FONTOS


 

Mol 5. síkvízi kajak-kenu Eb 500 és 200 m-es döntők
Nem délibáb: tíz arany a szegedi napsütésben


Angyal Zoltán pesszimista volt - állapíthattuk meg a szegedi Mol 5. kajak-kenu Európa-bajnokság után. A magyar válogatott szövetségi kapitánya tudniillik a kontinensviadal előtt úgy vélekedett, csapata öt-hét aranyra lehet jó. Nos, az össztermés példátlan (hiszen ilyen remek szereplésre senki sem emlékszik): a mieink tíz arany-, hét ezüst-, valamint két bronzérmet vihettek haza, azaz tartottak itthon. És ami korántsem mellékes: az olimpiai számokban három első és három második helyet szereztünk.


Magyar női kajakuralom Szegeden - a Kovács (elölről), Szabó, Viski, Bóta kvartett oktatta az öreg kontinens 500-as mezőnyét
Két "olimpiai" aranyat már a délelőtti program, az ötszáz méteres döntők elején el
elhettünk. A női kajak négyesben ülő Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és Bóta Kinga magától értetődő természetességgel utasította maga mögé a spanyolokat. A hispánok tehát hiába fogadkoztak, hogy a sevillai vb-re készülve már most meglepetést okoznak. Maradjunk annyiban, a Fábiánné Rozsnyói Katalin által felkészített magyar kvartettet a mediterrán hajósok akkor sem érnék utol, ha - tételezzük fel, s értsük egyszersmind szó szerint is - Athénig üldöznék őket a Földközi-tengeren.
Maradjunk persze egyelőre a Maty-éren, a gróf Széchenyi István regatta központban, ahol csupán egyetlen magyar világklasszisnak okoz nehézségeket a kimagasló szereplés. Ne titkolódzunk: Kolonics Györgynek. A kenu zsenije ezúttal nem találta a helyét az egyes mezőnyben. A helye ugyebár a dobogón van, ám vasárnap is csak a negyedik helyen zárt. Kolo professzor ezúttal a kis Doktor, a csehek Martin keresztnévre hallgató menőjét is maga elé engedte, s ezt utóbb fölöttébb bánta.
Vereckei Ákost sérülés, egyéb nyűg nem hátráltatta, hozta is megszokott, szintúgy extraklasszisra valló formáját. Könnyűnek azért korántsem tetszett feladata, mi több, élete leghúzósabb fináléját kellett megnyernie.

Angyal véleménye:

"Hú, kicsit elfáradtam. De természetesen nagyon boldog vagyok, az eredmények pedig önmagukért beszélnek. Kezdjük az értékelést az ötszáz méteres finálékkal, azon belül is a hölgyekkel. A négyes, úgy hiszem, ezzel mindent elmondok, hozta magát. Kovács Katalin még a szombati produkcióját is felülmúlta, ezt bizonyítja, hogy külföldi kollégáim is csak elismerőleg szóltak róla. Egészen röviden: kirobbanó formában van. A párosról is az a véleményem, hogy nagyon jól teljesített, meglátják, a világbajnokságon még jobbak lesznek, szerintem van esélyük a címvédésre. Na nézzük a kajakos srácokat: Vereckei Ákos minden tiszteletet megérdemel, ehelyütt bevallhatom, csodálóinak egyike vagyok. Amit évről évre produkál, az fantasztikus, mit sem törődik azzal, hogy szinte vadásznak rá a riválisai. Storcz Botondéknak nagyon szurkoltam, a lelküknek jót tett volna, ha nyernek. Borzasztóan sajnálom, hogy lemaradtak az első helyről, de öt hetük van arra, hogy elkapják a németeket. A négyes hatalmas hátrányt hozott be, kizárólag dicsérő jelzőkkel illethetem produkciójukat. És ne feledjük, csupán három hete dolgoznak együtt. Végül, de nem utolsósorban a kenusok: meg kell állapítani, ez nem Kolonics György Eb-je volt, ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy a vébén előrébb lép majd. Fürdök Gáborék ötszázon ennyit tudnak, de leszögezem, nem csalódtam bennük, ráadásul nekik is van lehetőségük a fejlődésre és a javításra. A kenuskvartett kapcsán egy szó jut eszembe: csodálatos. Ôszintén mondom, amikor láttam, mekkora hátrányba kerültek, nem fogadtam volna az elsőségükre, szerencsére rám cáfoltak. A kétszázas döntőkről csak annyit: ez anynyira rövid táv, hogy egy hiba, egy rossz húzás a sportoló érmébe kerülhet. Szerencsére a mieink nem hibáztak, ez pedig azt eredményezte, hogy ezen a távon is folytattuk a csodálatos szereplésünket. És akkor egy tömör összegzés a végére: az olimpiai számokban három arany-, illetve három ezüstérmet szereztünk, én ezt kifejezetten jónak tartom. Higgyék el, őszintén mondom: mindenkivel maximálisan elégedett vagyok."
A győztes (nem csigázzuk tovább az olvasói érdeklődést: természetesen Vereckei) is úgy vélekedett, a valaha volt második leggyorsabb kajak ötszázas finálé szemtanúja lehetett a pálya mellett sípoló, doboló, nádihegedülő ( ... ) 25 ezres tömeg. Ennél jobb időt talán az atlantai olimpián lapátoltak, a gainsville-i pályán, ahol a jövő évi vb-n Ákos is kipróbálhatja majd magát. Bajnokunk 1997-ben került a világelitbe, s tanulságos rögvest leszögeznünk, azóta egyetlenegy világversenyről sem tért haza arany nélkül.
Kovács Katalin is a fent méltatotthoz hasonlatos utat jár be a női szakágban. Becsületes követőként ezúttal ő nyerte a következő számot. A női K-1 kedvét már szombaton elvette magabiztos, ezres győzelmével, így most, fél kilomléteren még kisebb meggyőződéssel igyekeztek utána riválisai. A célban bemutatott nyelvnyújtása azért korántsem kivagyiságról tanúskodott, pusztán azt jelezte, fárasztó - ugyanakkor feledhetetlen - versenysorozat végén tette le a lapátot Szegeden.
A kenu kettesek döntőjében Hüttner Csaba és Fürdök Gábor kénytelen volt beérni a pontszerző, hatodik hellyel. A szegedi duó amondó: Spanyolországban, a hazai közönség elvárásait feledve, ám nekik nagyon is megfelelve már sokkal jobbak lehetnek. A férfi kajak párosok küzdelmében már éremhez jutott a lelkes csongrádi sokaság: a Démász-Szeged színeiben küzdő Storcz Botond révén, aki Kammerer Zoltánnal immár a nemzetközi mezőnyben is majdhogynem sydnyei formáját idézte. A majdhogynem azért került a papírra, mert a futam közepét meghajtó magyarok a végén némiképp lelassultak, következésképp a nagy hajrázóként el
elt németek (Rauhe és Wieskötter) egy arasznyival eléjük kerültek. Az Eb legszimpatikusabb versenyzőjének hálája jeléül azért épp Kammerert választotta a publikum, aki kárpótlásul egy C3-as Citroënnel (no és kajakkal) száguldhat a 2004-es olimpiáig.
Amíg a fiúkat dicsérték, addig a lányokat - edzői oldalról - kissé megszidták a K-2 500-on szerzett második helyért. Szabó Szilvia és Bóta Kinga 1.1 másodperccel szorult a skalpjukra eredménnyel vadászó lengyel Pastuszka, Skowron kettős mögé. Keservre azért nem lehetett okunk az újabb ötkarikás ezüst s különösen azután, hogy a sorban következő számot megint a mieink nyerték. A kenu négyesek között a drukkerek ütemadása mellett a derékhadnak esélyt nem hagyva győzött a Malomsoki Sándor, Iván Gábor, Belicza Béla és Kozmann György alkotta gárda. A csapatot csapat segíti: a tréneri, pszichológusi együttes munkájának maradéktalan elismeréséhez kizárólag az hiányozna, hogy a magyarok által uralt C-4-es viadalokat felvegyék az olimpiai programba ...
A délelőtt zárása egy nehéz korszak végét és egy szép karrier kezdetét sejtette: az ötszázas négyes vezérevezőse, Gyökös Lajos élete első világversenyén zsebelt be ezüstöt. Társai közül ugyan Kökény Roland és Hegedűs Róbert sem fogadta érzelemmentesen érmét, ám e napon legfőképp Borhi Zsombornak szolgáltatott elégtételt a sors. A korábbi nagyágyú 1997 óta első érmét szerezte, s bizonyítási vágyát látva megajánljuk neki - aligha az utolsót.
Délután három órakor tehát ott folytattuk, ahol tavaly, a számunkra szintén szenzációs milánói Eb-n abbahagytuk, vagyis nyolc aranyhoz kellett hozzátennie sprintereinknek az újabb - igenis várt - elsőségeket.

