FONTOS


 

Kolonics, a klasszis kenus
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Mádi József, Délmagyarország 2002.07.08
--------------------------------------------------------------------------------

A magyar kajak-kenu válogatott legrutinosabb és legeredményesebb versenyzője Kolonics György, aki a szegedi Eb-n három számban startolt.

Tizenkét világ-, két olimpiai és két Európa-bajnoki elsőség áll eddig Kolonics György neve mellett. A Csepel kiválósága 1982- ben kezdte a sportpályafutását, mégpedig Nótárius Józsefnél. Ideális testalkat - a nyolcvan kilogrammhoz 180 cm magasság társul - jellemzi a klasszist. Kolonics a kedvenc számának minden bizonnyal a C1 ötszáz méteres számot tekinti, lévén ebben Sydneyben első helyet szerzett. Kevésbé számított esélyesnek, ám kellemes meglepetést okozott, és az 1996-os, Horváth Csabával párban elért atlantai győzelmét megduplázta.

A kiválóság az idényt sérüléssel kezdte, de amikorra kellett, az első, szolnoki válogatóra, már minden rendben volt. Ezren és ötszázon egyesben nyert, majd alig egy hónap múlva Szegeden ismételt. Ezzel egyértelművé tette, hogy az Eb-n és a vb-n is ő startol ezeken a távokon. Ráadásként a négyes csapatok kijelölésekor Iván, Vasali és Kozmann társaságában kétszázon is kvalifikálta magát a szegedi kontinensviadalra. Az idén éppen harmincéves sportolónak igazán nagy ajándék lenne, ha az 1998-as szegedi vb két sikerét - C4 ötszázon és C2 500 méteren nyert - megismételné.

A csendes, visszahúzódó természetű kenusnak a sport mellett a tanulás tölti ki a szabadidejét. A napja hét órakor kezdődik, a délelőtti edzés után az ebéd, a pihenés és az agy terhelése következik. Délután újabb tréning, majd megint a könyvek. Kikapcsolódásként a teniszt kedveli, de a versenyidőszakban inkább hanyagolja ezt a sportágat, nehogy egy véletlen sérülés akadályozza a későbbi szereplését. Különleges hobbija nincs, a tanuláson, az olvasáson, a moziba járáson és a zenehallgatáson kívül pedig Nyugat-Magyarországon szívesen utazgatna, valamint az olasz várost, Firenzét tekintené meg egy kirándulás alkalmával.

Jó hír a magyar csapat háza tájáról, hogy elkezdte az edzéseket a kézsérülést szenvedett olimpiai első kajakos, Horváth Gábor. A Honvéd versenyzője nem érzett fájdalmat, így rajthoz áll az Eb-n.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kolonics György