FONTOS


 

Veszélyben az olimpiai bajnok Eb-részvétele
Horváth kézsérülése


Horváth Gábor olimpiai bajnok kajakosunk, a négyeshajók legmarkánsabb egyénisége a kvartettek múlt pénteki válogatóját követően komoly kézsérülést szenvedett. Szombat reggel a szeméttárolóhoz igyekezett, amikor a huzattól becsapódó ajtó üvege jobb csuklója fölött felhasította az alkarját.

Sebét a Honvéd kórházban látták el: információink szerint a hét centiméteres vágás nem csupán felületi sérüléssel, hanem részleges ideg- és ínszalag-szakadással járt. A Honvéd-Westel versenyzőjét hétfőn a Sportkórházban egy kézspecialista és a kajak-válogatott orvosa is megvizsgálta, ám a gyógyulási esélyekről nem tudtak nyilatkozni, miután az ambuláns műtétet végző, s az első jelentést megíró kollégájuk szabadnapos volt ...
Horváth ellenben nem engedélyezett magának lazítást: kötözés után gipszsínbe tett kézzel is edzésre jelentkezett a dunavarsányi edzőtáborban. "Futással és erősítőtermi tréninggel próbálom megőrizni a kondíciómat - magyarázta az olimpiai arany- és ezüstérmes kajakos. - Másfél hét kihagyás az én másfél évtizedes rutinommal, remélem, nem jelent majd gondot." A 16 nap múlva kezdődő szegedi, Mol 5. síkvízi Eb-n való részvételt K-4 1000 és 200 méteren is kiharoló klasszis tehát optimista, s abban bízik, hogy a nyolc-tíz napos pihenés után terhelést engedélyező operáló orvos szakvéleménye a helyes. Ellenkező esetben valóban nagy a gond: a Horváth-tal szárnyashajóként száguldó kétszázas négyes ugyanis Eb- és vb-címvédőként, az ezres kvartett pedig vb-másodikként - egyszóval: esélyesként - várja a hazai rendezésű kontinensbajnokságot.

Nemzeti Sport 2002.07.02.

Horváth elvágta a kezét

Dunavarsány és Szolnok. Két hely, amelyet már unásig ismernek a kajak-kenusok. Az éppen két hét múlva kezdődő szegedi Európa-bajnokság előtt is itt készülnek a magyarok.

A férfiak harmincegy fős küldöttsége Dunavarsányban, míg a lányok csapata Szolnokon tölti a kontinensbajnokságig hátralévő napokat. Persze, ez nem azt jelenti, hogy addig nem találkozhatnak a kajak-kenusok a hozzátartozókkal.

- Természetesen kapnak kimenőt a versenyzők, pár óra kikapcsolódás jár nekik - mondta Angyal Zoltán, a válogatott szövetségi kapitánya. - Szombat déltől hétfő reggelig tart ez a szabadság, aztán megint a munka. A négyesek válogatója után minialapozás következett, majd jöhet a célegyenesben a formábahozás, a gyorsítás időszaka.

Bár már csak néhány nap van hátra a rajtig, a szakember szerint még nem érződik az Európa-bajnoki láz a válogatotton.

- Egyelőre az egységek összehangolásán, a hajók beállításán, a speciális feladatokon van a hangsúly - nyilatkozta Angyal. - Azonban az utolsó héten már biztos, hogy egyre többször szóba kerül az Eb, vele összefüggésben pedig az 1998-as szegedi v sikere, a magyszerű nézőtéri hangulat, a szurkolók buzdítása.

Az edzések miatt sem telnek unalmasan a hétköznapok az edzőtáborban, ráadásul a Sydneyben olimpiai bajnok kajakos, Horváth Gábor súlyos sérülést szenvedett.

- Való igaz, Gáborra rácsapódott egy ajtó, az üvegszilánkok pedig összevágták a kezét, amelyet egy helyen össze is kellett varrni - erősítette meg és egészítette ki az információnkat a szakember. - Egyelőre még várjuk az utolsó orvosi diagnózist, amely eldönti, mi lesz a Honvéd versenyzőjének a sorsa. A jobb keze sérült meg, éppen az, amelyik számára a fontosabb, ezért kellemetlen ez a közjáték. Jelenleg gipszsín van rajta, hogy minél inkább kímélhessük a végtagját. Remélem, nem olyan súlyos a gond, hogy változtatni kelljen az ezres és a kétszázas kvartett összeállításán. Felkészültem a legrosszabb lehetőségre, de a végső döntés előtt a helyettes személyét egyeztetem a négyesekkel.

Mádi József, Délmagyarország 2002.07.02.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK