FONTOS


 

Mol 5. síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokság, Szeged
Angyal aranyakat remél


A Mol 5. kajak-kenu Európa-bajnokság helyszínén már napok óta több százan dolgoznak reggeltől estig a regattaközpont előkészítésén, s Szeged városában is lassanként úrrá lesz a polgárokon a versenyláz. A válogatott első, Maty-éri edzése előtt figyelve az arcokat, úgy tetszett, itt ezúttal szinte csak a magyar versenyzők várják a legcsekélyebb feszültség nélkül, kisimult arccal, az önbizalomtól és a hatalmas izmoktól duzzadó mellkassal a kontinensbajnokságot.

- A világ legjobb csapata valóban ilyen nyugodtan várhat egy hazai rendezésű Eb-t, avagy profi sportolókként ily jól leplezik kajakosaink és kenusaink az elfogódottságukat?
- Nincs mit leplezni, egyszerűen minket még nem ért el az őrület - mondja Angyal Zoltán szövetségi kapitány. - Szinte hónapok óta edzőtáborban készültek a versenyzőink, akiknek Dunavarsányban és Szolnokon heti öt-hat napra sikerült teljesen kikapcsolniuk a külvilágot, s most Szegeden is odafigyelünk arra, hogy tényleg csak a feladataikra koncentrálhassanak. A szállodájuk csendes, nyugodt helyen található, ahol nem zargatják őket, a pályán pedig szigorúan lezártuk a versenyzői területet. Ott csak az ellenfeleket látják, miattuk pedig eddig sem feszélyezték magukat.
- Mi sem mutatja ezt jobban, mint a tavalyi Európa-bajnokságon begyűjtött nyolc arany-, hat ezüst- és három bronzérem.
- Valóban, nálunk kizárólag érmekben mérik a sikert.
- A riválisokkal azért illik foglalkozni. Gondolom, megnézte már a nevezési lapokat, s kiderült, mely számokban számíthatunk a legnagyobb ellenállásra.
- Európa adja a sportág elitjét, úgyhogy szinte világbajnoki erősségű mezőny nevezett. Aki számít, már Szegeden van: a németek, a lengyelek, a románok, az oroszok, a spanyolok és a bolgárok biztosan megnehezítik majd a dolgunkat, s felbukkantak az úgynevezett egyszemélyes csapatok is. Az olimpiai bajnok olasz Josefa Idem már kedd reggel próbaköröket tett a pályán, s a mérlegelésnél láttam más, országukat egykeként képviselő sztárokat. A férfi egyes mezőnyből talán elég az ötszázon Vereckei Ákos skalpjára eddig hasztalan pályázó izraeli Michael Kolganovot s az ezres világbajnokot, a francia Amir-Babak Tahmassebet említenem. Ôk azért mind veszélyesek, úgyhogy a látszat csal: nehéz Eb elé nézünk.
- Melyik szám a legzsúfoltabb?
- Meglepő módon ezúttal a kajak kettesek ötszáz méteres futamain lesznek a legtöbben.
- Nocsak, Vereckei elrettentette a próbálkozókat?
- Ez is benne van a pakliban. Ám a kajak párosra sem lehet nagy biztonsággal "ráállnia" a csalódott derékhadnak, tudniillik alighanem értesültek arról, hogy ismét jó formának örvend a K-2 500-on alkalmasint olimpiai bajnoki címvédő Kammerer Zoltán, Storcz Botond duó. Ha máshol nem, már az idény eleji mecheleni Világkupán láthatták, milyen magabiztosak a fiúk.
- A női csapat egy másik Vk-n indult a közelmúltban: közülük mindenki minden számban kiváló. A kilenc női számból Duisburgban nyolcban első helyet szereztek, Kovács Katalin pedig szinte a mezőny fölé nőtt. Fiatal kajakosunkban vajon leledzik "Kőbán Rita-i" karrier? Elképzelhető, hogy egyszer túlszárnyalja a legeredményesebb magyar kajakosnőt?
- Kati tavaly ötszáz egyesben már megverte az imént említett Idemet, ráadásul nem akárhogy: olimpiai bajnoki számában, ötszáz egyesben, s nem másutt, mint Milánóban. Kati univerzális kajakos, aki fiatal kora ellenére szólóban is kezd érett versenyzővé válni, s tavaly óta is sokat fejlődött. A kérdésre tehát a rövid válaszom: igen, példásan sikeres pályafutása során alighanem még sok diadal vár rá.
- Az egyik férfi kajakos említette, hogy a világon meghatározóvá vált női csapatunk titka nem más, mintsem hogy még náluk is többet edzenek.
- Az elképesztő mennyiségben elvégzett szárazföldi és vízi munka tényleg az egyik legfontosabb tényező. Ugyanakkor a kiváló csapatszellem is nagyban hozzájárul a Fábiánné Rozsnyói Katalin edzette gárda sikeréhez. Kajakban ülve persze nincsenek barátkozós kedvükben: az edzéseiken minden egyes résztáv megnyeréséért ádáz harcot vívnak egymással. Ha nem bizonyítanak, könnyen kimaradnak: érdemeire való tekintettel még egy négyesben sem szorít senkinek helyet a trénerük.
- Térjünk át végül, de korántsem utolsósorban a legutóbbi Eb-n és vb-n a várakozásait alighanem felülmúló kenusokra. Kolonics György sérüléssorozata két vasembert is padlóra küldene, benne azonban legalább három hérosz rejtezik, nemde?
- Bokasérülés, arccsonttörés és ínhüvelygyulladás ide vagy oda, szinte csak az első válogatón láttam rajta, hogy kimaradt másfél hónap a felkészüléséből. Azóta visszaküzdötte magát, s egyenértékű ellenfélként veheti fel a küzdelmet Opaljevvel, Doktorral és Dittmerrel. Közülük az adott számban az nyer, aki abban a néhány percben a legjobban koncentrál, s a szerencse is mellé szegődik.
- Kenu párosban a szegedi Hüttner Csaba és Fürdök Gábor ezúttal hazai pályán bizonnyal a tavaly elmaradt medáliáért harcol.
- A válogatókon olimpiai bajnokokat verő kenu kettesünk számára egyértelműen ez a cél: nagy lelki gátat szakíthatna át, s évekig, bizodalmam szerint Athénig, kitartó lendületet adhatna nekik a Maty-éren aratott siker.
- Zala György kidőlése mindhárom távon váltást erőszakolt ki kenu négyeseinknél. Érték- és éremvesztés nélkül pótolható a kétszeres olimpiai bronzérmes?
- Sydneyi bajnokokkal, kétszázon Koloniccsal, ezren Novák Ferenccel, ötszázon meg a szezon során káprázatos formát mutató Malomsoki Sándorral helyettesítjük. Egyelőre legyen elég annyi: a nevek és az időmérő edzések eredményei önmagukban tiszteletet parancsolók.
- Optimista nyilatkozata végén szeretném szembesíteni lépten-nyomon hangoztatott jóslatával: tényleg mindössze öt-hét aranyérmet vár Szegeden?
- Nem óvatoskodó vagyok, hanem realista. Tavaly hihetetlenül kis különbséggel mi nyertünk az esetek többségében, s ezekben a napokban is azzal fekszem, azzal kelek, istenem, ez maradjon mindig így. Hiába tartottuk a megnyitót szerda este egy gyönyörű templom közelében, garanciát minderre a szegedi Dóm téren sem kaptam. Úgyhogy egy olyan sportágban, amelyben öt-hat hajó is fél másodpercen belül halad át a célvonalon, már az egy hétvégére szóló öt-hetes jóslat is merész, ám ezt azért - elfogadva az utólagos számonkérést - ezennel mindenki előtt vállalom.

GG, Nemzeti Sport 2002.07.18.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK