FONTOS


 

Kőbán Rita -- Magyar Örökség díj
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: (v. t.), Kajak-kenu Magazin 1999.03.22
--------------------------------------------------------------------------------

A Széchenyi Könyvtár dísztermében látványos ünnepség keretében adták át vasárnap délután a Magyar Örökség díjakat. A Magyarországért Alapítvány fennállása óta immár tizennegyedik alkalommal osztotta ki a díjakat -- a polgárok szavazatai alapján -- azok között, akik az elmúlt fél évszázad alatt kiemelkedő teljesítményeikkel a leginkább hozzájárultak a tudomány, a művészetek, a kultúra és a sport területén hazánk jó hírének öregbítéséhez. A mostani díjazottak között találjuk Bánffy György színművészt, Vargyas Lajos irodalom- és néprajztudóst, Ujszászy Kálmán falukutató professzort, a kolozsvári és nagyváradi színházat, illetve posztumusz Magyar Örökség címet kapott Kodolányi János író és Rácz Aladár zeneművész.

A kitüntettek között köszönthették Kőbán Ritát, kajaksportunk eddigi legkiemelkedőbb női egyéniségét.

A sport eddigi kitüntetettjei: Balczó András, a magyar labdarúgó aranycsapat, Egerszegi Krisztina, Magyar Zoltán, Papp László, Bay Béla, Rajki Béla, Kárpáti Rudolf, és most Egerszegi után a második női sportolóként Kőbán Rita, aki személyesen nem tudta átvenni a kitüntetést -- helyette szülei jelentek meg --, mert a válogatottal Ausztráliában edzőtáborozik. Kőbán Rita teljesítményét dr. Aján Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára méltatta.

Elkerülhetetlen némi magyarázat annak érdekében, hogy valós érdemeinek és értékének megfelelően érzékeltessük Kőbán Rita teljesítményét.

Legeredményesebb olimpiai sportágainkban a megszerzett, s különböző színű érmekből álló gyűjteményünket bemutató táblázat elitcsoportjának élén olyan hagyományos sportok találhatók mint a vívás (77 éremmel), az úszás (57-tel), és a birkózás (48-cal). Kivétel nélkül valamennyi már a legelső újkori olimpiai játékok, az 1896-os Athénban megrendezett modernkori ötkarikás ünnepen, és azóta is megszakítás nélkül helyet kapott a játékok műsorán, mondhatni tehát, képviselőiknek egy kerek évszázadnyi idejük jutott a nagyszerű helyezések elérésére.

A magyar kajak-kenu sport harmadik helye -- 54 éremmel -- ezen a csupa sikert tükröző, imponáló táblázaton mintha azt sugallná: ez a sajátságos vízisport is hasonló módon, már a kezdetek kezdete óta élhetett a lehetőséggel.

Egyáltalában nem. Az olimpiák programjában később, 1936-tól kapott csak helyett, és az első aranyérmünket pedig négy évtizeddel ezelőtt, 1956-ban szereztük megUrányi János és Fábián László jóvoltából.

Hölgyeink dicsőségére még tovább kellett várnunk.

Legjobb kenusaink, kajakozóink fél évszázada uralják a nemzetközi vizeket, aratják példátlan sikereiket az olimpiai, világ- és Európa-bajnokságokon.

Fénylő csillagaink között az egyik legragyogóbb -- minden kétséget kizáróan -- Kőbán Rita.

A lehető legtömörebben összegezve is eddigi eredményeit, tekintélyes, mi több világszerte méltán elismerést ébresztő számokat kapunk. Ha a tucatokban mérhető hazai bajnoki aranyakat, továbbá a nagy világversenyeken elért előkelő második, harmadik helyezéseket figyelembe sem vesszük -- ami talán nem is sportszerű a részünkről -- és semmi mást, csakis az aranyakat mérjük, szinte utolérhetetlen győzelmi sorozatot kapunk. A kajakkiránynő hétszer nyert világbajnokságot!

Csak három röpke epizódot hadd említsünk! 1994-ben Mexikóvárosban nem kevesebb, mint öt szám döntőjébe verekedte be magát. 200 méteren itt szerezte meg a magyar női kajakozók első, egyben sporttörténeti jelentőségű egyéni aranyérmét, de párosban és négyesben is első lett. (Az 500 méteres számokban sem adta alább az ezüstnél, mind az egyéniben, mind a négyesben második lett.)

Olimpiai diadalai látványos, hallatlanul szoros, izgalmas versenyek eredményeként vésődtek az emlékezetünkbe. Női kajak négyesünk 1992-ben Barcelonában elért első helye után 1996-ban Atlantában egy újabb sporttörténeti mérföldkő: Kőbán Rita lett kajakozásban az első egyéni olimpiai bajnoknőnk!

A parádés pályafutás itt akár -- a megkoronázással -- be is fejeződhetne, hiszen másfél évtizedet eltölteni ebben a hihetetlenül kemény, állandó edzésmunkát követelő sportágban, ráadásul mindig a világ élmezőnyében, fantasztikus teljesítmény.

Kőbán Rita Atlanta után vissza is vonult egy kicsit pihenni, kifújni magát. Azért, hogy egy év rendkívüli szabadság, feltöltődés után aztán diadalmasan térjen vissza.

Tavaly, 1998-ban ugyanis -- mintha mi sem történt volna -- a remek sorozat folytatódott. A Szegeden megrendezett 29. világbajnokságon újabb aranyat nyert a négyes tagjaként. És kész arra, hogy a nagyszerű győzelmekkel megszerzett kajakkirálynői fejékéhez újabb koronaékszereket gyűjtsön, mindenekelőtt a 2000-es olimpián, Sydneyben.

A verhetetlen és felettébb csinos bajnoknő érthetően nagy népszerűségnek örvend. Annál is inkább, mert nem "csak" sportoló. Atlanta utáni könnyített esztendeje alatt például ország-világ előtt kipróbálta magát televíziós riporterként is. De nem véletlenül választották meg társai a Magyar Olimpiai Bizottság egyik legfontosabb testülete, a sportolói bizottság elnöknőjévé sem.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kőbán Rita