FONTOS


 

Hüttner Csaba és Fürdök Gábor Szegedről: a fény párosa
A tartalék tartalékai

Hüttner Csaba harmincéves koráig háromszor került be az olimpiára utazó magyar kenuválogatottba - csakhogy minduntalan tartalékként. Csüggednie mégsem kell, hiszen a kenusok pályája a labdarúgókapusokéhoz hasonlatos: a gólvonal előtti sárban és e szakág hajóiban is a tapasztalt, rutinos versenyzők térdelik ki maguknak a legnagyobb sikereket. Hüttner ráadásul Fürdök Gáborral nemhogy befürdött volna, párospartnere igazi harcostársává vált: már tavaly is szorongatták a kiküldetését olimpiai arannyal megháláló Pulai Imre, Novák Ferenc duót, az idén pedig eleddig minden közös csatában felülmúlták őket.

A bajnokok legyőzői júliusban már biztos résztvevői a milánói Európa-bajnokságnak, ám Hüttnert korábbi tapasztalatai a pezsgősdugó drótjának visszacsavarására ösztökélik: "Velem már kétszer is elhitették kenuskarrierem során, hogy világversenyen indulok, aztán mégis hoppon maradtam" - mondta a Démász-Szeged menője, aki azért olykor csak-csak lehetőséget kapott, s három, négyeshajóban szerzett vb-arannyal bizonyított. "Tavaly későn találtunk egymásra Gáborral, s hiába végeztünk a második helyen Pulaiék mögött, még nem hittek bennünk. Amikor Sumákék lemondták az Eb-részvételt, próbaképp a sosem látott Kolonics, Hoffmann kettőst szerepeltették a kontinensbajnokságon..."

Természetesen emberünk nem egy-két hónapra tervez előre, hanem három évre. Hüttnernek - mint azt fentebb jeleztük - még sosem adatott meg, hogy az olimpián lapátot ragadjon: "Barcelonában még túl fiatal voltam, Atlantában aztán teljes joggal indult a kiemelkedő tudású Horváth, Kolonics páros, ám Sydneyben nagyon fájt, hogy ezren, a számunkra kedvezőbb távon, egyszersmind Pulaiék gyengébb számában nem mutathattuk meg, mire vagyunk képesek. Egyértelműen azon leszünk, hogy Athénban mi bizonyíthassunk »Fütyivel«!"

Persze már a jelen sikereiért is alázattal küzdenek: Csepelen készülnek, ritkábban Szegeden edzenek, s a jövő héten, a szolnoki válogatón a világbajnoki részvételt is kiharcolnák. "Immár mindketten a Szeged versenyzői vagyunk, a trénerünk, Ludasi Róbert miatt azonban a fővárosban edzünk. Itt nap nap után erős csapatban lapátolhatunk, s érezzük, hogy ez is hasznunkra válik. Arra törekszünk, hogy mindkét olimpiai távú páros számban megszerezzük az Eb- és vb-részvétel jogát. Bevallom, az év elején még nem bíztunk abban, hogy ötszázon is megelőzhetjük az olimpiai bajnokokat, de most már tudjuk, igenis esélyesek vagyunk."

Hüttnerék dolgát nehezíti, hogy információink szerint egy vadonatúj páros is összetérdel az MKB-kupára, azaz a második válogatóra. Úgy tudjuk, a Kolonics Györgyöt egyesben - mondható: a Gyurik regattáján - egyelőre reménytelenül üldöző szólisták találtak egymásra: a kétszeres olimpiai bronzérmes Zala György és a sugárhajtású, ifjú paksi Kozmann György.

Síkvízi Világkupa, Duisburg

A győztesek

1000 m

Férfiak. K-1: Liwowski (német) 3:32.63. K-2: Rauhe, Wieskötter (német) 3:17.37. K-4: Szlovákia (R. Riszdorfer, M. Riszdorfer, Vlcek, Baca) 2:58.09. C-1: Dittmer (német) 3:51.56. C-2: Pricop, Popescu (román) 3:40.01. C-4: Románia (Pricop, Popescu, Vartolomei, Averian) 3:25.85. Nők. K-1: Idem (olasz) 3:58.51. K-2: Mucke, Opgen-Rhein (német) 3:43.99. K-4: Németország (Schmidt, Erlebach, Nollen, Driehorst) 3:23.83

500 m

Férfiak. K-1: Rjahov (üzbég) 1:43.50. K-2: Rauhe, Wieskötter (német) 1:34.39. K-4: Németország (Schäfer, Zabel, Ulm, Bach) 1:24.78. C-1: Dittmer (német) 1:56.41. C-2: Pricop, Popescu (román) 1:42.66. C-4: Kanada (Giles, A. Buday, Jurovski, Jeffery) 1:39.10. Nők. K-1: Idem (német) 1:56.92. K-2: Mucke, Opgen-Rhein (német) 1:49.48. K-4: Németország (Mucke, Schuck, Wagner, Opgen-Rhein) 1:34.12

GG, Nemzeti Sport 2001.06.27.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK