FONTOS


 

Férfiak, C-2 500 és 1000 m -- Pulai Imre, Novák Ferenc
"Kétmázsás" reménységeink


Ketten együtt majdnem két mázsát nyomnak, és ott van még a méretes páros kenu is, amely mellett kínlódva merik a vizet az ötszáz méterre vagy egy kilométerre kijelölt célig. Az embert próbáló tevékenységet a világon szinte a legjobban a Pulai Imre, Novák Ferenc páros ?zi. C-2-es egységük tavaly második helyet szerzett a vb-n fél kilométeren, ám idén -- szándékuk szerint -- javítanának a világversenyeken nyújtott teljesítményükön. Kapaszkodjanak meg, mert fogódzóként eláruljuk, ez évben nincs vb, az Európa-bajnokságot kihagyták, így a még jobb eredmény kitérdelésére csakis Sydneyben nyílik lehetőségük.

-- Három évvel ezelőtt, az országos bajnokságon próbálkoztunk először közösen, és katasztrofálisan szerepeltünk -- mondta Novák Ferenc. -- Igaz, az időjárás és a pálya irreálissá tette a versenyt Fadd-Domboriban. Utolsó előttiek lettünk, s ha jól emlékszem, Kolonicsék végeztek a leghátul.

-- Azóta a mezőny élén is meccseltek néhányszor az olimpiai címvédő Horváth Csaba, Kolonics György duóval, és ez már a második év, amelynek során felülmúlják a bajnok párost...

-- Mielőtt a sikerességünk titkát tudakolná, le kell szögeznem, hogy ez a felállás Pulai "Sumák" áldozatvállalása révén jöhetett össze, mivel hiába volt egyesben olimpiai bronzérmes, feladta a szóló kenuzást. Persze, ezt valamelyest a kényszer diktálta, mivel manapság olyan egyes hajókat használnak, amelyekben a lába sem fér el. A kenu kettesek között még versenyképesek a korábbi "ladikok", s régi motorosokként, vagyis harminc fölötti öregekként még mi is azok vagyunk.

-- Nos, akkor elárulja sikerük receptjét is?

-- Elsősorban a tudatosságunkat említhetem. Nem ugrálunk, tudjuk, mit akarunk, kizárólag a C-2 ötszáz és ezer méteres távjára koncentrálunk. Kettőnk közül Pulait neveztem ki főnöknek, rutinos versenyző, vakon megbízhatok benne.

-- Érdekes, hogy szinte az edzőjük is kortársuk. Sosem fogadják fenntartással Szabó Attila utasításait?

-- Annak ellenére, hogy néhány éve még együtt kenuztunk vele, elfogadjuk a tanácsait. Egyre jobb edzéseket tart, és szinte mindent feláldoz értünk.

-- Az első olimpiai válogatón biciklin suhant a parton, é a nádas mögül szócsövön át üvöltve instruálta önöket. Hallották a parancsait?

-- Már hogyne. Az edzéseken is mindig mellettünk halad a motorosban, és üvölt a fülünkbe. Éles szituációban is jól jött, hogy megkaptuk ugyanazokat az utasításokat.

-- Ilyen rutinos versenyzőknek még tud újat mondani?

-- Természetesen, bár főként lélektani jelentősége van ennek a biztatásnak. Egyébiránt hármunk közül "Sumák" az, aki a legnagyobb újdonságokkal hozakodik elő. A múltkor azért panaszkodott, hogy "megfútta a szellő", s ezért hőemelkedéssel küszködik. Azóta minden szabadtéri edzésünknél -- márpedig a tavasz eleje óta szinte mindegyik ilyen -- felhívom a figyelmét arra, hogy óvja a pici testét. Felajánlottam neki, hogy valamennyi tréningünk előtt vattába csomagolom. A hőháztartásával máskülönben nem lehet gond, a ráckevei edzőtáborban található szerény faházunkba az egyik szponzor még légkondicionálót is küldetett.

-- Körülményeik ettől függetlenül nem lehetnek fényesek. Elárulja, miből él?

-- Van egy borozóm a II. kerületi Retek utcában. Ha kell, beállok a pult mögé, merthogy a vállalkozás nélkül a kenuzás sem m?ködhetne.

-- Az olimpia után koccint majd a betérőkkel?

-- Borral nemigen, csak sört iszom nagyritkán. Amúgy Sydney után sem eresztünk le, már megbeszéltem Pulaival, hogy folytatjuk, mert nekem még nem sikerült olimpiai számban világbajnokságot nyernem.

-- Noha biztos a pozíciójuk, nem tart attól, hogy az e hét végi válogatón a klubtársukkal, Buzál Miklóssal próbálkozó Kolonics új erőre kap?

-- Drukkolok azért, hogy ki-ki meccsen dőljön el, hogy mi vagyunk a jobbak.

***

-- Részben orvosi javallatra, részben edzői tanácsra hagyták ki júliusban a poznani Európa-bajnokságot. Sikerült kivizsgáltatnia magát?

- Átestem mindenféle kínzáson, tüdő- és gyormortükrözésen, s megvan, mi a baj -- válaszolta Pulai Imre. -- Állítólag nyitott gyomorszájam van, és a sav irritál. Mióta az eszemet tudom, köhögök, de sokáig nem zavart, talán eztán sem fog. Kaptam egy gyógyszert, amelyet hosszú távon kell szednem, mégsem bánom, mert engem csak az érdekelt, hogy ne legyen rajta a doppinglistán.

- Atlantában kiválóan lapátolt egyesben, miért váltott azóta párosra?

- Elsősorban az új kenuk miatt. Alattam tengeralattjáróként viselkednek ezek a jószágok. Száznyolc kilogramm a versenysúlyom, jóllehet az alapozás végére még további hetet felszedek, mégsem vagyok dagadt. Sőt, kifejezetten szálkás az izomzatom, mellettem Novák Feri nem is néz ki sportolónak. Mondogatom neki, jól titkolja a foglakozását a "fedett" testével. Persze, ez csak a rendes cukkolás része, másként el sem tudnánk viselni egymást, hiszen többet vagyunk együtt, mint a családunkkal.

- A vízen érzékelhető a tökéletes harmónia. Vajon a második válogatón is ezt igazolják majd?

- Szerintem csak az a kérdés, hogy mennyivel nyerünk.

- Ha ilyen jó formában vannak, nem sajnálja mégis az Eb elszalasztását?

- Csak azt fájlalom, hogy Poznanban az ellenfeleinknek adtak lehetőséget. A Kolonics, Hoffmann párost már előtte, a duisburgi Világkupán is kipróbálhatták volna. Szerintem Kolonicsnak idén az egyesre kellene koncentrálnia, az első szolnoki válogatón produkált idejével akár még nyerhetne is az olimpián.

- Térjünk vissza önökhöz. Az egészsége helyrejött, máskülönben is minden rendben van?

- Panaszra nincs okunk. Tavaly Milánóban egy tízéves kenuval lettünk másodikok, idén azonban új hajót kaptunk. A javaslatunkra spóroltunk, egy másfél millió forintot érő kenut sikerült megszereznünk a kanadaiaktól hétszázezerért.

- Korban önhöz még közelebb áll az edzője, mint Novákhoz. Fiatal trénerük kint volt az Eb-n ellenféllesen: miről számolt be?

- Például arról, hogy a kenu párosok között nemcsak mi hagytuk ki a kontinensbajnokságot. "Torony" lelkesedését nehezen tudjuk megköszönni: együttm?ködésünk elején kicsit önfej? volt, de mára kifejezetten harmonikussá vált a viszonyunk.

- Nem gondolt arra, hogy az olimpia után elkélne a sportágnak egy versenyzőként magának elismerést kiharcolt, Pulai nev? szakember?

- Eszem ágában sincs visszavonulni. Klementyev harminchat éves volt Atlantában, én most vagyok harminckettő, tehát lehet, hogy végig izzadok még egy olimpiai ciklust. Versenyezni addig érdemes, amíg az ember az edzéseket is élvezni tudja. Egyelőre nekem még tetszik a heti hat napon át tartó szenvedés.

- Úgy tudom, olykor víz alá is vágyik. Mikor búvárkodott legutóbb?

- Ebben az évben még csak a munkában merültem el. Meglátom, az olimpia után milyen hangulatban leszek. Elképzelhető, hogy kint maradok Ausztráliában, hogy egy kicsit körülnézzek a korallzátonyok környékén.

Ganczer Gábor

Szabó Attila: Ha nyernek ezren, övék az ötszáz is

"A Pulai, Novák duó igazi csapatot alkot, a két versenyző remekül kiegészíti egymást. Imrével négy évvel ezelőtt még én is nyertem országos bajnokságot, de későn térdeltünk össze, mert nekem az volt az utolsó versenyem. Aztán én erőltettem, hogy próbálkozzon Novákkal, s így sikerült egy ma is világszínvonalon kenuzó párost alkotni. Idén minden jelentős versenyre elutaztam a zsebpénzemen, és ott is körülnéztem, ahol nem voltunk érdekeltek. Felemás a kép, a románok például nem az első számú egységükkel vettek részt az Eb-n. Jóllehet, ha minden riválissal számolunk, a mieinket mindenkinek az első három-négy között kell jegyeznie. Elfogult vagyok, de én látom, mennyit dolgoznak, úgyhogy szerintem a lehetséges helyezések közül nem a harmadik-negyedik dukál nekik. Szerintem ezer méteren könnyebb lenne nyerniük, ám ezt egyelőre ők sem hiszik el nekem. Úgy vélem, a tavalyihoz képest mindkét számukban előrelépésre számíthatunk, az pedig nagyon jót sejtet. Persze miért ne lennénk optimisták. Novák igazi profivá érett, tudja mit bír, míg Pulai továbbra sem enged maximalizmusából. Nem egyszer nekem kell visszafognom őt, hogy ne eddzen végkimerülésig."

