FONTOS


 

Kammerer, Vereckei, Kökény, Veréb négyes
Székfoglaló a kvartettben

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2003.06.18
--------------------------------------------------------------------------------

A labdarúgó- és a vízilabda-válogatott mellett kajak négyesünk az a csapat, amelyre - különösen az olimpiához közeledve - mind jobban figyel a magyar. Férfi kvartettünk ehhez képest a közelmúltban úgyszólván feloszlott, s egy hónapja, az év legnagyobb hazai versenyén, a szegedi Mol Világkupa-vesenyen fiatalokból álló csapathajókkal szinte csak becsületből küzdött válogatottunk.

A múlt hét óta azonban újra összeállt egy négyes, amely e hét végén első regattáját is teljesíti a duisburgi Vk-viadalon. A négyeshez viszszatalált két olimpiai bajnok (Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos), egy sydneyi bronzérmes (Veréb Krisztián), továbbá egy, e számban vb-ezüstérmes lapátforgató (Kökény Roland).
- Én lettem a legrövidebb ideig hűtlen az egységhez, s az sem rajtam múlt - magyarázta a vezérevezős Kammerer Zoltán. - Szegeden három ifista elé is beültem volna, de a kapitány és az edzőm úgy gondolta, fölösleges égetni magam. Nehezen fogadtam el, mert nekem szívügyem a négyes, hisz a kvartett teljesítményét az egész ország figyeli.
- Ha nem korai a kérdés, árulja el, milyen az új csapathajó?
- Egyelőre annak örülünk, hogy sikerült kialakítani a beülési sorrendet. Az én helyemen kívül eleinte semmi sem volt biztos, ám immár mérget vehetnek rá, hogy Németországban a Kammerer, Vereckei, Kökény, Veréb összetételű négyes áll rajthoz. Kezdünk összhangba kerülni, még a szám kétszeres olimpiai érmese, a sérülés miatt kimaradt Horváth Gábor is azt mondta: jól nézünk ki.
- És Duisburgban "mi néz ki” nekünk?
- Azt nem tudom, de győzelmet várnak tőlünk, mert minden más esetben magyarázkodnunk kellene, illetve néhányan azonnal felvetnék egy-két ember cseréjét. Ezzel persze nincs gondunk, mi is nyerni akarunk: a négyessel Vereckei az ezer egyesben, mi pedig Verébbel az ezres párosban kiharcolható válogatottságot kockáztatjuk.
- Ezzel együtt hiába vagyunk olimpiai címvédők, jelenleg a szlovák, a német és az orosz egység is nagyon erősnek tetszik.
- A németeknél a vezérevezős Andreas Ihle betegeskedik, a szlovákok azonban kicsattannak… - az erőtől. Egész évben együtt készülnek, legfőbb vágyuk, hogy ebben a számban legyenek olimpiai bajnokok, ám egyénileg mindahányan jobb kajakosok vagyunk náluk. Úgy készülünk ellenük, hogy tudjuk: jók, de verhetők.
- Egy másik nagy csata is vár önre a hét végén: ötszáz párosban volt társával, Storcz Botonddal és Veréb expárjával, Bártfai Krisztiánnal szemben előválogatóznak.
- Akkor állna elő a legfurcsább helyzet, ha szoros befutót produkálnánk, elvégre azon kaphatnánk magunkat: egy világklasszis páros helyett két közepesen erős duónk van. A női kajakosoknál és talán a kenusoknál most valamivel egyértelműbb a helyzet, ugyanakkor nagy szavak használata nélkül állítható, a férfi kajakosoknál az egész olimpiai felkészülést meghatározhatják a duisburgi tapasztalatok.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kammerer Zoltán