Tisza-parti folyóbeszéd

Storcz Botond az ötszázas párosok befutója után, a második hely ellenére mosolyogva: "Kétség sem férhet hozzá, mi voltunk a legjobbak, csak a németek előbb értek be ... Ugyanez fordítva is elsülhetett volna, bízzunk benne, hogy a világbajnokságon így is történik."

Szabó Szilvia a párosban elért második helyéről: "Az ezüst egyáltalán nem megrázkódtatás, hiszen mindent kiadtunk magunkból. És különben is, egy ezüst ne legyen kudarc! Az viszont igaz, hogy edzőnknek, Kati néninek nagyon nem tetszett, amit csináltunk ... "

Borhi Zsombor elárulta, a végén fogalmuk sem volt, hanyadik helyen eveztek be: "A közönség morajlásából éreztük, hogy nem vagyunk rosszak, de a célban csak néztem a fotósokra, hátha ők tudják, miként végeztünk. Aztán egyikük egyszer csak mutatta, hogy másodikként zártunk. Ezúton is köszönjük neki a segítséget."

Hegedűs Róberttől megtudtuk, korántsem habos torta a hajó utolsó helyén ülők élete: "Mást sem látok, csak egy vízfüggönyt, olyan ez, mintha úszóedzésen vennék részt. Ráadásul szemüveget kell viselnem, nehogy az előttem lapátolók kiverjék a szemem ... A végén én tudok a legkevesebbet a helyezésünkről: a kétszázas finiselés során oldalra pillantva csak egy nagy embertömeget látok bezúdulni a célba."
A női négyes hajók villámfutamában kiválóan startolt az ötszázas és az ezres egység leányságából fele-fele arányban verbuvált kvartett: Paksy, Szabó, Bóta és Janics szinte kimerte a vizet a hajó mellől, ám egyetlen ellenfél (a spanyol amazonok armadája) náluk is gyorsabb volt.
Ezüst után bronz következett - kenu egyesben Malomsoki Sándor térdelte ki újabb érmünket. Az orosz óriás, Opaljev nyerte e számot, aki hihetetlen tettet hajtott végre: a leghosszabb táv mellett legrövidebben sem talált legyőzőre.
Odafönt úgy vélhették: ezek a derék magyarok mára "túlnyerték" magukat, ezért igen-igen nehezen akart megszületni a kilencedik elsőség. Fehérvári Vince szólókajakban minden tőle telhetőt megtett, ám - ekkor még - nem sikerült elsőként átspriccelnie a célvonalon. Az Eb- és vb-címvédő Ronald Rauhéval nem bírt, jóllehet, ezt senki sem róhatja fel neki. Bizodalmunkat egy másik szegedi versenyzőbe, Janics Natasába plántáltuk, aki női egyesben vágott neki a kétszázas távnak. A sydneyi olimpia negyedikje aztán sajnos ezúttal is épp csak lecsúszott a dobogóról... A néhány perc múlva megrendezett, immár ötödik rövid távú döntő befutójakor már-már átkot emlegettünk. C-2-ben Buzál Miklós és Végh Attila parádésan, hihetetlen elszántsággal süvített végig a pályán, csakhogy kenujuk berúgása nyomán szabadszemmel megítélhetetlen volt, milyen érmet akasztanak majd a nyakukba. A pesszimistábbak - a délután addigi történései alapján - ezüstöt jósoltak, a műsorközlő is bizonytalan volt, sőt, fiaink sem mertek a levegőbe csapni, mígnem a mérlegelő stég elé érve - a célfotó elemzése után - valaki be nem üvöltötte neki: "Tessék mosolyogni, nyertetek!" Nos, nem csupán mosolyra kerekedett a szájuk, földöntúli boldogság jelent meg arcukon, tudniillik eddigi pályafutásuk során még egyetlen egy arany sem jutott nekik. Most azonban ők söpörték be válogatottunknak a kontinensbajnokságon várva-várt kilencediket.
Baráth Etele, a szövetség elnöke délben kétszámjegyű aranykollekciót jósolt, úgyhogy eztán a csapatnak illett a tizediket is szállítania. Fehérvári Vince és Hegedűs Róbert tisztelettudó ember és mindekttő zseniális kajakos. Tavaly az Eb-n Rauhe és Wieskötter elcsaklizta előlük az első helyet, s a vb-n sem tudtak visszavágni (Poznanban egy méterrel a cél előtt borultak be) - ezúttal bezzeg nem hagyták magukat. Szinte végig az élen haladva száguldoztak a vizen, s kétséget sem hagytak afelől: ők a legjobbak. Később kissé szorongva kémleltük, vizslattuk a dobogón álló Fehérvári Vince arcát: klasszisunk valószínűleg utoljára hallgathatta meg a magyar válogatott tagjaként himnuszunkat ...
Fehérvári jövője bizonytalan, ezért foglalkozzunk dicső jelenével, ami biztos - magabiztos. A kajak négyes vezérevezőseként is nagyot alkotott, igaz, ezúttal csapathajónk három századnyi hátrányban, harmadikként finiselt. Női kajak párosunk (Dékány Kinga és Janics Natasa) momentán kicsit rosszabb formát fogott ki, midőn - szintén harmatcseppnyi különbséggel - a negyedik helyen zárt.
Kenu négyesünk Kolonics Györgygyel a fedélzetén vágott neki a rövidke útnak. Kétszeres olimpiai bajnokunk neve nem ezen az Európa-bajnokságon lett naggyá, ám - két, mérsékelt egyes döntőt követően - a vége valamivel szebbre sikeredett. Malomsoki, Iván és Vasali László társaságában egy ezüsttel zárta a kenu négyesek példásan sikeres szereplését.
A "minden idők legsikeresebbje" titulussal felruházható Európa-bajnokságon - amelyen a magyar csapat első számú medálhalmozója a három aranyig jutó Kovács Katalin volt - a négy nap alatt bronzbarnára sülő szurkolók és a búcsúzó főtitkár, Füleky András irányította szervezők is megérdemeltek volna egy-egy aranyat, igaz, a válogatottunknak a valóságban kiosztott tízzel alighanem bőséggel beérik ők is.

Mol 5. síkvízi kajak-kenu
Európa-bajnokság, Szeged

Döntők
500 m
Férfiak. K-1, Európa-bajnok: Vereckei Ákos (nevelőegyesülete: PGSK, nevelőedzője: Marczinkó Györgyné, egyesülete: Honvéd-Westel, edzője: Sári Nándor) 1:36.86, 2. Petar Merkov (Bulgária) 1:36.92, 3. Jovino Gonzalez, Comesana (Spanyolország) 1:37.44, 4. M. Kolganov (Izrael) 1:37.80, 5. P. Darby-Dowman (Nagy-Britannia) 1:38.30, 6. R. Petrukanecas (Litvánia) 1:38.31. K-2, Eb: Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (Németország) 1:26.97, 2. KAMMERER ZOLTÁN (nevelőegyesülete: Göd, nevelőedzője: Nieberl László, egyesülete: Győri VSE, edzője: Sári Nándor), STORCZ BOTOND (negy: UTE, ne: Horváth Péter, Fraknói Dalma, egy: Démász-Szeged, e: Sári Nándor) 1:27.04, 3. Marcus Oskarsson, Henrik Nilsson (Svédország) 1:27.26, 4. M. Twardowski, Adam Wysocki 1:27.42, 5. A. Duonela, E. Balciunas (Litvánia) 1:28.67, 6. J. Soti, D. Zoric (Jugoszlávia) 1:28.72. K-4, Eb: Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlcek, Juraj Baca (Szlovákia) 1:19.65, 2. GYÖKÖS LAJOS (egy: Atomerőmű SE, ne: Makrai Csaba, e: Séra Miklós), KÖKÉNY ROLAND (negy: Tiszaújváros, ne: Kökény Zoltán, egy: Csepel, e: Sári Nándor), BORHI ZSOMBOR (egy: Délviép-Kaposvár, ne: Gyöngyösi János, Nichtawicz Zsuzsa, e: Angyal Ákos), HEGEDŰS RÓBERT (negy: DESE, ne: Ilinyi János, egy: Démász-Szeged, e: Séra Miklós) 1:20.27, 3. Antonio Rossi, Franco Benedini, Andrea Facchin, Luca Piemonte (Olaszország) 1:20.35, 4. K. Lestina, R. Záruba, P. Holubar, B. Kusák (Csehország) 1:20.42, 5. M. M. Arestoy, J. A. Iglesias, A. G. Comesana, O. A. Aranzadi (Spanyolorzság) 1:20.71, 6. V. Curuzan, M. Baban, G. Magyar, R. Serban (Románia) 1:20.78. C-1, Eb: Makszim Opaljev (Oroszország) 1:45.61, 2. Andreas Dittmer (Németország) 1:46.82, 3. Martin Doktor (Csehország) 1:48.03, 4. Kolonics György 1:48.34, 5. S. Atanaszov (Bulgária) 1:49.35, 6. D. A. Cannone (Olaszország) 1:50.64. C-2, Eb: Szergej Uljegin, Alekszandr Kosztoglod (Oroszország) 1:38.50, 2. Silviu Simiocencu, Florin Popescu (Románia) 1:40.86, 3. Thomasz Wylenzek, Christian Gille (Németország) 1:40.86, 4. M. Gajownik, A. Jezierski (Lengyelország) 1:40.89, 5. J. A. Bea, D. M. Garcia (Spanyolország) 1:41.32, 6. Hüttner Csaba, Fürdök Gábor 1:41.62. C-4, Eb: MALOMSOKI SÁNDOR (egy: Dunaferr, e: Vízi Gábor), KOZMANN GYÖRGY (egy: Atomerőmű, e: Sziklenka László), BELICZA BÉLA (negy: UTE, ne: Hrazdil Vilmos, egy: Csepel, e.: Ludasi Róbert), IVÁN GÁBOR (negy: UTE, ne: Oláh Tamás, egy: KSI, e: Oláh Tamás) 1:29.95, 2. Roman Krugljakov, Konsztatyin Fumicsev, Alekszandrej Artemida, Alekszej Volkonszkij (Oroszország) 1:30.42, 3. Mihail Vartolomei, Iosif Anisim, Sami Grigore, Ionel Averian (Románia) 1:30.64, 4.M. Kobierski, D.Jedraszko, M. Sliwinski, M. Grzybowski (Lengyelország) 1:31.34, 5. A. Zukászkij, A. Bahdanovics, A. Kurljandcsik, I. Szkavorodkin (Fehéroroszország) 1:33.74, 6. Z. Simecek, M. Minarík, J. Heller, J. Brecka (Csehország) 1:35.34
Nők, K-1, Eb: Kovács Katalin (negy: Bp. Spartacus, ne: Schmidtné Palovics Angyal, egy: MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 1:47.34, 2. Josefa Idem (Olaszország) 1:48.70, 3. Elizabeta Urbanczyk (Lengyelország) 1:49.96, 4. B.S. Jimenez (Spanyolország) 1:50.75, 5. K. Wagner (Németország) 1:50.75, 6. L. Karmi (Izrael) 1:51.36. K-2, Eb: Aneta Pastuszka, J. Skowron (Lengyelország) 1:37.98, 2. SZABÓ SZILVIA (negy: UTE, ne: Nagy Katalin, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin), BÓTA KINGA (negy: FTC, ne: Zsigmond Zsóka, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 1:39.08, 3. Beatriz Manchon Portillo, Sonia Molanes Costa (Spanyolország) 1:39.79, 4. B.Pindjeva, D. Dacseva (Bulgária) 1:40.57, 5. A. Karlsson, S. Paldanius (Svédország) 1:41.57, 6. C. Lefebure, N. Marie (Franciaország) 1:42.41. K-4, Eb: KOVÁCS KATALIN (negy: Bp. Spartacus, ne: Schmidtné Palovics Angyal, egy: MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin), SZABÓ SZILVIA (negy: UTE, ne: Nagy Katalin, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin), VISKI ERZSÉBET (negy: Nagymaros, ne: Gyimesi László, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin), BÓTA KINGA (negy: FTC, ne: Zsigmond Zsóka, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 1:30.76, 2. Maria Isabel Garcia Suarez, Beatriz Manchon Portillo, Sonia Molanes Costa, Teresa Portela Rivas (Spanyolország) 1:32.04, 3. Aneta Pastuszka, Joanna Skowron, Karolina Sadalska, Aneta Bialkowska (Lengyelország) 1:33.07, 4. K. Wagner, A. Schuck, M. Mucke, N. Open-Rhein (Németország) 1:33.79, 5. O. Tyicsenko, G. Porvajeva, N. Gulij, J. Jersova (Oroszország) 1:34.52, 6. F. Vulpes, L. Rusanescu, M. Ciobanu, A. Ciurescu (Románia) 1:35.64

200 m
Férfiak
K-1. Eb: Ronald Rauhe (Németország) 35.20, 2. Fehérvári Vince (Magyarország, negy: FTC, ne: Végh László, egy: Démász-Szeged, e: Séra Miklós) 35.44, 3. Romas Petrukanecas (Litvánia) 35.62, 4. M. Chorváth (Szlovákia) 35.75, 5. T. Mendelski (Lengyelország) 35.75, 6. D. Marin (Románia) 36.18. K-2. Eb: Magyarország (FEHÉRVÁRI VINCE, negy: FTC, ne: Végh László, egy: Démász-Szeged, e: Séra Miklós, HEGEDŰS RÓBERT, negy: DESE, ne: Ilinyi János, egy: Démász-Szeged, e: Séra Miklós) 32.38, 2. Németország (Ronald Rauhe, Tim Wieskötter) 32.54, 3. Lengyelország (Marek Twardowski, Adam Wysocki) 32.55, 4. Litvánia (A. Duonela, E. Balciunas) 32.86, 5. Spanyolország (C. Rial, E. Alonso) 32.92, 6. Ukrajna (N. Zajcsenkov, M. Lucsnik) 33.03. K-4, Eb: Szlovákia (Rastislav Kuzel, Ladislav Belovic, Martin Chorvat, Juraj Liptak) 30.41, 2. Spanyolország (Manuel Munoz Arestoy, Jaime Acuna Iglesias, Aique Gonzalez Comesana, Oier Aizpurua Aranzadi) 30.48, 3. Magyarország (FEHÉRVÁRI VINCE, negy: FTC, ne: Végh László, egy: Démász-Szeged, e: Séra Miklós, BEÉ ISTVÁN, negy: UTE, ne: Horváth Péter, Hirl János, egy: Honvéd-Westel, e: Séra Miklós, HORVÁTH GÁBOR, egy: Honvéd-Westel, ne: Mayer Gábor, e: Sári Nándor, HEGEDŰS RÓBERT, negy: DESE, ne: Ilinyi János, egy: Démász-Szeged, e: Séra Miklós) 30.51, 4. Oroszország (R. Zarubin, A. Ivannyik, D. Turcsenkov, O. Gorbij) 30.65, 5. Olaszország (A. Rossi, F. Benedini, A. Facchin, L. Piemonte) 30.97, 6. Románia (F. Scoica, M. Baban, G. Magyar, R. Serban) 31.35. C-1. Eb: Makszim Opaljev (Oroszország) 39.90, 2. Andrzej Jezierski (Lengyelország) 40.74, 3. MALOMSOKI SÁNDOR (Magyarország, egy: Dunaferr, e: Vízi Gábor) 40.98, 4. A. Dittmer (Németország) 41.07, 5. M. Doktor (Csehország) 41.07, 6. D. Sablin (Ukrajna) 41.55. C-2. Eb: Magyarország (BUZÁL MIKLÓS, egy: Honvéd-Westel, e: Szabó Attila, VÉGH ATTILA, negy: BSE, ne: Száz Ernő, Kovács László, Ring József, egy: Honvéd Westel, e: Szabó Attila) 36.89, 2. Csehország (Petr Fuksa, Petr Netusil) 36.97, 3. Románia (Mihail Vartolomei, Ionel Averian) 37.01, 4. Oroszország (K. Fomicsev, A. Artemida) 37.51, 5. Olaszország (A. Testa, A. Bonini) 37.94, 6. Lengyelország (M. Sliwinski, D. Jedraszko) 38.12. C-4, Eb: Oroszország (Roman Krugljakov, Szergej Uljegin, Maxim Opaljev, Alekszandrej Kosztoglod) 33.85, 2. Magyarország (MALOMSOKI SÁNDOR, egy: Dunaferr, e: Vízi Gábor, VASALI LÁSZLÓ, egy: KSI, ne: Kovács Tamás, e: Oláh Tamás, KOLONICS GYÖRGY, negy: Bp. Spartacus, ne: Nótárius József, egy: Csepel, e: Ludasi Róbert, IVÁN GÁBOR, negy: UTE, ne: Oláh Tamás, egy: KSI, e: Oláh Tamás) 33.88, 3. Csehország (Petr Procházka, Petr Fuksa, Jan Brecka, Karel Kozísek) 34.32, 4. Lengyelország (A. Ginter, R. Rynkiewicz, M. Gajownik, A. Jezierski) 34.75, 5. Románia (M. Vartolomei, S. Simiocencu, F.Popescu, I. Averian) 34.88, 6. Lettország (V. Sicevskis, J. Sidomks, D. Vinogradovs, D. Andrejevs) 35.75.

Nők.
K-1. Eb: Teresa Portela Rivas (Spanyolország) 40.31, 2. Aneta Pastuszka (Lengyelország) 40.56, 3. Rachel Train (Nagy-Britannia) 41.22, 4. Janics Natasa (Magyarország, negy: Bácska, ne: Milan Janics, egy: Démász-Szeged, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, Czipráné Fábián Mónika, Fábián László), 5. M. Erbanova (Szlovákia) 42.05, 6. N. Ivasenko (Ukrajna) 42.72. K-2. Eb: Spanyolország (Beatrix Manchon Portillo, Sonia Molanes Costa) 37.14, 2. Lengyelország (Aneta Pastuszka, Joanna Skowron) 37.52, 3. Oroszország (Galina Porivaeva, Natalja Gouli) 37.63, 4. Magyarország (Dékány Kinga, Janics Natasa) 37.84, 5. Bulgária (B. Pindjeva, D. Dacseva) 38.13, 6. Németország (M. Nollen, K. Wagner) 38.32
K-4. Eb: Spanyolország (Maria Isabel Garcia Suarez, Beatriz Manchon Portillo, Sonia Molanes Costa, Teresa Portela Rivas) 34.31, 2. Magyarország (PAKSY TÍMEA, negy: KSI, ne: Simon Miklós, egy: MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, SZABÓ SZILVIA, negy: UTE, ne: Nagy Katalin, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, BÓTA KINGA, negy: FTC, ne: Zsigmond Zsóka, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, JANICS NATASA, negy: Bácska, ne: Milan Janics, egy: Démász-Szeged, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, Czipráné Fábián Mónika, Fábián László) 34.52, 3. Oroszország (Olga Tiscsenko, Galina Porivaeva, Natalja Gouli, Marina Jatsun) 35.16, 4. Svédország (J. Nordlöf, M. Tyborn, S. Paldanius, A. Karlsson) 36.08, 5. Németország (K. Wagner, M.Mucke, N. Opgen, A. Schuck) 36.13, 6. Románia (M. Ciobanu, L. Rusanecsu, F. Vulpes, A. Ciurescu) 36.48.

GG, Pietsch Tibor, Nemzeti Sport 2002.07.20.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK