FONTOS


 

Az edzője szerint jó formában van az olimpiai bajnok
Kolonics: "Ide nekem az egyest is!"

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: (tamás, szabó), Színes Sport 2001.08.23
--------------------------------------------------------------------------------

Kolonics György minden idők egyik legnagyobb magyar kenusa. A 29 éves versenyző pályafutása során két olimpiai bajnoki címe mellett 12 alkalommal győzött vb-n is.

Első olimpiai aranyát 1996-ban nyerte párosban Horváth Csabával az oldalán. A vb-címeit is mind csapathajóban - párosban vagy négyesben - szerezte. Aztán tavaly megtört a jég. Többszöri próbálkozás után egyesben is felért a csúcsra, a sydneyi olimpián fantasztikus győzelmet aratott. Idén folytatta a jó szereplést, az egy hónappal ezelőtti milánói Eb-n megint győzött. Világbajnoki címe azonban még nincs egyesben. Talán majd most, a ma Poznanban kezdődő eseményen kiharcolja... Mindenesetre ezt mondja: "Ide nekem az egyest is!"

A kivételes képességű kenus edzője, Ludasi Róbert szerint jó formában van Kolo, de a mester nem mer jósolni. A szakember és tanítványa 15 éve dolgozik együtt, együttműködésükre a kitartás és a tolerancia a jellemző. Ám férfiak lévén érzelemnyilvánításra csak ritkán kerül sor. Nemrég Kolonincs úgy nyilatkozott, a sikerek záloga Ludasi. Jólestek a szakembernek az elismerő szavak, meg is hatódott egy kicsit.


Kolonics egyesben még nem nyert vb-t

Az eddigi 40 vb-n a mieink 109 arany-, 110 ezüst- és 85 bronzmedáliát gyűjtöttek. A legjobban a duisburgi esemény (1995) sikerült, kilenc aranyérem mellett 3-3 ezüstöt és bronzot lapátoltak össze a mieink. Poznan amúgy jól bejáratott színhely magyar szemszögből, egy éve itt rendezték az Eb-t, s Angyal Zoltán szövetségi kapitány együttese öt arany mellett hét ezüst- és 3 bronzérmet hoztak haza lengyel vízről.

Ami a mieink egyéni vb-örökrangsorát illeti: Kolonics az említett 12 vb-diadal mellett 6 ezüstérmet is gyűjtött, kimagasló éllovas magyar viszonylatban. A vb-n megszerzett dobogós helyezéseket tekintve a további hazai rangsor: Horváth Csaba (kenus) 12, 5, 1, Kőbán Rita 9, 10, 6, Wichmann Tamás (kenus) 9, 5, 4, Vaskuti István (kenus) 9, 0, 3, Csipes Ferenc 8, 4, 4, Gyulay Zsolt 6, 4, 4, Csapó Géza 6, 1, 3, Fehérvári Vince (kenus) 6, 1, 1.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kolonics György