FONTOS


 

Kilenc és fél hónap után újra együtt versenyeznek a bajnokok
Zöld jelzés Pulaiéknak

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Nemzeti Sport 2001.06.14
--------------------------------------------------------------------------------

Ne gondolják, hogy Pulai Imre és Novák Ferenc számára terhes a másik társasága, a két kenus mégis kilenc és fél hónap után szánja rá magát, hogy tétversenyen újra együtt lapátoljon. Tavaly október elsején Sydneyben ragadtak lapátot legutóbb, és akkor a C-2500 méteres szám olimpiai bajnokaivá avatták őket. A hét végi szegedi Pick-kupán azonban riválisaik még a válogatottságtól is elütnék a Honvéd-Westel büszkeségeit. A legkiválóbb, több mint feltörekvő (Ausztráliában már tartalékként vizitáló) Fürdök Gábor, Hüttner Csaba páros a hazai víz előnyét élvezi majd az amúgy az időjárás szeszélyeivel módjával dacoló Maty-éri Gróf Széchenyi István evezős- és kajak-kenu-pályán.

"Nem hiszem, hogy késésben lennénk - mondta Pulai Imre. - Mi minden idényt szolidan kezdünk, és fokozatosan lendülünk csúcsformába. Emlékezzen csak, tavaly még az Európa-bajnokságot is kihagytuk... A legfontosabb az, hogy már az olimpiát követően is tisztában voltunk a céljainkkal: C-2 ötszáz és ezer méteren szeretnénk megszerezni az Eb- és vb-kiküldetést, hiszen ezeken a regattákon párosban ez ideg nem nyertünk aranyérmet. Idén, noha három számot engedélyez a kapitány a világversenyeken, a négyesbeli szereplésről mondtunk le a siker érdekében."

Jelenlegi formájukról Sumák maga is óvatosan nyilatkozott: "Az irreális, szeles időjárás miatt a legtöbb időmérő edzésünk értékelhetetlen volt, ám úgy érzem, semmivel sem vagyunk rosszabbak, mint egy évvel ezelőtt. Ha kell, kihozzuk magunkból a maximumot, és ájulásig hajtunk. Persze tudom, Szegeden nem árt taktikázni, ugyanis nem mindegy, melyik pályára kerülünk, és arra is figyelnünk kell, hogy a kettőnk - majd kétmázsás - súlya alatt nagy hullámot verő kenunk oldalvizén ne »utazzhassanak« az ellenfelek."

Pulaiéknak egyébiránt elég egy válogató versenyt nyerniük fél kilométeren, minthogy e számban sydneyi aranyuk miatt védettséget élveznek: "Húsz év után ez az első kedvezményem. Amikor csupán világbajnok voltam, nem kaphattam hasonló kiváltságot." A korábban is kritikusan nyilatkozó kenus és társa egy hónapja vitába keveredett a szövetség egyik főszponzorával, a Mollal. Pulai és Novák a Shell támogatottja, s az országos bajnokságon - amelyen alkalmi párral vettek részt - mindkettőjük hajóján ott díszelgett a rivális márka emblémája. Az ügy patthelyzetet eredményezett: fegyelmit kaptak, s eltiltották őket a Mol-kupán való részvételtől (amelyen amúgy sem indultak volna...), ám úgy tudjuk a - a sportminisztérium jogászaival konzultáló - versenyzők továbbra is felragasztják kenujukra a sérelmezett logót.

A vígkedély? Pulai mindezt nem heccelésből teszi - zrikálása első számú célpontja immár hagyományosan Novák Ferenc: "Ő az én nehezékem a hajóban, nehogy túl könny? legyen a járgány - mondja kajánul. - A napokban azért, ha nagy meleg volt, bezártam a vízparti faházba, hogy még fogyjon egy kicsit. Sajnálom őt, mert a kenuban megint csak előtte fogok célba érni. Hasztalan terjeszti, hogy a motorjával leelőz, a lényegről nem beszél: két keréken neki az indulással és a megállással is gondjai vannak. Csak sámliról vagy magas járdaszigetről tud felszállni, a piros lámpáknál pedig mindig egy kocsinak támaszkodik a kispajtás, nehogy eldőljön."

A vízen nincs gonjuk egymással: ott a kiváló páros rendre zöld jelzést kap.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Novák Ferenc
  Pulai Imre