FONTOS


 

PICK Kupa - I. Eb, vb válogató Szegeden
Horváth: a rivalizálás segít

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: MKKSZ 2001.06.13
--------------------------------------------------------------------------------

Horváth Gábor valódi csapatember, olimpiai aranyérmét is a kajaknégyes tagjaként szerezte. Most sem hazudtolja meg önmagát: négy számban is rajthoz áll a hétvégi válogatóversenyen, a PICK Kupán (június 15-17.), de egyik esetben sem fog egyedül ülni a hajóban, ami azonban újdonság, hogy a négyesek mellett párosban is harcba száll az Európa-, illetve világbajnoki indulásért, és így szembekerül például az olimpiai bajnok Kammerer-Storcz duóval.

A sydney-i győztes egyébként félig-meddig a hazai pálya előnyének tudatával indul, ugyanis Szegedhez köti egyéni támogatója, a PICK Rt., mellyel éppen a napokban fogja meghosszabbítani szerződését, amely így már egészen 2002 végéig fog szólni. Az anyagi háttér tehát biztosított a felkészüléshez, ahogy a szakmai is, hiszen Hori az olimpiát követően már a teljes felkészülési időszakot a sikeredző Sári Nándor irányítása alatt végezte, olyan versenytársakkal együtt, mint Storcz Botond vagy Vereckei Ákos. Ilyen kiváló kajakosokból álló csapatban elkerülhetetlen a rivalizálás, de Hori szerint éppen ez viszi előre a különböző egységeket, és ettől válhat még jobbá a Sydney-ben győzelmet arató négyes is. Az a kvartett, amelynek a májusi MOL Nemzetközi Kupán elért eredménye - az, hogy kikapott a németektől - sokaknak szemet szúrt. Hori megérti ugyan a kétkedőket, hiszen egy olimpiai bajnok egységtől mindenki győzelmet vár, de hozzáteszi, tavaly ugyanezen a versenyen csak a hatodik helyet szerezték meg. A mostani második helyezésből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, aggódni pedig végképp nem szabad, a srácok ugyanis úgy érzik, jó formában vannak, ráadásul könnyebbség számukra, hogy olimpiai aranyérmesként 1000 méteren elegendő az egyik válogatón győzedelmeskedniük, hogy megszerezzék a világversenyeken való indulás jogát.

Hori számára nincs azonban ilyen könnyítés a PICK Kupára vállalt másik három számban, az 500 méteres négyes, páros és a 200 méteres négyes esetében mind a két válogatón el kell indulni. A félkilométeres távon négyesben Vereckeivel, Siebel Lajossal és Kökény Rolanddal fog egy hajóban ülni, párosban pedig szintén Kökény lesz a párja, akivel a már említett MOL Kupán maguk mögött hagyták az olimpiai bajnok Storcz-Kammerer duót is. Hori kipróbálja magát rövidtávon is, 200 méteren Storcz Botonddal és két fiatal versenyzővel, Babella Balázzsal és Kadler Viktorral vágnak neki az Eb-vb válogatóknak. Összesen tehát négy számban indul a Honvéd kajakosa, aki azt szeretné, ha a világversenyeken mindhárom távon, 200, 500 és 1000 méteren is rajthoz állhatna egy-egy számban. Ezzel ki is merítené lehetőségeit, hiszen a szövetségi kapitány útmutatása szerint egy versenyző az Eb-n és a vb-n legfeljebb három számot vállalhat.

Ezek azonban egyelőre csak tervek, hiszen a PICK Kupa csupán az első forduló, melyet július elején fog követni a következő válogató, Szolnokon. Hori azonban mindent megtesz a sikerért, a versenyszezonban az üzletet, nyomdájának vezetését is a társára hagyja, de ez nem csoda, hiszen, mint mondja, számára még mindig a kajak a legfontosabb.
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Horváth Gábor