FONTOS


 

A vb-kudarc sem szegte a páros kedvét
Szó sincs szétválásról

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2002.09.13.
--------------------------------------------------------------------------------

Hüttner Csaba és Fürdök Gábor kenujával nagy terhet cipel: a Horváth Csaba, Kolonics György és a Pulai Imre, Novák Ferenc páros valamennyi érmét látni vélik hajójuk teknőjében, mi több, újabb aranyhalmozást várnak el tőlük a szakemberek és a szurkolók. Miután a sevillai vb-n 500 és 1000 méteren is a nyolcadik helyen végeztek, többen felvetették a hazai vizeken két éve a válogatókat nyerő egység szétválasztását, ám erről az érintettek hallani sem akarnak. Hüttner amondó, a jelen nagyágyúinak is három-négy év kellett ahhoz, hogy csúcsformába lendüljenek, vagyis a három olimpián csupán tartalékként járt vezérevezős szerint Athénban lehet újra remek magyar kenu párosunk.
"Sajnos a korábbinál nagyobb hátrányból indulunk - magyarázza Hüttner Csaba -, minthogy Magyarországon évekig tudomást sem vettünk az új technikát igénylő, keskeny kenuk térhódításáról. Pulaiék Sydneyben még a régi hajóban nyertek, de a kevésbé testes versenyzők már akkor sem használták a nagy fahajókat. Most, a vébén kellett rádöbbennünk, hogy mi azóta hiába váltottunk, mert mindeddig azt sem tudtuk, hová kell térdelni ezekben a hajókban. Edzőnk, Ludasi Róbert partner abban, hogy közösen fejlesszük ki az új, rövid húzásokat igénylő technikát."


Hüttner és Fürdök

A drasztikusabb húzásra, azaz a páros átalakítására biztatókat a Démász-Szeged kenusa megfontolatlannak tartja: "Körül kell nézni a nemzetközi mezőnyben: a legjobbak, a három páros számból kettőt megnyerő, s egy ezüstérmet szerző kubaiak sokáig a vert mezőnyben lapátoltak, mígnem kitartásuk sikert hozott. Kolonicsék egykori párosa kivétel, ám a hazai példát sem kell sokáig keresgélni: Pulaiék 1997-es indulásuk ellenére 2000-ben, épp a legfontosabb versenyen alkottak nagyot. Én is erre tettem fel az életem, s nem engedem, hogy az okoskodók csírájában elfojtsanak mindent, csak azért, mert itthon kizárólag a dobogós helyezést fogadják el."
Társa, Fürdök Gábor a távlatokat tekintve hasonlóképp gondolkodik, ám Hüttner tudja, különbözőképp élik meg a - hitük szerint átmeneti - kudarcokat: "Gábor még sosem nyert érmet világbajnokságon, úgyhogy többek között azért kezdjük el a munkát már október elején, hogy jövőre, Gainsville-ben egy kis előleget szerezzünk az athéni játékok előtt ... "

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK