FONTOS


 

Horváth Gábor a kajak után motorra ül
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Novák Miklós, Népszava 2001.08.29
--------------------------------------------------------------------------------

A kajak-kenuval szemben meglévő telhetetlenséget hűen kifejezi, hogy a férfi kajakosokról két-két arany- és ezüstérmük után azt kell írnunk: a szokásosnál valamivel gyengébben szerepeltek a világbajnokságon. Ezúttal Horváth Gábor egy arannyal (K4 200) és egy ezüsttel (K4 1000) volt a legeredményesebb.

- A szövetségnél kapott 60-as mobilszám láttán kevés reményt fűztem ahhoz, hogy egyből sikerül elérni...
- Korábban a 06-60 volt a Honvéd szponzora, így ragadt rajtam ez a készülék. De csak a kocsiban használom, ugyanis van egy újabb.

- A mögöttük hagyott fárasztó időszak ellenére azért van bekapcsolva a telefonja, mert tudja, ilyenkor egy-két hétig tombol a népszerűségük, s nem illik "eltűnni"?
- Általában be vagyok kapcsolva, de tény, ilyenkor többen keresnek. Szponzorok, újságírók, haverok, sűrűn csörög a telefon.

- Zavarja, vagy ellenkezőleg, örül neki, hogy a kajak-kenusok népszerűsége általában csak két hétig tart?
- Inkább úgy fogalmaznék, hogy megszoktam. Tudomásul kell venni, hogy a kajak-kenu idényjellegű sportág, az év fő versenye után vagyunk igazából érdekesek. Bár, köszönöm, az olimpia után azért nem panaszkodhatom.

- Ha már előkerült az olimpia, komolyabban is belevághatunk. A sydneyi sikerek után törvényszerű volt a relatív visszaesés?
- Tény, később kezdtünk el edzeni, mint korábban, bár úgy érzem, én hoztam a formámat. S ha csak az olimpiai bajnok négyesről beszélek, ugyanez igaz Ákosra is (Vereckei Ákos - a szerk.), amit a vb-n az ötszáz egyes megnyerésével bizonyított. Talán Kamera (Kammerer Zoltán) és Boti (Storcz Botond) valamivel gyengébb, mint tavaly, de a különbség azért ilyen feltűnő, mert a korábbi, az olimpiát követő évekhez képest idén nem esett vissza a nemzetközi mezőny. Sőt! Minden futam nagyon sűrű volt.

- Az ezüstéremmel, igaz, Vereckei nélkül, végül bizonyított a négyes, de az idény során volt egy-két váratlan fordulat. Miért bomlott meg az összhang?
- Az Eb-ötödik helyezés után Ákos kicsit bepánikolt, s úgy döntött, kiszáll a négyesből. Aminek én kifejezetten nem örültem, egyrészt mert nem tartottam fairnek, másrészt mert úgy éreztem, vele több esélyünk van a jó szereplésre. Ám szerencsére Kamera és Boti összekapta magát, Kökszi (Kökény Roland) is jól beilleszkedett, így végül csak a németektől kaptunk ki, amiért nem kell szégyenkeznünk.

- Mi lesz a folytatás? Vereckeivel vagy nélküle?
- Abban maradtunk, hogy Dunavarsányban egyszer azért még kipróbáljuk, de az is biztos, Kökszit most már nem hagyhatjuk ki a döntésből.

- S melyik volt a legjobb négyes, amelyikben pályafutása alatt evezett, hiszen 1993 óta állandó tag?
- Azért csak az, amelyikkel olimpiát nyertünk, tehát a tavalyi. Nagyon jó volt a 96-os Csipes, Rajna, Adrovicz, Horváth gárda is, én Atlantában még a befutó előtt száz méterrel is azt hittem, hogy nyerünk, de a tavalyi annyival jobb, amennyivel vagányabbak a tagjai.

- Poznanban "beugróként" a kétszázas négyessel lett világbajnok. Ez csak "kirándulás" vagy komoly kihívás?
- Nem olimpiai szám, ez igaz, de nagyon látványos, kifejezetten élvezem. S fekszik is, mert annyit talán mondhatok magamról, hogy univerzális kajakosnak számítok.

- Ha így van, egyesben miért nem próbálta ki magát?
- Tizenkét éve, amikor fölkerültem a felnőttekhez, Csipes és Gyulay közé, akkor mellettük egyesben nem tudtam labdába rúgni, a csapathajókba viszont már akkor befértem. Öt-hat éve nagyon gyorsan lezajlott a generációváltás, akkor gondoltam arra, hogy kipróbálom magam egyesben, de el kell ismernem, Vereckei jobb nálam. Hogy mennyivel? Ötszázon mondjuk egy hajóval. Ez akkora különbség, hogy őt itthon nem tudom megverni, de ha mégis indulhatnék a vb-n, arany akkor sem lenne belőle. Ezért inkább maradok a négyesnél, s ha találok megint egy jó társat, akkor az ötszáz kettest megint kipróbálom.

- Ez tervnek is felfogható a következő három évre? Másképp: Athénig még csinálja?
- Addig mindenképpen, s igen, erre a két számra koncentrálok.

- Közismert, hogy meglehetősen bohém alkat. Vadmotorozás, a két évvel ezelőtti váratlan bejelentés, miszerint fontolgatja, hogy kimegy dolgozni egy norvég fúrótoronyra - nincs ellentmondás ezek és az állhatatosságot, kitartást követelő kajak-kenu között?
- Nincs. Attól, hogy valaki kedveli a lazaságot, még dolgozhat keményen az edzéseken. Azt hiszem, e téren már bizonyítottam, másképp nem lehetnék évek óta a világ élmezőnyében.

- A szabadság alatt azért kitombolja magát?
- Görög- és Törökországba utazom el a barátnőmmel, méghozzá repülővel, ami szolid kikapcsolódásnak ígérkezik. Ám egy-két motoros túrára addig még sort kerítek...

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Horváth Gábor