Szabó Attila, a Honvéd-Westel 0660 kenuedzője, 1991 világbajnoka C-2 500 méteren

C-2 1000 m

1992, Barcelona, olimpia: 1. Ulrich Papke, Ingo Spelly (Németország) 3:37.42, 2. Nielsson, Frederikssen (Dánia) 3:39.26, 3. Hoyer, Boivin (Franciaország) 3:39.51, ...5. Pálizs Attila, Kolonics György 3:42.86

1993, Koppenhága, világbajnokság: 1. Arne Nielsson, Christian Frederiksen (Dánia) 3:49.52, 2. Boivin, Hoyer (Franciaország) 3:51.22, 3. Papke, Spelly (Németország) 3:51.64, ...5. Takács, Horváth Cs. 3:55.01

1994, Mexikóváros, világbajnokság: 1. Adreas Dittmer, Gunar Kirchbach (Németország) 3:50.10, 2. Novák F., Boldizsár 3:51.98, 3. Koszykowski, Goliasz (Lengyelország) 3:52.48

1995, Duisburg, világbajnokság: 1. Kolonics György, Horváth Csaba 3:45.56, 2. Borsan, Galvan (Románia) 3:46.03, 3. Dittmer, Kirchbach (Németország) 3:47.22

1996, Atlanta, olimpia: 1. Andreas Dittmer, Gunar Kirchbach (Németország) 3:31.87, 2. Antonel Borsan, Marcel Glavan (Románia) 3:32.29, 3. Horváth Csaba, Kolonics György 3:32.51

1997, Dartmouth, vilábajnokság: 1. Gunar Kirchbach, Matthias Roder (Németország) 3:38:55, 2. Kolonics György, Horváth Csaba 3:38:70, 3. Andrew Train, Stephen Train (Nagy-Britannia) 3:41:41

1998, Szeged, világbajnokság: 1. Alekszandr Kovaljov, Alekszandr Kosztoglod (Oroszország) 3:56.02, 2. Gheorghe Andriev, Florin Popescu (Románia) 3:56.55, 3. Zala György, Ipacs Endre 3:57.48

1999, Milánó, világbajnokság: 1. Alekszandr Kovaljov, Alekszandr Kosztoglod (Oroszország) 3:38.99, 2. Ibrahim Rojas, Leobaldo Pereira (Kuba) 3:41.27, 3. Patrik Schulze, Peter John (Németország) 3:41.96, ...7. Pulai Imre, Novák Ferenc (Magyarország) 3:43.004

Akikkel jó lesz vigyázni

Az oroszok százezer dollárért lapátolnak

Pulaiék mindkét páros számban (500 és 1000 méteren) jó eséllyel pályáznak az olimpiai indulásra, ám a hosszabb távon már aligha gy?rik le őket a hét végi válogatón. Nemzetközi szinten három-négy olyan párossal kell majd megküzdeniük a dobogós helyezésért. Érdekes, hogy nemcsak a magyar kettős hagyta ki egy hónappal ezelőtt az Európa-bajnokságot, hanem több rivális is. Így mindkét számban hazai siker született Poznanban: jóllehet, a Pavel Baraszkiewicz és a mellette ötszázon kenuba térdelő Daniel Jedraszko, és az ezres társ Michal Gajownik alkotta egységeknél esélyesebbek is lapátolnak majd Sydneyben. Az oroszok, a kazahok és a románok -- no, és a mieink -- egyaránt eléjük kerülhetnek.

A románok immár húsz éve stabil helyet térdeltek ki maguknak a C-2 1000 méteres szám döntőiben. Az Eb-n ezüstérmet szerzett Anisim, Averian duónál ráadásul talán többre képes Andriev és Popescu kettőse. Az ellenfelek szemszögéből a már-már riasztóan kiegyensúlyozott teljesítményre képes, az elmúlt két világbajnokságon egyaránt aranyérmet szerzett orosz C-2-es "vezérhajó" lehet igazán félelmetes. Alekszandr Kovaljov és Alekszandr Kosztoglod az egyesben aranyra pályázó Makszim Opalev klubtársa, egy olyan mintaegyletben, amelyet egy bőkez? moszkvai mecénás pénzel évek óta. A hírek szerint fejenként 100 ezer dolláros különpémiumot ér az orosz elitet tömörítő klubnál, ha valaki Sydney bajnoka lesz.

Valóban nehéz ezzel konkurálni, ám a pénz önmagában kevés. A rendkívül éretten kenuzó Pulai, Novák kettőst foglalkoztató Honvéd-Westel 0660 valószín?leg a teljes olimpiai ciklusban sem tudott ily jelentős összeget fordítani kenus szakágra, mégis esélyes versenyzőket küld Ausztráliába.

GG, Nemzeti Sport 2000.08.01.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Pulai Imre
  Novák Ferenc