FONTOS


 

Az Eb-re talán még formába lendülhet
Kolonics keze gipszben

Ha azt írjuk, peches ember, ha úgy fogalmazunk, nincs szerencséje, még semmit nem mondtunk el a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics Györgyről s az ő idei felkészüléséről. A világklasszis kenus először arccsontját törte egy mátraházi kerékpáros-balesetben, majd felépülte után a sabaudiai edzőtáborban egy fránya influenzavírus döntötte le a lábáról. Hazattérte óta -- hogy lemaradását a szegedi Eb-ig mindenképp behozza -- olyan elánnal edzett, mint talán még soha: egészen szerda délutánig. Csütörtök reggel ugyanis már a lapátot sem bírta felemelni, annyira fájt a karja.

Természetesen a Sportkórházba hajtott, hogy kivizsgáltassa az újabb nyavalyát. Orvosa hamar kiderítette, karját krónikus gyulladás gyötri egy, kivételesen hivatása gyakorlásából adódó sérülés miatt. Sebészeti tanulmányokat igénylő részletekbe nem bocsátkoznánk, legyen elég annyi: az edzések közben sterilen aligha tartható "húzókezén" fertőzödött el egy seb, s ez okozza a bajt. A megoldást az intenzív gyógyszeres kezelés jelentheti, s az, hogy Kolonics kezét egy hétre gipszsínbe tették.

"Eddig úgy gondoltam, másfél évtized alatt felhalmozott tapasztalatom és a rutin segíthet abban, hogy utolérjem magam, ám bevallom, most már egy kicsit én is frászban vagyok -- mondta a csepeliek sztárja. -- Ha nagyon elmcskásodik a kezem, levhetem a gipszet, de a lapátolástól legkevesebb egy hétre szigorúan eltiltott a doki. A jövő heti pénzdíjas sprintregattát, a mecheleni Világkupát és a hazai tájékoztatót már biztosan kihagyom. Abban bízom, hogy májusra teljesen rendbejövök, s a válogatókon kiharcolom a csapatba kerülést. Igazi formába lendülést persze, jó esetben, csak a júliusi Eb-re ígérhetek."

***

Szegedi pályaavatás az első ütem után

Maty-éri készülődés

Pontosan kilencven nap múlva kezdődik a Szeged határában található Maty-éri Gróf Széchenyi István kajak-kenu pályán a síkvízi Európa-bajnokság. Az Európa-hírű regattaközpont felújítási munkálatai március elején kezdődtek, s az első ütemben elkészült létesítményeket csütörtökön délben adta át Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, valamint Bartha László polgármester. A munkálatok első szakaszában fölépült egy minden igényt kielégítő, légkondicionált sportszálló, az épületben 16 darab kétágyas és négy egyágyas szobát alakítottak ki. Az egykori hajótároló helyére varázsolt, 600 négyzetméteres konditeremben kiváló lehetőség nyílik a szárazföldi edzésekre. Ugyancsak a sportolók kényelmét szolgálja a miniklinika is, amelyben a mérlegelő, doppingvizsgálatokra alkalmas szoba, továbbá sportorvosi rendelő kapott helyet.

A pályakorszerűsítés első, 200 millió forintot felemésztő szakaszával egy időben több olyan építkezés kezdődött, amely közvetlenül az Európa-bajnokság előtt fejeződik be, s amely még komfortosabbá teszi első Nemzeti Olimpiai Sportcentrumunkat. A második ütemben elkészül a hétezer néző befogadására alkalmas, fedett lelátó, az 1170 négyzetméteresre bővült hajótároló szín, továbbá végleges formát nyer a VIP-terasz.

Az Eb rajtjáig hátralévő szűk három hónapban a kivitelezőknek el kell végezniük a gázbekötést, ki kell cserélniük a bólyákat és a tartóköteleket, végezniük kell az autóbusz-forduló kialakításával, valamint az osztósziget karbantartásával.

GG, Nemzeti Sport 2002.04.19.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK