FONTOS


 

Mol 5. síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokság, Szeged
Kolonics és az akaratos követő


Július 18. és 21. között nem a víz az úr, hanem uralói, Európa legkiválóbb kajakosai és kenusai. Sorozatunkban a szegedi Mol 5. síkvízi Eb indulói közül az elmúlt évek nagy regattái alapján tényszerűen is a világ legjobbjának nevezendő magyar válogatott tagjait mutatjuk be szakáganként és számonként. Elsőként Kolonics Györgyöt és Malomsoki Sándort, a kenu egyesben lapátolókat invitáltuk a Nemzeti Sport kikötőjébe.


Kolonics György csak a befutó után pillant oldalra, a legyőzöttekre
Kolonics György - némi túlzással - régebben kenuzik, mint az efféle vízi járműveket elsőként összeeszkábáló eszkimók. A magyar válogatott egyik legrutinosabb tagja egy hónapja töltötte be 30. életévét, ám pályája lezárására gondolni sem akar. A kiváló kenus ugyanis olyan, mint Kolo szűkebb pátriájában, a budafoki pincészetek mélyén érlelt bor: egy ideig korosodva is folyvást javul.
Emberünkről a sydneyi olimpián bizonyosodott be végképp, hogy szakmája nagymestere, sportágának világklasszisa. Atlantai páros győzelme után egyesben sem akadt nála jobb az ötkarikás játékokon.

A döntőben nyolc ellenfelét gyűrte le, és a tengeri vihart a penrithi tavon szimuláló időjárással is megküzdött. A tavalyi, milánói Eb-n aratott győzelmével pedig az epés megjegyzéseket tevő kétkedőket is elcsitította, hisz megmutatta, nem csupán hullámverésben, síkvízen sincs nála jobb.
Címvédőként magabiztosan készülhetne hát a szegedi kontinensbajnokságra - csakhogy ez évben jó ideig felhőtlen edzése is alig akadt. Feledjük ezúttal a meteorológiát, s értsük azt az előbbi szófordulaton: több baleset és sérülés vetett árnyékot a fentebb megrajzolt versenyzői glóriára.
"Korántsem kellemes felsorolni, milyen gonddal, bajjal kellett megküzdenem az elmúlt időszakban, de ha nagyon akarja, öszszegzem - állt kötélnek a Csepel színeiben kenuzó kétszeres olimpiai bajnokunk. - Még télen történt, hogy egy baráti futballmeccs közben kifordult a bokám. Később egy másik kiegészítő sportot űzve szenvedtem »üzemi« balesetet: Mátraházán kerékpározás közben estem a fejemre, a következmény arccsonttörés volt. Már úgy tetszett, kilábalok a sérülésekből, amikor egy nehezen gyógyuló seb okozott a karomban ínhüvelygyulladást. Legkevesebb hat hét teljesen kiesett a felkészülésemből. Május közepe óta nem történt semmi különös, s már ez is valami."
A legfontosabb kérdés természetesen az, pótolható-e a balszerencse-sorozat miatt kiesett idő. Ha magunk válaszolnánk, úgy hisszük, Kolonics rutinjával: igen - ám hagyjuk meg a felelet jogát a legilletékesebbnek. "Én még egy kissé bizonytalan vagyok ez ügyben - mondta Kolo. - Az alap hiányozni fog a hosszabb táv teljesítéséhez, a tréningeken legalábbis az ezer egyes nyögvenyelősebben megy. A C-1 ötszázat tartom fő számomnak, s hazai közönség előtt e döntőre biztosan összekapom magam. A szegedi Eb-győzelem tudniillik mindennél többet jelentene."
Az ezres és az ötszázas erőpróbák teljesítése közötti különbséget számunkra, legfeljebb csónaklapátot forgató halandók számára Ludasi Róbert tanítványa a következőképp ecsetelte: "Egy kiélezettebb hazai válogatón vagy egy nemzetközi versenyen olyan megterhelést jelent mindkettő, hogy az már jócskán átlépi a fájdalomküszöböt. A vége mindkét távon kegyetlen, az ezer méter leküzdése legfeljebb hoszszabban fáj. Az erő, az edzettség egyaránt fontos, így a kissé hiányos felkészüléssel én sem bízhatok csupán a technikámban."
Kolo persze végezetül optimistább megközelítéssel is előállt: "Érdekes módon mindig a legnehezebb körülmények között megyek jól, s ez azért nem elhanyagolható. Az Eb-aranyérem újbóli megszerzésén kívül egyelőre csak a nyelvvizsgámért küzdök, hogy némi halasztás után megszerezhessem második diplomámat a Külker főiskolán."
Angyal Zoltán szövetségi kapitány évek óta kémleli a Kolonics György és a másik rutinos szólókenus, Belicza Béla mögé felzárkózni kész fiatalokat, ám sokáig nemhogy a farvíz, a látóhatár is üres volt. Malomsoki Sándor, az új generáció legvagányabb képviselője az idei válogatókon aztán végre előretört, mi több: mindkét regattán megnyerte a C-1 200 méteres számot.
Ha csak az üldözőbolyban lapátol, akkor is feltűnő egyéniség (szájában karikát hord, fején kendőt visel), ám feltett szándéka, hogy már az idén s legkésőbb az athéni olimpiáig nemzetközi szinten is nevet szerezzen magának. Ismeretlenséggel most sem vádolható, elvégre a kétszázas négyes tagjaként tavaly Poznanban megszerezte első világbajnoki címét (igaz, a világ legerősebb csapatába, vagyis a magyar válogatottba úgyszólván egy ilyen eredmény a belépő ... ).
"A milánói Eb-n újoncként még csupán a légkörrel ismerkedtem, a vébén azonban már nem volt gond - mondta a Dunaferr kenusa. - Olaszországban is egyesben jutottam lehetőséghez kétszáz méteren. Az edzőm, Vízi Gábor állítja, százötven méternél még egyértelműen én vezettem, de a tapasztaltabb ellenfelek a végén jöttek fel, én meg beérhettem a negyedik helyezéssel. Az idén már nem adom ilyen olcsón a bőrömet, ráadásul doppingolhat, hogy több ezer néző szorít majd értem."
Malomsoki a kétszázas számok specialistájának mondható, jóllehet, ő nem szeretne egyetlen skatulyában sem bennragadni: "Egyelőre valóban ezen a távon vagyok sikeres, a hosszabb futamokhoz még erősödnöm kell. Úgy hiszem, biztató, hogy 2002-ben a sprinttávon már valamennyi versenyen legyőztem Kolót és a többi riválisomat. Elég magas elvárásokat támasztottam magammal szemben, csakhogy, engedelmével, ezt egyelőre titokban tartom. Az Eb, majd a vébé, és esetleg Athén után azért visszatérhetünk a témára."

Névjegy

KOLONICS GYÖRGY
Született: 1972. június 4., Budapest
Egyesülete: Csepel
Nevelőedzői: Nótárius József, Ludasi Róbert
Edzője: Ludasi Róbert
Kiemelkedő eredményei: 2x olimpiai bajnok (1996: C-2 500, 2000: C-1 500) olimpiai 3. (1996: C-2 1000); 12x világbajnok (1993: C-2 500, C-4 1000; 1994: C-4 1000, 1995: C-2 200, C-4 200, C-2 500, C-4 500, C-2 1000; 1997: C-2 500, C-4 500, 1998: C-2 500, C-4 500), vb-2. (2001: C-1 500), vb-3. (2001: C-1 1000); 2x Európa-bajnok (1997: C-2 1000, 2001: C-1 500), 3x Eb-2. (1997: C-2 500, 2000: C-4 200, 2001: C-1 1000), Eb-3. (1997: C-1 500)
Szegedi számai: C-1 500, C-1 1000, C-4 200

MALOMSOKI SÁNDOR
Született: 1979. január 2., Paks
Egyesülete: Dunaferr SE
Edzője: Vízi Gábor
Kiemelkedő eredményei: világbajnok (2001: C-4 200); Eb-3. (2000: C-4 500)
Szegedi számai: C-1 200, C-4 200, C-4 500

Az Mol 5. síkvízi Eb-n induló magyar válogatott

200 m. Férfiak. K-1: Fehérvári Vince. K-2: Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert. K-4: Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert, Beé István, Horváth Gábor. C-1: Malomsoki Sándor. C-2: Buzál Miklós, Végh Attila. C-4: Malomsoki Sándor, Vasali László, Kolonics György, Iván Gábor Nők. K-1: Janics Natasa. K-2: Janics Natasa, Dékány Kinga. K-4: Paksy Tímea, Szabó Szilvia, Bóta Kinga, Janics Natasa.
500 m. Férfiak. K-1: Vereckei Ákos. K-2: Kammerer Zoltán, Storcz Botond. K-4: Hegedűs Róbert, Kökény Roland, Gyökös Lajos, Borhi Zsombor. C-1: Kolonics György. C-2: Hüttner Csaba, Fürdök Gábor. C-4: Malomsoki Sándor, Kozmann György, Iván Gábor, Belicza Béla. Nők. K-1 500 m Kovács Katalin. K-2: Szabó Szilvia, Bóta Kinga. K-4: Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga.
1000 m. Férfiak. K-1: Storcz Botond. K-2: Veréb Krisztián, Vereckei Ákos. K-4: Storcz Botond, Kökény Roland, Horváth Gábor, Kammerer Zoltán. C-1: Kolonics György. C-2: Hüttner Csaba, Fürdök Gábor. C-4: Novák Ferenc, Iván Gábor, Belicza Béla, Kozmann György. K-1: Kovács Katalin. K-2: Szabó Szilvia, Bóta Kinga. K-4: Paksy Tímea, Móni Katalin, Keresztesi Alexandra, Janics Natasa.

GG, Nemzeti Sport 2002.07.09.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK