FONTOS


 

Megérkezett Szegedre a magyar válogatott
Az utolsó partraszállás


Már csak egyet kell aludnunk, s megkezdődik a sokak által várva várt verseny, a szegedi kajak-kenu Európa-bajnokság. A magyar válogatott tegnap kora délután megérkezett a Csongrád megyei székhelyre, s a versenyzők elfoglalták a szállásukat.

Bőröndök, táskák, hatalmas pakkok. A magyar kajak-kenu válogatott tagjai ilyen csomagokkal érkeztek az Európa-bajnokság helyszínére, Szegedre. Mindannyian rutinos pakolónak számítanak, hiszen március óta edzőtáborban töltik a hétköznapokat, csak hét végére utazhattak haza. Ekkor kipakoltak, majd néhány óra múlva már indultak vissza, hiszen a fiúk Dunavarsányba, a hölgyek Szolnokra utaztak edzőtáborba.

Kemény hetek voltak ezek, egyikük sem panaszkodott arra, hogy esténkét nem bír elaludni, a csapatorvosnak egyszer sem kellett altatót adni nekik. Több ezer kilométert lapátoltak le, s több ezer tonna súlyt mozgattak meg a konditermekben. Egy hétköznapi ember számára ezek irtózatosan nagy számok, a versenyzőknek megszokott adagok.

Egy hazai eseménynek különösen nagy jelentősége van, más megítéléssel bír egy ilyen viadal. A mieink már nagyon várják a kezdést, a holnapi rajtot. Szeretik Szegedet, a közönséget, a Maty-éri pályát. Többen is felejthetetlen emlékeket őriznek az 1998-as világbajnokságról. Akik részt vettek ezen a vb-n, azok sokat mesélnek a hangulatról, a szurkolók túláradó szeretetéről azoknak, akik nem voltak itt ezen a versenyen. A fiatalok izgulnak is kellően, várják a bemutatkozást.

Tegnap kora este a Belvárosi Kikötő teraszán közönség találkozón vett részt a magyar nemzeti együttes. Ez volt az utolsó szárazföldi partraszállás. A kezdeti családias légkör néhány pillanat után átalakult, közel százötven szurkoló érkezett a helyszínre, s rohamozta meg a sportolókat. Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Dékány Kinga, Janics Natasa, Vereckei Ákos, Veréb Krisztián, Horváth Gábor, Kolonics György, Belicza Béla, Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, Kozmann György és Iván Gábor nem győzte osztogatni az autogramokat, s válaszolni a kérdésekre. Ez a röpke egy óra is bizonyította, hogy a sportbarátok imádják a kajak-kenusokat, az eredményeiket nagyra becsülik.

Szerencsére remek a hangulat az együttes háza táján, mindannyian egészségesek, a kisebb sérülések is begyógyultak, a betegségek elmúltak. Igazán egyikőjük sem, mert jóslásokba bocsátkozni, azt azonban megígérték, hogy nagyon oda teszik majd magukat, apait és anyait beleadnak a kontinensbajnokságon, s remélhetőleg az érmek számában is megmutatkozik majd.

Ma délelőtt és délután is tréningen vesznek részt a mieink, holnaptól pedig várják a startpisztoly dörrenését, hiszen Európa vízre száll, kezdődik a Mol V. síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokság.

Mádi József, Délmagyarország 2002.07.17.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK