FONTOS


 

Arcvonások minden idők legjobb Eb-szereplése után
Belapátolt dicsőség


Egy kimondottan merev tekintetű és komor arcú ember ült a zsurnalisztákkal szemben a sajtórészleg egyik foteljában, és az ember nem tudta eldönteni, hogy mi van vele: esetleg a hasa csikar, és nem akar beszélni róla, netán elálmosodott, és azonnal lefeküdne. Túl voltunk a Szeged melletti Európa-bajnokság 1000-es és 500-as futamain, s a magyar válogatott éppen nyolc aranynál tartott, azaz megdönteni készült a kontinensvetélkedőkön elért legjobb szereplését, Angyal Zoltán szövetségi kapitány viszont úgy nézett a semmibe, mintha azt közölték volna vele: holnap itt a világ vége, tessék szépen elgondolkodni. Föl is vetődött a kérdés, hogy akkor most "nagy a baj?", aztán a pillanatnyi értetlenséget kvázi félmosoly váltotta fel: "Dehogy, csak elfáradtam a döntők alatt."


Jellemző kép a szegedi hétvégéről: ünneplő magyarok (kép: Népszabadság - Gárdi Balázs)
Kapitánynak lenni sem könnyű tehát. Naná: a kajakosoktól-kenusoktól mindig zsákszám vár az ember érmet, miközben a delikvens, aki az év nagy részét hatalmas munkával tölti edzőtáborokban, olykor néhány centivel tudja csak abszolválni a vonatkozó medált, miközben a parton néhány magyarválogatott-melegítős ember csaknem infarktust kap ebből adódóan.

Mindenesetre Angyal kapitány - fölocsúdva abból, hogy rosszkedvűnek nézik - a 200-as látványfutamok előtt elemezgetni kezdte az addigi tizennyolc finálét. Az analízisekből pedig, engedelmükkel, kiragadunk kettőt; az egyik a nem csupán sportága, hanem testalkata okán is "kajakos" Kovács Katalint illeti, aki három aranyérmével - köztük: az olimpiai bajnok olasz Idem porig alázásával - az Eb legeredményesebb női versenyzője lett. "A külföldi szakemberek is egyaránt elragadtatással beszéltek róla: részint csodálatos technikája és fizikai állapota, részint kisugárzása okán. Már a rajt előtt tudatta riválisaival, hogy esélyük sincs." A másik a K-1 500 bajnokáról, a távot uraló Vereckei Ákosról szólt: "Nem mindennapi teljesítmény, ahogyan évek óta hozza magát. Tudniillik mindenki rá vadászik, következésképp iszonyatos küzdelmet kell vívnia a győzelmekért."

A sor napestig folytatható lenne. Például Fábiánné Rozsnyói Katalinnal, aki edzőként olyannyira maximalista, hogy a világ- és Európa-bajnok Bóta Kinga, Szabó Szilvia duónak amolyan fejmosást tartott. Baráth Etele szövetségi elnök interpretálásában: "Ült velem szemben két kisírt szemű lány. Fábiánné Rozsnyói Katalin, hogy'' is mondjam, elbeszélgetett velük az ezüstéremről." Na igen: ott, ahol az edzéseken - Fábiánné elmondása szerint - minden résztávsikerért is mindent elsöprő vetélkedés, presztízscsata zajlik, nem meglepő, hogy beül a hajóba két, tizenkilenc éves újonc - Paksy Tímea és Keresztesi Alexandra - Móni Katalin, illetve a huszonhárom esztendősen rutinosnak számító Viski Erzsébet mögé-elé, aztán úgy lesz abból első hely, mint annak a rendje. Utálnak veszíteni. Tíz arany (minden idők legjobb Eb-szereplése), három győzelem olimpiai távon (férfi, női K-1 500, női K-4 500), jó idő (usankát nem kellett húzni), naponta legalább ötezer néző (micsoda lelkesedés!), mindenki által dicsért szervezés (flottul ment minden): csettinthetünk egyet, hogy jaj, de jó volt ez az Európa-bajnokság.

Itt a siker természetes.

Kérdezzék csak meg Bótáékat!

Népszabadság 2002.07.23.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK