FONTOS


 

Olimpiai bajnok kenusok fegyelmije
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Faludi Gábor, Magyar Hírlap 2001.05.23
--------------------------------------------------------------------------------

A Magyar Kajak-kenu Szövetség fegyelmi eljárást indít Novák Ferenc és Pulai Imre ellen. A két olimpiai bajnok kenus hajóin a múlt hét végi országos bajnokságon - ezúttal nem együtt, hanem más-más párral álltak rajthoz - egyik szponzoruk konkurensének hirdetése volt látható.

Füleky András azt nyilatkozta, hogy kritikus és kényes gazdasági helyzetükben nem engedhetik meg, hogy bárki is veszélyeztesse a sportág hosszú távú érdekeit. A szövetség főtitkára még hozzátette, hogy ebben az olimpiai bajnokok sem kivételek.

A szövetség reklámszabályzata kimondja, hogy sem a klubok, sem a versenyzők nem hirdethetnek olyan cégeket, amelyek konkurensei a szövetség főbb támogatóinak. Ezek közé tartozik a Mol, a Pick, a Dunaferr, az Adidas és az MKB. A szabályzat szerint a versenyzőknek egyéni szponzori szerződésüket aláírás előtt egyeztetniük kell a szövetséggel, hogy az nem sért-e sportági érdekeket.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány az ob-n, amikor először meglátta Novákék hajóján a Shell emblémáját, szólt olimpiai bajnokunknak, hogy vegyék le a jelvényt, mert sérti a Mol érdekeit. Ez nem történt meg. A kapitány eredetileg azt tervezte, legalább az egyik távon kéri az 500 méteren olimpiai bajnokságot nyert párt, hogy induljon együtt a hét végi szegedi Mol-kupán, de a történtek után elállt szándékától, így ők nem lesznek ott a versenyen. Angyal Zoltán még azt is elmondta, hogy másik olimpiai bajnokunk, Horváth Gábor egyéni szponzorálási ajánlatot kapott egy harmadik olajtársaságtól, de éppen a szövetségi egyeztetések után, visszautasította.

Pulai és Novák egyesülete, a Honvéd-Westel szakosztály-igazgatója, Csipes Ferenc szerint a két versenyző a sporttörvény szerint amatőr, a támogatóktól kapott pénzből él, a versenyen a klub sportolójaként indult, s a bajnokságnak külön szponzora volt. Hozzátette, hogy jogászhoz fordulnak, mert csak jogi szakember döntheti el, hogy hibáztak-e.

Az egyik érintett, Novák Ferenc elmondta, erre az évre nincs aláírt szerződésük sem a szövetséggel, sem a Mollal, egy fillér támogatást nem kapnak tőlük, s ahhoz, hogy felkészülni, versenyezni tudjanak, szükségük van egyéni szponzorra. Megítélése szerint az ob-n klubjukat képviselték, nem a szövetséget, mert azt ő is természetesnek tatja, hogy válogatottként a szövetség szponzorait kell reklámoznia.

Az ügy előzménye, hogy Pulainak korábban egyéni szponzori szerződése volt a Mollal, majd azt a cég felbontotta, azzal, hogy a versenyző megszegte a megállapodást, mert bizonyos esetben nem őket, hanem egy másik céget reklámozott. Az olimpia után a Mol újsághirdetésben köszöntötte a kajak-kenus olimpiai bajnokokat, ám a felsorolásból, no meg a későbbi jutalmazásból Pulaiék hiányoztak.

Fegyelmi eljárás Pulai és Novák ellen
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Sporthírek, 2001.05.31
--------------------------------------------------------------------------------

Az elnökséget tájékoztattuk Pulai Imre és Novák Ferenc ügyéről, s úgy döntöttünk, hogy fegyelmi eljárást kezdeményezünk ellenük - mondta az MTI-nek Füleky András, a Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkára.

A múlt hétvégi, szegedi nemzetközi versenyre Angyal Zoltán szövetségi kapitány azért nem válogatta be a két sydneyi olimpiai aranyérmes kenust, mert az egy héttel korábban rendezett országos bajnokságon a hajójukon lévő reklám sértette a szövetség főszponzorának érdekeit.

- Véleményünk szerint a két kenus figyelmen kívül hagyta a reklámszabályainkat - nyilatkozott Füleky. - Ügyük hamarosan a fegyelmi bizottság elé kerül.

Az MKKSZ elnöksége bogácsi, kihelyezett ülésén áttekintette az 1997-ben kidolgozott sportágfejlesztési koncepciót, illetve azt, hogy abból mi valósult meg. Kiderült, hogy a bázis - a szakosztályok és a versenyzők száma - az elmúlt időszakban nőtt, az edzői létszám azonban - ha minimálisan is - csökkent.

Emellett beszámoló hangzott el az idei, győri maratoni Európa-bajnokság előkészületeiről, az olimpiai felkészülési programról.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Novák Ferenc
  Pulai Imre