FONTOS


 

Angyal Zoltán kapitány már Athénra is tekint

Lenyűgöző volt a magyarok szereplése a vasárnap befejeződött Mol 5. síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokságon. Mint ahogy csodálatos volt a Maty-éri pályán a versenyek hangulata és színvonala is.

Albert Woods, az Európai Kajak-kenu Szövetség elnöke azt mondta, a szegedi Európa-bajnokságnál hangulatosabb kajakversenyen még életében nem volt. Mindössze egy hozzá hasonló akadt, az 1998-as világbajnokság, amelyet történetesen szintén Szegeden rendeztek.
A szegedi döntők hangulata valóban felejthetetlen volt, s valószínűleg nem csupán az angol elnök számára. Tízezrek voltak a lelátón, tízezrek buzdították a magyarokat. Baráth Etele, a magyar szövetség elnöke említette meg, hogy ez a csodálatos közönség szakmai hozzáértésről is tanúbizonyságot tett, hiszen a kenus négyest például úgy segítette győzelemre, hogy "Húzd!... Húzd!... Húzd!" kórus nemcsak felvette az evezés ritmusát, hanem a fontos pillanatban gyorsításával a fiúk csapásszámát is növelte.
Angyal Zoltán szövetségi kapitány korábban sokszor elmondta, a magyar kajak-kenusok sikersorozata lassan már azt hozza magával, hogy egy ezüst- vagy bronzérmet is meg kell magyarázni. Nos, a szegedi közönség ezt másként gondolta, hiszen azokat a magyarokat, akik a dobogó második vagy harmadik fokára állhattak, ugyanúgy ünnepelte, mintha aranyérmet nyertek volna. Éppen Szabó Szilvia említette, menynyire csodálatos volt ez az 500-as páros után, ahol, valljuk be, nem ezüst-, hanem aranyérmet várt tőlük a többség.
Az európai szövetség elnöke kiemelte a szervezés és lebonyolítás precízségét, gördülékenységét. Mint mondta, mindez lenyűgözte, s egyben büszkévé tette, s kijelentette, ez volt a sportág legjobban szervezett EB-je. Ennek elismeréseként vehette át az európai szövetség külön ajándékát Füleky András, a szervezőbizottság vezetője.
A magyar versenyzők igencsak kitettek magukért, hiszen az eddigi legsikeresebb világversenyükön jutottak túl, a tíz arany-, hét ezüst- és két bronzérem mindennél többet mond. Az aranyérmek közül ötöt a nők, hármat a kenusok, kettőt a férfi kajakosok szereztek. Általános volt a megállapítás, hogy ez a kiváló szereplés azért különösen értékes, mert a számok zömében soha nem látott erős mezőnyök gyűltek össze, jó néhány számban, tized-, század-, sőt néhány esetben csak ezredmásodpercek döntötték el egy-egy helyezés sorsát. A huszonhét versenyszámból csak kilenc akadt, amelyben a tavalyi győzteseknek sikerült megvédeniük címüket, köztük három magyar egységnek. Az éremtáblázaton és a pontversenyben minden korábbinál fölényesebben nyertek a magyarok.
Az olimpiai számokban három arany- és három ezüstérmet szereztek versenyzőink, s Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint ez nagyon jó, ilyen szerepléssel Athénban is elégedett lenne. Egyébként, mint elmondta, most már egyre inkább olimpiai szemüvegen keresztül kell nézni az eredményeket, hiszen jövőre olimpiai kvalifikáció van, s az egységeknek lényegében ki kell alakulniuk a 2004-es olimpiára, az idei az utolsó kísérletező év. A beszélgetések során felvetődött a kajak négyes kérdése, közismert, ez az egység Sydneyben Vereckeivel olimpiai bajnok lett, ám azóta ő más számokban próbálkozott, s a négyesnek nem sikerült nyernie. Angyal egyik feladatának tartja, hogy Athénra változzon ez a helyzet, mert szerinte ebben a számban van a legnagyobb esély a győzelemre az 1000 méteres kajakosszámok közül.
Angyal egyébként a csapat valamennyi tagjáról elismeréssel szólt, szerinte mindenki a maximumot hozta ki magából. A 31 tagú magyar válogatottban mindössze négy olyan versenyző akadt, aki nem szerzett érmet. Sok pihenésre nincs idő, alig több mint egy hónap múlva Sevillában világbajnokságot rendeznek.

Faludi Gábor, Magyar Hírlap 2002.07.23.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK