FONTOS


 

A világklasszisok is gyakran vízbe borulnak
Kolo idén nem evez együtt Indiánnal

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: (tamás), Színes Sport 2001.06.02
--------------------------------------------------------------------------------

Kolonics György megint zseniális volt. A 29 éves kenukirály, aki eddigi pályafutása alatt 12 világbajnoki és két olimpiai aranyat gyűjtött, az idén is nagyon bekezdett. A magyar bajnokságon és a szegedi nemzetközi versenyen sem tudták legyőzni.

Pedig nehéz esztendők állnak mögötte. Öt évvel ezelőtt, az 1996-os olimpián Horváth Csabával páros hajóban nyertek olimpiát, az előző évi vb-n öt aranyat szereztek együtt. De mint minden, a szuperkettős sorozata sem tartott örökké. Kolo válaszút elé került: tovább próbálgatja a döcögőssé vált kettőst vagy az egyest választja. Hosszú évek huzavonája után a 2000-es olimpián már egyesben indult. Győzött. Ám még mindig nem "lakott jól".

Idén ahányszor vízre szállt egyesben, győzött.

- Ugyanúgy edzek, mint korábban, szerencsém is van - mondja. - Új hajók kerültek forgalomba, nincs méretkorlátozás, iszonyatosan keskenyek ezek a hajók. És úgy tűnik, hogy csak én tudtam hozzájuk alkalmazkodni.


Kolo egyes vb-címre vágyik

Kolonics úgy tudja, számos külföldi világklasszis, például a cseh olimpiai bajnok Martin Doktor hónapok óta teszteli az új hajót, de rendszeresen beborul. Ami persze nem is csoda, ugyanis ezek a "járgányok" olyan keskenyre sikeredtek, hogy a térdelő pozícióban evező kenusok csípőjénél is szűkebb, vagyis beleülni már nem is tudnának.

- Remélem, tovább már nem fejlődik a technika, mert képtelenség ennél is keskenyebb hajóban evezni - teszi hozzá Kolo, aki arra a kérdésre, hogy összetérdel-e még valaha Horváth Csabával, vagyis becenevén Indiánnal, csak annyit mondott:

- Idén biztosan nem. - Majd a terveiről szólva azt árulta el, hogy mivel egyesben még nem nyert vb-t, ez a nagy célja. De hogy ez idén sikerül-e, nem tudhatja, jósolni pedig - kabalából - nem akar.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kolonics György