FONTOS


 

Ludasi fiairól
Kolonics: bukás után bacilus

Ludasi Róbert rendre jó irányba terelgeti fiait: a mester főként a szólókenusok és a párosok mezőnyében küld vízre olyan versenyzőket, akik a világ bármely regattáján győzelmi eséllyel indulhatnak. Természetesen csapatában a két olimpiai arany és egy bronz mellett tizenkét világbajnoki címet begyűjtő Kolonics György a sztár, ám az idei Eb-n immár kiemelkedő teljestményre lehet képes Fürdök Gábor és Hüttner Csaba duója is. A szakember a minap véget ért sabaudiai edzőtáborban elsősorban e C--2-es felkészítésével haladt, minthogy Kolo Olaszországban ismét kifogott egy peches hetet.

"Megint úgy éreztem, mintha fejen talált volna valami, de most nem volt olyan súlyos az eset -- mondja sejtelmesen Kolonics György, aki az elutazás előtt épült fel arccsonttöréséből, amelyet, tán emlékeznek, egy kerékpáros bukással érdemelt ki... -- Ezúttal csupán egy bacilus talált telibe: fájt a tokom, teli dézsaként billegett a fejem a nyakamon. Egy szó mint száz, egy hetet újfent ki kellett hagynom. Sebaj, volt már ilyen zűrös alapozásom, s akkor sem keseredtem el, inkább erőt merítettem a nehézségekből."

Ludasi is osztja ásza nézetét: "Kolonics másfél évtizednyi rutinja és remek fizikai adottságai révén elképesztően gyorsan regenerálódik, és ha nem jön közbe újabb buktató, az egy hónap múlva kezdődő versenyidénynek fitten vághat neki. Az Eb-n csapatom részéről legalább egy arany a cél, de a csoda megismétlődését sem zárom ki: az 1998-as szegedi vb-n versenyzőim három elsőséget értek el."

Az edző továbbra is ötszáz és ezer méteren, egyesben állítaná rajthoz élversenyzőjét, és e penzumot Kolo is elviselhetőnek véli: "A legfontosabb, hogy a sydneyi fő számomban, C--1 ötszázon indulhassak júliusban a szegedi Európa-bajnokságon, igaz, az ezres távra szintúgy ráhajtok. Mi több, kétszázon esetleg a párosbéli versenyzéshez is visszatérek, illetve elképzelhető, hogy ráadásként betérdelek valamelyik négyesbe a csapathajók pótválogatóján."

A Démász-Szeged színeiben versenyző, de többnyire Csepelen készülő Fürdök, Hüttner kettős esélyeit -- legalábbis az olimpiai távon startoló párosok között -- Ludasi már jelenleg is jónak tartja: "Immár majd egy éve az új, keskeny kenuval készülnek, így nem lehet kérdés, hogy esetükben komoly előrelépésre számítok. Továbbra is azt tervezem, hogy őket nem a hazai tájékoztató versenyen indítom el május elején, hanem rögvest egy nemzetközin, a mecheleni Világkupán." A hajó "kapitánya", a három olimpián tartalékként partra szorult Hüttner elfogadja e taktikát: "Számunkra is fontos, hogy minél erősebb mezőnyben készülhessünk. Márpedig ez elsősorban külföldön adatik meg, hiszen hazai riválisunk, a Pulai, Novák duó általában májusban felvezetésként még más számokban, illetve külön-külön versenyez. Magunkról szólva: az edzéseken érezzük, hogy sokat javultunk, ám az utolsó hetek időmérő tréningjein és az első élesben teljesített futamokon ennél több is kiderül az elmúlt fél évben elvégzett munka hatékonyságáról."

Az igazi haddelhadd persze a válogatón várható, amely a mostanában nagy izgalmakat keltő rendszerben zajlik, azaz: ez is kétfordulós.

***

Már Athénra készülnek

Füleky András, a Magyar Kajak-kenu-szövetség főtitkára és Angyal Zoltán szövetségi kapitány a napokban Athénban járt, hogy megfelelő szálláshelyet keressen a magyar csapat számára, és megtekinthesse a még építés alatt álló, az olimpiai falutól 37 kilométerre található regatta központot. A létesítmény még csatatérre emlékeztet, ám a szervezők és a NOB képviselői is megnyugtatták őket: minden a tervezett ütemben halad. A kapitány szerint máris jó jel az is, hogy a tapasztalatok szerint a széljárás állandó, így remélhetőleg ez sem fogja zavarni a versenyzőket. Fülekyék tárgyaltak a görög kajak-kenu szövetségben, és találkoztak a helyi válogatott szövetségi kapitányával, Martinek Péterrel... Az olimpia előtt természetesen nem ez volt az utolsó út Athénba: Angyal azt tervezi, csapatunk jövőre két athéni versenyen is részt vesz majd -- egy Világkupa-futamon és persze az előolimpián.

GG, Nemzeti Sport 2002.04.12.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK