FONTOS


 

A kétszeres olimpiai bajnok a vb-ig bepótolná ez évi lemaradását
Kammerer hite és hitele

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GG, Nemzeti Sport 2001.08.10
--------------------------------------------------------------------------------

Kammerer Zoltánt a világ egyik legjobb vezérevezőseként tartják számon: a kétszeres olimpiai bajnok nem csak istenadta tehetségének köszönheti sikereit, hanem annak a sok tízezer folyamkilométernek, amelyet hajdan a gödi Duna-ágon hagyott maga mögött. Az idén Storcz Botonddal párosban alulmaradó, s a négyes tagjaként - Eb ötödik helyével - csalódást keltő Kammerer visszatért régi módszeréhez, s újra emelt edzésadagot teljesít, hogy a világbajnokságon már újra tavalyi formáját csodálhassuk.

"Remélem, még nem késtünk le semmiről- mondta a dunavarsányi edzőtáborban készülő kajakos. - Kétezerben hosszú és fárasztó, igaz, mégoly sikeres szezonunk volt, ezért később kezdtük a felkészülést. Elismerem, néhány hónapig eztán sem voltunk olyan elszántak, mint egy évvel korábban, jóllehet: mikor jöjjön össze minden, ha nem épp egy olimpián..."

A Győri VE válogatott versenyzője nem titkolja, hogy már mostanság is a következő olimpia foglalkoztatja: "A sportág négyévente kerül igazán előtérbe, így érthető, hogy azt mondom: a legfőbb cél Athén. Kétszeres olimpiai bajnokként talán egy érem is elég lenne a boldogságomhoz, de ahogy közelednek a játékok, biztosan egyre merészebben fogalmazom meg a vágyaimat. Természetesen egyelőre a közelgő világbajnokságon akarok bizonyítani, ám a szezonban elért eredményekre gondolva jobb óvatosan fogalmazni. Amondó vagyok: csalódott lennék, ha az új összetételű négyes nem végezne a dobogón."

Sokan talán a kvartettben történt cserét tartják a legnagyobb változásnak, pedig a felzárkózás - s talán a korábbi hiba - titka továbbra is a csapathajón belül keresendő. A Vereckei Ákos helyére került Kökény Roland immár motiváltan hajt élete első világbajnoki érméért. Teljesítményére aligha lehet majd panasz - elvégre Kökény személyében az ezerméteres távon kifejezetten érett versenyzésre képes, s a jelenlegi válogatott második legjobbjának tartott egyes kajakos ült be a harmadik lyukba. Igazi változást Storcz és a vezérevezősként kulcsszerepet kapó Kammerer "megkerült" munkakedve és produktuma hozhat.

Kammerer - a kétkedőknek nyomban választ adva - elárulta, hogy július végén, egyhetes nyaralása idején is hajóba szállt. "Szlovéniában nap nap után tíz-húsz kilométert eveztem a pihenő idején, ami persze nem hőstett, de legalább jó alappal láttam hozzá a munka folytatásához az edzőtáborban." A manapság is Gödön élő kajakos dunavarsányi antréja sem volt szokványos: nem az ötös út felől, a műúton hajtott be a létesítménybe, hanem a folyóparton kötött ki.

"Reggel, Gödről indultam el kajakkal, ám az ötven kilométeres víziút előtt csak egy szerény reggelit fogyasztottam el - mesélte "Kamera" -, s Csepel mellé érve már majdnem kiájultam a hajóból. A part mentén ki is szálltam, s a Hollandi úti telepen az egyik versenyzőtársamtól kértem ötszáz forintot némi táplálékra. Egy alma és egy izotóniás ital elfogyasztása után már néhány sprintszakaszt is beiktathattam a Varsányig hibádzó távon..."

Kammerernek, elsősorban olimpiai aranyainak köszönhetően, szurkolóinál is akad - a poznani vb-ig feltétlenül kitartó - hitele. És ez korántsem alma.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kammerer Zoltán