FONTOS


 

Kolonics: "Vigyáztam magamra!"
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Pethő András, MKKSZ 2001.05.31
--------------------------------------------------------------------------------

Idén eddig két versenyen állt rajthoz, és kilenc aranyérmet nyert: a Raab Karcher Magyar Bajnokságon ötöt, a MOL Nemzetközi Kupán négyet. Utóbbin három számban is maga mögé utasította a németek nagymenőjét, Andreas Dittmert. Mondhatnánk, nincs min csodálkozni, hiszen az utóbbi tíz év legsikeresebb hazai férfisportolójáról, a világ egyik legjobb kenusáról van szó. A kétszeres olimpiai bajnok Kolonics Györgyöt a felkészülésről és idei terveiről, a világversenyekről kérdeztük.

- A magyar bajnokságon öt, a nemzetközi kupán négy aranyérmet nyertél. Készültél külön ezekre a versenyekre?

- Készültem, de nem teljes erőbedobással, hiszen mint minden más hazai kenusnak, nekem is a világversenyek, az Európa-, illetve a világbajnokság a legfontosabbak. Ezeket idehaza válogatók előzik meg, úgyhogy most én is azokra koncentrálok a leginkább.

- A tavalyi MOL Kupát követően azt mondtad, szégyenkezel az eredményeid miatt. A mostanin te voltál a legsikeresebb kenus, a futamokat követően mégsem tűntél túlontúl büszkének.

- Ez egyszerűen azért van így, mert ha rossz eredményt érek el, az nagyon el tud keseríteni, ha viszont sikeresen szerepelek, akkor mindig arra gondolok, hogy nem szabad elbíznom magam. Az említett versenyekhez egyébként hozzátartozik, hogy tavaly világkupa volt, közel negyven ország versenyzőivel, míg a mostani nemzetközi kupára tizennégy ország jelentkezett, bár igaz, hogy köztük volt a nagy rivális német válogatott is.

- A MOL Kupán három egyéni és egy páros számban győzedelmeskedtél. A válogatókon mely számokban fogsz rajthoz állni?

- Van egy kikötés, miszerint idén, a világversenyeken egy versenyző legfeljebb három számban indulhat. Egyelőre még gondolkozom, hogy melyek legyenek ezek, sőt, még az is megfordult a fejemben, hogy a válogatókon mind a négyben rajthoz állok. Komoly gondba kerülnék viszont, ha mindegyiket sikerülne megnyerni, hiszen utána kellene eldönteni, hogy melyik hármat is válasszam. Az pedig a páromnak okozna problémát, ha azt mondanám, hogy inkább a számomra kedvesebb egyéni számok mellett döntök. Az edzőmmel egyébként nem egyeztettem még erről, Buzál Miklóssal pedig, akivel a MOL Kupán párban indultam, arról is beszélgettünk, lehet, hogy egy négyes egységbe kellene beülni.

- Idei felkészülésed különbözött-e valamiben a korábbiaktól?

- Lényegében semmiben sem, legfeljebb annyiban, hogy az olimpia októberben ért véget, ezért egy hónappal később kezdtük el a felkészülést. Változást jelentett az is, hogy új hajót kaptam, amelyet egy kicsit nehéz volt megszokni, de azért idővel sikerült. Az, hogy most már az egyéni számokra koncentrálok, nem hozott komoly újdonságot, ugyanúgy készültem, mint korábban. Az anyagi háttér pedig szerencsére biztosított volt, a McDonald’s mellett most már a Renault is támogat.

- Úgy tudni, annyi változás mindenképpen történt, hogy az idén sikerült betegség nélkül átvészelned a felkészülési munkát.

- Igen, az utóbbi tíz évben szinte mindig akadtak problémák az egészségemmel. Végül is nem csoda, hiszen voltak olyan évek, hogy az egész telet végigeveztük, de különböző más betegségek miatt is majdnem minden évben három-négy heteket kellett kihagynom. Idén nem estem ágynak, szerencsém volt, és vigyáztam is magamra.

- Megfordul-e még néha a fejedben, hogy visszatérj a páros számokhoz?

- Természetesen megfordul, hiszen évekig Horváth Csabával kettesben versenyeztem, a szövetségi kapitány döntése azonban nagyban megkönnyíti a helyzetemet. A már említett korlátozás, az, hogy mindenki legfeljebb három számot vállalhat, leegyszerűsíti a választást. Nem gondolkodhatom például egyszerre páros és négyes egységekben.

- Az idei világversenyeken kik jelentik majd számodra a legveszélyesebb ellenfeleket?

- Ez függ az egyes számoktól, de nagyon jó a cseh Martin Doktor, a német Andreas Dittmer, az orosz Opalev, és a kubaiak is elég jól mennek mostanában.

- Eredményeid alapján nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy te vagy a világ egyik legjobb kenusa. Ez büszkeséget jelent, felelősséget vagy valami egészen mást?

- Egyszerű: mindig az a legjobb, aki az adott versenyt megnyeri. A sikerek persze jó érzéssel töltik el az embert, de az idény elején, májusban elért eredményekből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kolonics György