FONTOS


 

A kétszeres olimpiai bajnok számára Ludasi személye a garancia
Kolonics Csepelen marad

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2001.08.11
--------------------------------------------------------------------------------

Kétszeres olimpiai bajnok kenusunk, Kolonics György élete során kiosztott már néhány tízezer autogramot, ám ez évi legfontosabb aláírását csak a napokban kanyarította csepeli szerződése alá. Miután a kajakos Vereckei Ákos a Honvéd-Westelhez távozott, a Csepeli Kajak-kenu Egyesület elemi érdeke volt, hogy megtartsa utolsó síkvízi sztárversenyzőjét. Neumayer József klubelnök jó pozícióból tárgyalhatott, hiszen Kolo kijelentette, maradni akar, ám baleksággal senki se vádolja, elvégre maga is vallja: a megállapdoás nem érzelmi alapokon nyugszik.


Kolonics kijelentette: érzelmi és anyagi szempontok egyaránt motiválták a döntésében
"Természetesen döntésemben az anyagiak játszottak meghatározó szerepet - mondta a három olimpiai érem mellett tizenkét világbajnoki aranyat gyűjtött Kolonics György. -, ám több feltétel teljesülése kellett a végső határozathozatalhoz. Csepelen - legalábbis a vízfelületre gondolva - immár 1989 óta jó körülmények között készülhetek, így ragaszkodtam a sporttelephez. Kötődöm továbbá az edzőmhöz, Ludasi Róberthez, akivel tizenöt éve dolgozunk együtt sikert-sikerre halmozva, s ahhoz a csapathoz, amellyel együtt készülök. Nem hagyhattam figyelmen kívül, hogy e gárda talán szétesett volna, ha én is távozok, ugyanakkor nem akarok mártírnak tűnni, hisz a saját érdekeimet szintúgy érvényesítenem kellett."

Kolonics augusztusi szerződéskötése mindazonáltal jelzi: jó ideig húzták-halasztották a döntést. Mentségükre szóljon, hogy a Csepeli KKE hivatalosan csupán áprilisban alakult meg, s az egyesület vezetése garantálta, hogy valemennyi élversenyzője és edzője visszamenőleg megkapja járandóságát. A klub egyébiránt szokatlan struktúrában működik, Kolonics például az elnökség tagja, miként búcsújáig a testülethez tartozott Vereckei is... Reményi Péter, az ügyben semlegesnek mondható elnökségi tag amondó: a síkvízi és a maratoni vb felkészülését nem szabad megzavarni, így a szezon zárultával, októberben hívják össze újra a közgyűlést, s akkor döntenek az utódlásról, illetve a hierarchia esetleges átalakításáról.

Kenukirályunk megállapodását kizárólag Ludasi Róbert távozása tehetné semmissé, jóllehet, szóban már a mesteredző is megállapodott a folytatásról: "Örülök, hogy Kolo személyemhez köti a maradását - mondta Ludasi. - Nem kívánok visszaélni a bizalommal, a tiszteletünk kölcsönös egymás iránt. Mindazonáltal az elmúlt hónapokban nem volt könnyű úgy dolgozni, hogy szerződés híján bizonytalanságban éltünk. Az eredményekre aztán szerencsére nem hatott ki e visszásság, a vízen, az edzéseken előbb elfeledtük, utóbb, az Eb-n feledtettük a gondjainkat."

Kolonics milánói arany- és ezüstérme valóban afféle nagyvonalú előleg volt, ám a szintúgy Ludasival készülő - a Pulai Imre, Novák Ferenc párost a részvételtől elütő - szegedi Hüttner Csaba, Fürdök Gábor duó hatodik helyezése már gyorsan törlődő emlék. Kolo a vb-n három egyes számban igazolhatja klasszisát, melyek közül elsősorban az ötszázas távra készül: "Olimpiai bajnokként e döntő megnyerésére lehet a legnagyobb esélyem - magyarázta Kolonics. - Ha ott jól megy, a kétszázas és az ezres verseny sem lesz rossz, bár azokon inkább a rutinomra építek." Bajnokunk egyik titka, hogy remek technikai tudás birtokában kiválóan alkalmazkodott az új szabvány alapján keskenyebbé vált hajókhoz, míg Hüttnerék épp ezekben a hetekben tökéletesítik az átállást.

"Mérsékelt Eb-szereplésük csak részben magyarázható azzal, hogy ebben az összetételben először szerepeltek világversenyen - fejtegette Ludasi. - A fő probléma, hogy a kontinensbajnokságon ők még a régi kenuval versenyeztek, ami bizony egy-két másodperccel lassabb az újaknál. Hazatértük után kezdtek el a modern hajóban gyakorolni, és a közelmúltban végérvényesen eldőlt: világbajnokságra is ezzel készülnek fel. Kész szerencse, hogy a vb-ig maradt még két dolgos hetünk..."

Lám, egy bonyolult mozgássor elsajátítása hetek alatt sikerülhet, a néhány finom vonást igénylő aláíráshoz ellenben olykor hét hónap is kevés.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kolonics György