- Pontosan tudtam, hogy az ezres távon kevés esélyem lesz, csakhogy itthon "félkész" állapotban sem szorítottak meg. Válogatót nyertem, vagyis kutya kötelességem volt elindulni. A hetedik helyezésre persze nem lehetek büszke, ám ezúttal ennyit bírtam.
- Miért nem választja az optimista megközelítést? Ötszázon épp csak lemaradt a dobogóról, a kétszázas négyessel pedig végül ezüstérmet szerzett ...
- Való igaz, a fél kilométeres távon csakis azok előztek meg, akik évről évre hozzám hasonlóan teljesítenek ... Persze nem az idei évemre gondolok.
- Hiába nyert Szegeden Makszim Opaljev, a tizenkét vb-elsőséggel, három olimpiai éremmel, közte két arannyal ékesített "kolonicsi piedesztától" még nagyon messze van az ifjú orosz.
- Ha így folytatja, előbb-utóbb utolér. Nem is az zavar, hogy most győzött, hanem az, ahogyan győzött. Olyan időeredményeket lapátolt, hogy az egyszerűen félelmetes.
- Már az atlantai és a sydnyei olimpia között is ijesztgette a nagyokat, a milánói vb-n például mindhárom egyest nyerte, mígnem Ausztráliában a két profi, Andreas Dittmer és Kolonics György nyakába akasztották az aranyat. Avagy netán tévednék?
- Szerencsére nem, az olimpiákon valóban kiválóan teljesítettem, s ezeket a sikereket már nem veheti el senki. Ez ideig a világbajnokságokon sem ment rosszul, bár egyesben még sosem nyertem vb-aranyat. Szomorú, hogy most sem várom jó esélyekkel a versenyt, hiába maradt több mint egy hónapunk a sevillai rajtig.
- Példás szorgalma azonban a hírek szerint máris vízre csalta. Jók az informátoraink?
- Elvileg ez a hét a pihenésé, a válogatott java része nyaral, Hüttner Csabával kettesben azonban már szerdán délelőtt és délután is kenuztunk négy-négy kilométert. Ezt azért nem kell hőstettnek tekinteni, pusztán arról van szó, hogy mindkettőnk komolyan gondolja a vb-részvételt, s javítani akar.
- A világbajnokságon is elindul ezer méteren, vagy csupán az ötszázas fináléra koncentrál?
- A jövő héten kezdődik a közös edzőtáborozás Dunavarsányban, majd ott megbeszélünk mindent az edzőmmel, Ludasi Róberttel és Angyal Zoltán szövetségi kapitánnyal. Az amúgy biztos, hogy nem egyetlen egy számban indulok: a kétszázas négyessel is jobb helyen kell végeznünk. Elvégre a két másik távon startolt kvartett győzött Szegeden, így mi sem adhatjuk alább.
Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kolonics György