FONTOS


 

Az örök vidám Pulai - Novák kenu kettes volt a törzsasztal vendége
Sumák és társa, a komolyság határát súrolva válaszoltak a kérdésekre

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Szidor, INDEX 2000.10.18
--------------------------------------------------------------------------------

Szerdán ismét két olimpiai bajnok tette tiszteletét az Index Törzsasztalának vendégei között. Ezúttal a Pulai - Novák kenu kettestől várták a válaszokat az olvasók. Aztán 11- előtt néhány perccel elállt az Index női dolgozóinak a lélegzete, ugyanis megjelent a szerkesztőségben Pulai Imre (Sumák), olimpiai bajnok kenus. Nem sokkal utána jött társa, Novák Ferenc is, és azonnal egymás "cikizésébe", ugratásába kezdtek. Miután jól kiszekálták egymást és megköszönték a számtalan gratulációt, készséggel válaszoltak a kérdésekre.

Fruh: - Nagyon szépen csillog az arany, kellemes meglepetést szereztetek vele az egész országnak!
Én a ti muris párosotokról szeretnék kérdezni! Az érdekelne, hogy szedtétek össze egymást, mert hát eléggé Stan és Pan benyomást keltetek! Az eredményhirdetésen látszott, hogy a második helyezett (azt hiszem lengyel) páros is hasonló felállású volt! (magas-alacsony) Ez jelent valami előnyt, vagy csak a sors rendelte így?

Pulai: - Feri nem lát ki mögöttem, nem látja ma távot, így nem ijed meg a távtól. Hátamon van egy kivetítő, tölti az időt, szél sem zavarja.
Novák: - Én csak kaszinózok, semmi dolgom.

Oriana: - A versenyről: hogyan birkóztatok meg azzal az iszonyatos időjárással, mit gondoltatok akkor, amikor még úgy nézett ki, hogy elhalasztják a döntőket? (Azért a várakozás pszichésen nem befolyásolta negatív irányba a verseny eredményét, vagy rátok ilyen hatással van, ha nehéz helyzetbe kerültök? Mert ha ez így van, lehetne leckéket adni más sportágak versenyzőinek is...:)

Pulai: - Minket is zavart a verseny csúszása, hiszen háromszor kellett bemelegíteni [nekem mondjuk, mert Novák lusta, ő csak egyszer melegített be. Az tartotta bennünk a lelket, hogy láttuk, a többieket is nagyon zavarta a csúszás. Ez adott egy lelki pluszt. A hullámoktól tartottam, mert én azért nehéz vagyok [116 kg]. A hajó elsüllyedhet ugyanis ilyen esetben, 6-7 centivel hátrébb is térdeltünk, a többiek ezt egyébként nem tették meg. Így a hajó eleje magasabban volt, nem folyt be annyi víz.

Cata: - Először is szeretnék gratulálni!
Pulai Imrétől kérdezném: Azt olvastam, a fiad úszik, hogyhogy nem kenuzik, vagy kajakozik ő is? Az úszás jobban érdekelte, vagy jobban ment neki, s ezért választotta? Van arra esély, hogy Athénban apa és fia is olimpikon legyen?

Pulai: - Az úszás alapsportág, először azt tanulja meg a gyerek, én is azzal kezdtem. Tényleg jól megy neki az úszás, korosztályában első. Jó edzője van, Kiss Lacinál úszik a Spartacusban, ott már akadt néhány olimpikon...
Ha mégse tetszene az úszás, átmehet vízipólózni. Hasonló alkat ő is, mint én. Nem szeretném, hogy kenuzzon, mert én tudom, min mentem át. Nagyon befolyásolja a sportágunkat az időjárás, készülsz egy olimpiára, s utána egy rossz időjárás keresztülhúzhatja a teljes munkát [mint a mellékelt ábra mutatta]. Csapatsportágnál pedig kimehetne külföldre, külföldi egyetemre tanulni- a kenunál erre sincs lehetőség.

Cata: - Gondolom a szegedi EB -t meg vállaljatok, és aztán, Athén?

Pulai: - Szeretnénk Athénig kihúzni, ha nem megy a kenu, legfeljebb átmegyünk a női kajak négyesbe, ott úgyis megürült egy hely. Ráadásul én jobb fej is vagyok, mint Kőbán Rita.
Novák: - Ha egy nyugdíjas ember kibírja, akkor én is.

Forest: - Mit ettél reggelire?

Pulai: - Télen lehet enni annyit, amennyit akarok. Bár anyagilag tönkretenne, ha mindent megennék, amit szeretnék.
Novák: - Én azért odafigyeltem az étkezésre. Az olimpiai faluba bejártunk, ott sokkal jobb volt a kaja, mint a szálláshelyünkön.
Pulai: - Ha Novák sokat eszik, meglátszik rajta [úszógumi - azért nem görög isten.
Novák: - De így is tökéletes.

Index: - Miért van az, hogy a kajakosok között Bártfai a 26 évével már öregnek számít, míg kenuban Kolo, a maga 28 évével a legfiatalabb?

Pulai: - A kenu sokkal nehezebb, mint a kajak. Kajakozni könnyebb megtanulni, míg a C-1-ben legalább fél év, amíg megtanul valaki egyenesen előre haladni.
Novák: - Nincs utánpótlás kenuban.

Ódri: - Mit és mennyit szoktatok edzeni? Mert gondolom nem csak annyi, hogy kimentek a vízre és lapátoltok

Pulai: - Résztávos edzések vannak [10 x 4 perc, vagy 10 x 6 perc], olyan napi 22 kilométerre jön ki naponta. Vagy délelőtt, vagy délután evezünk, a nap másik felében pedig konditerem. Este nyolcig tart az edzés. Az olimpia óta nem edzettünk, de ez most keményebb, hogy állandóan járkálunk mindenfele. A lábam már elkopott a gázpedálon.

Index: - Sokan kérdezték. Hogyan kerültetek egymás mellé?

Pulai: - Egyes kenuk nekem nem voltak jók, átmentem velük Vörös októberbe. 80 kilós emberre tervezték őket, keskenyebb, vékonyabb, elsüllyedek vele. Párost addig is mentem, s akkor döntöttem, hogy nem megyek több egyest, csak párosban próbálkozunk. A méret különbség nem számít. Ferinek jobban kell figyelni, mert gyorsabban tud evezni az alkata miatt. De igazából nem a csapásszám számít, hanem az erő. Amikor összetérdeltünk, meg akartuk verni Horváth - Kolonics párost. Nem volt könnyű, hiszen címvédőként védettek voltak, csak egy versenyt kellett nyerniük a kvalifikációhoz.
Novák: - Edzőnk is a párost javasolta.

Ubul: - Egyébként segít valamit az aerodinamikán az hogy Pulai Imre "2 és fél méter" magas, így Novák Feri szélárnyékban evezhet?

Novák: - Semmit nem segít. Hiába magasabb, nem segít. Látom, azért a pályát.
Pulai: - Egyszer térdeltem hátul, ifi versenyen. Megnyertük a versenyt, de a nyolcas pályáról a kettesre, úgyhogy kizártak bennünket.

Zsuzsa: - Esetleg rólatok is lehetne falinaptárat készíteni, mint a vízipólósokról!! Én tutira megvenném. Főleg ha pl. félmeztelenül kenuznátok, vagy ilyesmi. Persze biztos kapnék érte otthon, de legfeljebb nem a hálószobába tenném. Még frusztrálóan hatna. Szóval nem terveztek ilyesmit? Minden újságban ugyanazok a riportfotók vannak, bezzeg Béres Alexandrával már ki lehetne tapétázni egy egész lakást.

Pulai: - A Cosmopolitan összeállításból kimaradtunk, mert túl jól nézünk ki. Ha tudsz egy jó fotóst, szólj nekünk.
Novák: - Nem terveznek falinaptárat, de plakátokon ott vagyunk, igaz, nem félmeztelenül.
Pulai: Naptár... jó ötlet, én leszek a november, december. A zordabb hónapok. Feri pedig a nyár, napfény.

Cata: - Otthon szoktatok internetezni?

Novák: - Nem.
Pulai: - Gépem van, de nem fizettem még elő az internetre. De ami késik, nem múlik. Játszani szoktam főleg, Unreal, Tomb Raider és egyéb harci játékokat szeretek. Ez kapcsol ki igazából. Levezetem a sok stresszt, mindenkit lelőhetek, s nem a Ferit kell bántanom.

Index: - Honnan jött a Sumák becenév?

Pulai: - Régebben, annyi edzés volt, hogy lecsaltam. Többiek lebuktak, én meg nem. Télen egy futóedzés alkalmával ragadt rám, amikor a hóban egyórás futóedzést a többiek elcsalták, olyan időt futottak, mintha nyáron edzettek volna. Persze, mert csaltak...

Zsuzsa: - Miért nem mehet a gyerek külföldi egyetemre, ha kenus???

Pulai: - Amerikában, Angliában a kenunak nincs hagyománya, csak az evezés megy. Itt nem létezik az idegenlégiósság.
Novák: - A szövetség lehet, hogy ki sem adna bennünket

Cata: - viharos, szeles időben is vízre mentek edzeni? Angyal Zoltán azt nyilatkozta, a csapat tagjai a szélsőséges időjárásra is fel voltak készítve ...

Pulai: - Tökmindegy, hogy esik, vagy fúj. Általában rossz idő van a versenyeken. Novák: - Amikor egy kajak-kenu verseny elkezdődik, azonnal elromlik az idő. Pulai: - Vitorlás versenyt kellene a pályákon rendezni egyidőben, akkor tuti, hogy nem volna a szél.

Cata: - Ha nem volt kedvetek edzeni, mivel "kényszerített" az edző?

Novák: - Soha nem kényszerített. Közös célért mindent meg kell tenni. Ugyanúgy szerettük volna a győzelmet, mint ő.
Pulai: - Nem gályarabok vagyunk

Gica: - Először is hatalmas GRATULA! Bár a baráti társaságunkban sokan nem adtak volna 10 forintot sem a győzelmetekért, én biztos voltam benne, hogy Tiétek lesz az arany! (Hülyének is néztek sokan vasárnap reggelig. A kenu mellett, más sportokban is jeleskedtek? Vagy semmi másra nem marad időtök?

Novák: - Focizni szeretek, én sokat járok ki meccsekre. PNB - s, válogatott meccsekre is megyek, családom révén a Vasashoz kötődöm, de a Fradinak drukkolok. Pulai: - Autó rallyban vagyok jó, szoktam is indulni hobbiversenyeken. Novák: - Dízelautója van!

Index: - Verseny közben mit hallottatok a közönség biztatásából? Hajrá magyarokat hallottátok? Edzőtök mondta, hogy mindig ő indítja a hajrát a partról... Ezek szerint valamit mégis hallani?

Novák: - Egyedül az edzőnket halljuk, mert egyébként nagy morajlás. De ő is szócsővel szokott kiabálni.
Pulai - Novák: Köszönjük a kérdéseket, sajnos mennünk kell tovább. A naptár jó ötlet, komolyan gondolkozunk rajta, remélem, elkészül majd.

Ha máskor nem, majd Athén után...

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Novák Ferenc
  Pulai Imre