FONTOS


 

Hat aranyérem a kettesért

Csütörtöktől tizenkét, szegedi érdekeltségű egységnek szurkolhatunk a kajak-kenu Európa-bajnokságon. Az 1998-as vb-n ez a szám mindössze egy volt, ám az is hatalmas örömet szerzett a több tízezer nézőnek.

A vb utolsó száma volt a K4 200 méteres futam, amelyben a négyes Kajner Gyula vezetésével vb-első lett. A kiváló kajakos ma már nem a vízben, hanem a parton ténykedett az Eb-sikerért.

- Hogyan emlékszik vissza a négy évvel ezelőtt történtekre?

- Amíg a célba értünk, egyáltalán nem figyeltünk Fehérvárival, Hegedűssel és Beével semmi másra, csak a futamra. Kétszáz méteren röpke harminc másodpercről van szó, ha valaki csak egy kicsit is kihagy a kvartettben, lehet, hogy a másik három többéves munkáját teheti tönkre. Óriási drukk, feszültség munkált bennem, de csak addig, amíg a kezembe nem vettem a lapátot. A győzelem után aztán rájöttünk: nem egy egyszerű versenyről volt szó. A nézőtér megtelt emberekkel, akár egy jobb focimeccsen. Ilyet azelőtt még sosem éltem át.

- Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor most talán még nagyobb az érdeklődés, mint '98-ban.

- Én is ezt hallottam. A magyar csapat nagyon jó, és a négy esztendővel ezelőttihez képest megnőtt a szegedi résztvevők száma. A huszonhétből tizenkét számban indul Démász-sportoló, ez pedig majdnem eléri a döntők felét. Óriási ugrás történt a szegedi kajak-kenu életben, mert a klub mellett a Maty-éri pálya is jelentős fejlődésen ment át. Kedvelt lett a nemzeti olimpiai centrum, ráadásul a komoly tradíciókkal rendelkező evezős társadalom is elismeri a pálya adottságait.

- Második éve, hogy abbahagyta az aktív sportolást. Milyen érzésekkel várja az Európa-bajnokságot?

- Egy kicsit más szemszögből, mint versenyzőként. Érdekes lesz kívülről látni az egykori társakat, a lebonyolítást, a viadalt, magát az eredményeket. Többen kérdezték már tőlem: nem fáj a szívem a lapátért, a hajóért, a vízért? Erre mindig azt válaszolom, hogy minden úgy volt szép és jó, ahogy megtörtént. A gyermekeim nőnek, és bár óriási élmény volt többször is elsőként áthaladni a célvonalon, de az szintén fontos nekem, hogy láthattam és ott lehettem, amikor az apróság megtanult biciklizni, vagy amikor a medencében ledobta magáról az úszógumit, és anélkül tett meg néhány métert. A felsoroltak mindegyike egy- egy pillanat, amelyekről szerencsére nem maradtam le.

- Nem szakadt el a sportágtól, mivel foglalkozik most?

- A klub életéből napi rendszerességgel kiveszem a részem, az Eb szervezése kapcsán pedig a szegedi divízió vezetőjének, Vass Györgynek a jobb, egyesek szerint a bal keze, voltam. Elsősorban a pálya előkészítése, kialakítása kötötte le az energiámat. A szervezők a világ talán legjobb létesítményéve fejlesztették a Maty-ért, és nyugodtan bárki szemébe nézhetnek. Éjjel-nappal kint leszek, de remélem, annyi munkám nem akad, hogy ne követhessem végig figyelemmel a versenyt.

- Említette, hogy erős a magyar válogatott. Mit vár Angyal Zoltán együttesétől?

- Az egykori számomban, K4 kétszáz méteren a csapatnak kötelező nyerni. Nem változott annyit a nemzetközi mezőny, hogy Hegéék ne lennének esélyesek. Ugyanez igaz a többi férfi sprintszámra is. Minimum hat aranyérmet remélek, de ez csak az óvatos várakozás, ezért a teljesítményért csak egy kis kettes járna az iskolában. Ha bátor lennék, akkor tíz elsőséget jósolnék, ebből háromszor a Démász-Szegedi VE versenyzői állhatnak a dobogó tetejére.

Eb-jegyek

Hiába van már csak két nap hátra az Eb kezdetéig, a belépőkből eddig csak a négynapos bérlet volt a kelendő.

- Az Európa-bajnokság összes napjára érvényes, 2 ezer forintos jegyből mind az 1600-at eladtuk - tudtuk meg Matyi Mihálynétől, a Magyar Kajak-kenu Szövetség gazdasági vezetőjétől. - A csütörtöki és a pénteki előfutamokra nem fogyott belépő, a szombatra és a vasárnapra szóló napi ülőhelyekből alig, az állóból pedig szinte semmi sem talált gazdára.

A jegyek Szegeden a következő helyeken kaphatók: Tourinform-iroda (Dugonics tér 2., hétfő-péntek 10-18, 62/488-690), Tourinform (Dugonics téri szökőkút, hétfő-vasárnap 9-21), sportigazgatóság (Temesvári krt. 33. hétfőtől péntekig 8-18, 62/434-234/142), EuroVolán (Bartók tér 6., hétfő-vasárnap 0-24, 62/444-888).

Mádi József, Délmagyarország 2002.07.16.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK