FONTOS


 

Fábry Showder vendégei: Pulai Imre és Novák Ferenc
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Fábry Showder 2000.12.07
--------------------------------------------------------------------------------

A fiúk élenjárnak egymás cinkelésében, ami néha tettlegességig fajul. A legenyhébb, hogy vizet fagyasztanak egymás cipőjébe vagy pillanatragasztóval feltöltik a másik öltözőszekrényének lakatját. Novák szerint Pulai és Fábry egy szobában valószínűleg megőrülnének: mindketten beszédkényszeresek...

(PULAI ÉS NOVÁK EGY-EGY MOTORON JÖN BE.)

MIÉRT JÖTTETEK MOTORRAL, SPORTÁGAT VÁLTOZTATTATOK?

PULAI-NOVÁK: SZÁRAZFÖLDÖN EZZEL SOKKAL KÖNNYEBB KÖZLEKEDNI, A KENU AZ MARADJON CSAK A VIZEN. A MOTOROZÁS AZ ÚJ HOBBINK, EZENTÚL EZEN FOGUNK SZÁGULDOZNI. EZEK MÉG TELJESEN ÚJ JÁRGÁNYOK, MOST AVATJUK FEL ŐKET.

MIÉRT NEM OLDALKOCSIS MOTORT VETTETEK, VAGY UNJÁTOK MÁR, HOGY MINDIG EGY KENUBAN EVEZTEK?

PULAI: EGYSZERŰBB ÍGY. DIREKT NAGY MOTORT VÁLASZTOTTAM, HOGY SENKI SE TUDJA KÖLCSÖNKÉRNI. AZ ÉN JÁRGÁNYOM NAGY ÉS ERŐS, A NOVÁKÉ KISEBB, DE GYORS.

RUTINBÓL AZ ÚTON IS TE MÉSZ MAJD ELŐL, A NOVÁK PEDIG MÖGÖTTED HALAD?

PULAI: ÍGY VAN, KULLOGJON CSAK MÖGÖTTEM.
NOVÁK: SZÓ SEM LEHET RÓLA, MAJD ÉN FÜRGÉN ELÉVÁGOK ÉS CAMMOGJON Ő VALAHOL A TÁVOLBAN.
PULAI: KIPRÓBÁLOD VAGY VIGYÜNK EGY KÖRT?

(FÁBRY MOTORRA PATTAN, NOVÁK FERENC ELVISZI EGY KÖRRE...)

HOGYAN LETTETEK TI EGY PÁROS?

PULAI: AZ ATLANTAI OLIMPIA UTÁN KISZÁLLTAM AZ EGYES VERSENYKENUBÓL, MERT KINŐTTEM. SZÓ SZERINT NEM FÉRTEM MÁR BELE. A MAGASSÁGOM JELENLEG MEGHALADJA A KÉT MÉTERT, A SÚLYOM PEDIG A 110 KILÓT. ÁTTÉRTEM A PÁROS KENURA ÉS "BEFOGADTAM" MAGAM MÖGÉ NOVÁKOT

KI A FŐNÖK A HAJÓBAN?

PULAI: ÉN.ELŐRE KELL EGY ERŐS, OKOS EMBER, AZAZ ÉN, HÁTUL MEG MINDEGY KI ÜL.
NOVÁK: NÉLKÜLEM SEMMIRE SE MENNE. MIVEL ÉN ÜLÖK A KENUBAN HÁTUL, ÉN IRÁNYíTOM. NÉLKÜLEM CSAK KACSÁZNA ERRE-ARRA. AZ OLIMPIÁN IS EGYSZERŰEN BETOLTAM AZ ELSŐ HELYRE.
PULAI: ÉN VAGYOK AZ ERŐ ÉS AZ ÉSZ. LÁTOD, MINDIG ÉN ÉREK ÁT ELŐSZÖR A CÉLVONALON.

MI TÖRTÉNT AZ EDZŐTÖKKEL AZ OLIMPIÁN.?

PULAI: ŐRÜLT MÓDJÁRA ROHANGÁLT A PARTON, EGY SZÓTÖLCSÉREN KERESZTÜL ÜVÖLTÖTTE NEKÜNK AZ UTASíTÁSOKAT. MINDENKIT TÚLORDíTOTT, MÉG A TUDÓSíTÓK SEM HALLOTTÁK A SAJÁT HANGJUKAT. SZERINTEM KIRÁLY VOLT, DE A SZERVEZŐK SAJNOS, KÖZÖLTÉK VELE, HOGY NEM AKARJÁK TÖBBET LÁTNI.

AZ IDEI OLIMPIA MENNYIRE VOLT KÖNNYŰ FUTAM?

NOVÁK: SZERENCSÉNK VOLT, MERT SZEMBŐL FÚJT A SZÉL. PULAI: NE MESÉLD EL, INKÁBB MUTASSUK MEG, MIT CSINÁLTUNK.!

(BEHOZZÁK A KENUT.)

LÉGYSZIVES KÖZVETITSD A FUTAMUNKAT!

(FÁBRY KÖZVETÍT.)

KIPRÓBÁLHATOM?

EZ EGY INDIÁNKENU, AMIT AZÉRT HOZTUNK, HOGY MEGTANÍTSUNK TÉGED KENUZNI.

VAN NÉMI ELŐKÉPZETTSÉGEM. MINDEN ÉVBEN KENUTÚRÁRA MEGYEK A VADKACSÁKKAL.

SZÁLLJ BE.
ELŐSZÖR IS TÉRDELJ BELE.

NEM MEGY SZÉT A TÉRDETEK EBBEN A PÓZBAN?

PULAI-NOVÁK: VAN EGY TESTRESZABOTT PÁRNÁNK, AMIT A TÉRDÜNKHÖZ FORMÁZTAK. MINDENKIÉ EGYÉNI KIALAKíTÁSÚ, A CSONTOZATHOZ, TÉRDFORMÁHOZ ALAKíTOTTÁK, ÍGY EZT HIÁBA ADJUK ODA NEKED, NEM MÉSZ VELE SEMMIRE. TÉRDVÉDŐT PEDIG NEM HASZNÁLUNK.

DIVAT LETT A TETOVÁLT LAPÁT?

PULAI: SENKINEK SINCS ILYEN FESTETT LAPÁTJA. AZ ENYÉMEN EGY FEHÉR TIGRIS, A NOVÁKÉN A CSILLAGOK HÁBORÚJA CíMŰ MOZISOROZAT EGYIK SZEREPLŐJE, DARTH MOUL LÁTHATÓ. IMÁDOM A FEHÉR TIGRISEKET, KIHALÓFÉLBEN LÉVŐ, GYÖNYÖRŰ ÁLLATOK. A KAROMON IS VAN EGY TETOVÁLÁS, AMI EZT A RAGADOZÓT ÁBRÁZOLJA. EZENKíVÜL VAN MÉG EGY PLÜSSTIGRISEM ÉS ITT KI IS MERÜL A RAJONGÁSOM.
NOVÁK: NEKEM EGYSZERŰEN CSAK TETSZIK A DARTH MOUL FIGURA. SOKSZOR MEGNÉZTEM MÁR A "BALJÓS ÁRNYAK" C. FILMET, ONNAN MÁSOLTATTAM RÁ.

A KENUZÁS VESZÉLYTELEN ÜZEM?

PULAI: AZT AZÉRT NEM MONDHATNÁM. ENGEM EGYSZER LESZÚRT A LAPÁTOM. HÚSZ ÉVES VOLTAM, AMIKOR ELTÖRT A KEZEMBEN ÉS AZ OLDALAMBA FÚRÓDOTT. MÉG MA IS GYAKRAN ÉRZEM A SÉRÜLÉS HELYÉT. EGY ILYEN ERŐS EMBER KEZÉBEN, NEM CSODA, HA ELTÖRIK A LAPÁT.
NOVÁK: SZERINTEM EGYSZERŰEN CSAK GYENGE MINŐSÉGŰ VOLT.

NA, ÉS HOGY KELL KENUZNI?

(PULAI-NOVÁK IMITÁLJA A KÖRNYEZETI VISZONTAGSÁGOKAT, A HULLÁMZÁST, A SZÉLLÖKÉSEKET, MIKÖZBEN MEGTANÍTJÁK FÁBRYT KENUZNI.)

SZOKTATOK BESZÉLGETNI, ÉNEKELNI A KENUBAN?

NOVÁK: NEM. OLYAN NAGY ERŐKIFEJTÉSRE VAN SZÜKSÉG EGY-EGY VERSENY KÖZBEN, HOGY ARRA MÁR NEM IS LENNE ENERGIÁNK. BÁR A PULAI SZOKOTT NEKEM ÉNEKELNI A KOCSIBAN, DE ABBAN AZTÁN NINCS KÖSZÖNET. HANGJA SINCS, A SZÖVEGET SEM NAGYON ISMERI, RÁADÁSUL ÁLLANDÓAN KOZSÓ DALLAL PRÓBÁLKOZIK.
PULAI: SZERINTEM NAGYON IS JÓ HANGOM VAN.
NOVÁK: OLYAN, MINTHA EGY MÉLY KÚTBÓL ÉNEKELNÉL A VÖDRÖN ÁT.

EZ A ZRIKÁLÁS KÖZTETEK CSAK SZÓBELI VAGY NÉHA TETTLEGESSÉGGÉ FAJUL?

PULAI: ÁLLANDÓAN KISZÚRUNK EGYMÁSSAL. EGYSZER BESZÖGEZTEM A NOVÁK SZEKRÉNYÉT, MIRE Ő PILLANATRAGASZTÓT NYOMOTT A LAKATOM KULCSLYUKÁBA.
DE ARRA IS VOLT MÁR PÉLDA, HOGY LESZÖGEZTÜK EGYMÁS CIPŐJÉT A PADLÓRA VAGY IRDATLANUL ÖSSZECSOMÓZTUK EGYMÁS RUHÁJÁT.

A GONOSZKODÁSAITOKAT ELINTÉZITEK EGYMÁS KÖZÖTT VAGY MÁSSAL IS KIBABRÁLTOK?

PULAI-NOVÁK: EGYSZER MEGTRÉFÁLTUK AZ EDZŐNKET. EGY EZER MÉTERES ERŐS, ELVÁGHATATLAN KÖTÉLLEL KÖRBETEKERTÜK AZ ALIG 2x2 MÉTERES HÁZÁT, S MIVEL A FAL MELLETT VOLT A BICIKLIJE IS, AZT IS FELCSOMÓZTUK A HÁZIKÓRA. TÁVOLRÓL FIGYELTÜK A REAKCIÓT. AMIKOR MEGLÁTTA AZ EDZŐ, EGYSZERŰEN CSAK FELKIÁLTOTT: "SUMÁÁÁK., HOL VAGY TE GAZEMBER?"

VANNAK EGYÁLTALÁN KOMOLY PERCEITEK?

PULAI: HOGYNE. MONDJUK A STARTTÓL A VERSENY VÉGÉIG. BÁR EGY-KÉT PISZKÁLÓDÁST AKKOR IS MEGENGEDEK MAGAMNAK, PÉLDÁUL A TEKINTