FONTOS


 

A kétszeres olimpiai bajnok tenisz- és futballmeccsre, valamint vadvízre készül
Kolonics tizenegyese és kenu hatosa

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2001.09.28
--------------------------------------------------------------------------------

Kolonics György pályafutása során három olimpiai és húsz világbajnoki érmet gyűjtött, ám mindmáig így is ő a kenuválogatott egyik legjobban motiválható tagja. Egyesben még "csak" olimpiát nyert, vb-t soha, úgyhogy a következő idény fő célját esetében aligha nehéz meghatározni. Legutóbb, a poznani világbajnokságon ötszáz méteren második, ezren pedig harmadik volt, csúcsformában másfél hónappal korábban, az Eb-n versenyezett: Milánóban mindkét számban eggyel előkelőbb helyezést térdelt ki magának. A szezonzárás után egy hónap pihenőt sem engedélyezett magának, Csepelen immár másfél hete egyéni edzéseket végez, jóllehet, Ludasi Róbert csoportja hivatalosan csak a jövő héten kezdi meg a felkészülést.

Addig a parton is kemény program vár rá: szombaton válogatott kenus társa, Fürdök Gábor esküvőjére hivatalos Szegeden, vasárnap Jászalsószentgyörgy megyei másodosztályú futballcsapata ellen próbál elégtételt venni egy tavaly elpuskázott tizenegyesért, hétfőn pedig a pontosan egy évvel ezelőtt szerzett második olimpiai bajnoki címéről emlékezik meg baráti körben. Ráadásként valamikor még a teniszpályán párbajoznia kell a Pulai Imre, Novák Ferenc páros edzőjével, Szabó "Torony" Attilával, és mindennek tetejébe egy rövid raftingtúrát is túl kell élnie.

"Mi tagadás, a közelgő programok közül kizárólag a teniszpartin kell majd megküzdenem a pezsgőmért - fejtegeti Kolonics György. - A tét egy üveg a jófajta szárazból, az apropó meg természetesen egy úriemberek között kötött fogadás. Néhány hete a Külker-parkbéli négytusán elkerültük egymást Szabóval, pedig az alapvonalon mindketten Björn Borg közvetlen követőinek gondoljuk magunkat. Természetesen tisztában vagyok a korlátaimmal, de Torony képességeit is ismerem, úgyhogy nagy csatára van kilátás. Jómagam ezért óvatosan arra tippelek, hogy 6:0-ra nyerem az egyjátszmásra tervezett csatát."

Másik, nem sportágspecifikus küldetése a jánoshidai focipálya gyepén vár rá - a vendéglátó jászalsószentgyörgyiek arénáját ugyanis tavaly elvitte az ár... Egy évvel ezelőtt Kolo csak saját csapata játékának lehetett gátja: akkor kizárólag egy mondvacsinált büntető elvégzésének erejéig csábították a fűre, de nem tudott élni a lehetőséggel. Ezúttal - az előző napi esküvő alakulásától függően - akár egy félidőt is vállal a kenusok futball-válogatottjának mezében, noha állítása szerint inkább a vízzel borított játéktérre kellene vinni a meccset, ha közreműködésének valóban hasznát akarják venni.

Egy héttel később viszont igazán nagy élmény vár rá a szlovéniai Soca-folyó vad vízén. Kolonics a maratoni világbajnok Csabai Edvin invitálására raftingolni készül, ám a nagyobb meglepetés bizonyára azt a néhány gyanútlan amatőr lapátforgatót éri majd, akiket egy gumicsónakba sodor jósorsuk az olimpiai- és vb-aranyérmesekkel. "A budaörsi benzinkútnál fogunk találkozni a csoportunkkal. Ha arcról esetleg nem is ismernek meg ideiglenes versenyzőtársaink, a kajak-kenu-szövetség matricáival díszített Renault-mat látva talán gyanús lesz nekik valami. Remélem, a jelenlétem némi bizalmat kölcsönöz majd a kenuzáshoz, ám bevallom, a háborgó vízen én is kezdőnek számítok..." - mondja Kolonics, ugyanakkor elismeri: Sydneyben egy ízben elég jól helytállt a hullámverésben.

Miként azt a bevezetőben leszögeztük, a csepeli világklasszis továbbra is egyesben indul a síkvízi regattákon. Ezzel együtt nem idegenkedik a négyesek és a párosok küzdelmétől, a lehetőleg követendő specializálódásra azonban ésszerű magyarázattal szolgál: "Edzőmmel, Ludasi Róberttel egyetemben vallom, a komoly felkészülés során egyszerűen nem egyeztethető össze, hogy több hajóosztályban próbálkozzam. Bár nagyon sokan emlékeznek a Horváth Csabával alkotott, Atlantában győztes párosunkra, még többen elfelejtik, hogy már a negyedik idényemet kezdem szinte kizárólagosan szólókenusként. Persze amennyiben itthon rosszul teljesítenék a válogatókon, nem esne nehezemre visszatérni mondjuk a C-2-esek mezőnyébe. A leégés veszélye azért, remélem, nem fenyeget, elvégre részben az egyesben megkívánt technika tökéletesítésének köszönhetem a második olimpiai bajnoki címet, és a befektetett munka értelmét szeretném egy vb-arannyal véglegesen igazolni."

Kolonics természetesen még Athénban is versenyezni kíván, s a maga javára akarja fordítani a német Andreas Dittmerrel vívott különmeccsét. Mindkét kenus két-két aranyat és egy-egy bronzérmet nyert az ötkarikás játékokon, ám Dittmer a vébéket követő banketteken rendre Kolo orra alá dörgöli: amíg neki egy negyedik, addig a magyarnak egy ötödik helyezés jegyeztetett "reszliként" az eredménylistájára. Kolonicsnak még a Külker főiskolán is illenék kiteljesítenie az egyenlegét - diplomamunkájával immár második éve adós, és most újabb halasztást kér. A posztgraduális képzésen a szokottnál lassabban evickélő bajnok amúgy marketing-kommunikáció szakra jár, s komoly indokkal támasztja alá kérelmét: "Az olimpia és a szponzoráció témaköréből írnám a dolgozatot, ám hiába ajánlja fel teljeskörű segítségét fő támogatóm, a McDonald's teljes marketing-igazgatósága, én még legalább egyszer a helyszínen, aktív résztvevőként szeretnék tapasztalatokat és anyagot gyűjteni."

Az anyag mibenléte könnyen meghatározható: fémes és aranyló.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kolonics György