FONTOS


 

Kolonics György nem elégedett
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Sütő-Nagy Zsolt, Magyar Nemzet 2001.04.28
--------------------------------------------------------------------------------

Párosban Horváth Csabával már 1993-ban, 21 esztendősen világbajnok lett a kenus Kolonics György, s a következő években együtt sikert sikerre halmoztak. A Horváth-Kolonics kettős szinte fogalommá vált, ám az olimpiai aranyérem begyűjtése után, 1996-tól Kolonicsot egyre jobban izgatta az új kihívás, mire lenne képes egyesben. Sokan tamáskodtak, ám a 29 éves sportoló Sydneyben, az ötkarikás játékokon 500 méteren az egyes megnyerésével végképp meggyőzte a kétkedőket. A kétszeres olimpiai bajnok az idén is a legjobb szeretne lenni.

- Mi hajtja tovább az újabb sikerek felé az egyéni olimpiai bajnoki cím elérése után?
- Nem mondom, hogy nem számítanak az eddig elért eredmények, de ez már a múlt, s mindig a jövő a legfontosabb. Élvezem a sikert, szeretek győzni, és vonzanak az új feladatok, ráadásul a szponzoraim, a McDonald's és a Renault bizalmának is szeretnék megfelelni. Különösen arra vagyok büszke, hogy eddig csupán négy kenusnak sikerült egyesben és párosban is aranyérmet nyernie az olimpián, de ez még nem ok az elégedettségre.

- Egy évtizede a világ élvonalában van. Nem fáradt még bele a versenyzésbe?
- Szeretek kenuzni, nem érzem fárasztónak a versenyeket, ilyenkor, tavasszal pedig kifejezetten várom a nagy csatákat. Amíg bírom erővel a felkészülést, nem tudom elképzelni, hogy ilyen gond legyen.

- Természetesen ismét felvetődik a kérdés: az idén az egyes vagy a páros a fontosabb?
- Most már az egyes, de ha mehet a páros, akkor azt is megpróbálom - bár még nem dőlt el, hogy kivel állok rajthoz a válogatóversenyeken. Nem hiszem, hogy a kettő kizárná egymást, sőt nehezemre esne a partról nézni, miként küzdenek a többiek. Párosban kétszáz méteren szeretnék ott lenni a rajtnál, és ha sikerül kivívni az indulás jogát, akkor ezen a távon vállalnám a megmérettetést az Európa- és a világbajnokságon.

- Az utóbbi években a hajók alaposan átalakultak. Van, aki szerint a kenusoknál már nem élveznek előnyt a robosztus alkatúak, sőt a keskeny hajókban kifejezetten a kisebb termetű versenyzők eredményesek.
- Inkább úgy fogalmaznék: a termetnek már nincs akkora jelentősége, mint egykor volt, de például ott van Hoffmann Ervin esete, aki nem éppen egy apró versenyző, viszont jól megy az új kenukkal.

- Az idén a szövetség nem költ új hajókra. Ez okozhat gondot?
- Nekem nem, mert a lengyel hajóépítő, akitől korábban is kaptam a kenut, rendelkezésemre bocsát egyet, amely már meg is érkezett, sőt ki is próbáltam.

- Jelent előnyt a válogatásnál az olimpiai bajnoki cím?
- Egy kicsit számít: a két válogatóból elég egyet megnyernem a csapatba kerüléshez. De ennek ellenére sem érzem biztosnak a helyemet, sőt nagy harcra számítok a válogatókon, ami kifejezetten jót tesz a nemzetközi versenyek előtt. Az idén sem szeretnék érem nélkül maradni az Eb-n és a vb-n.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kolonics György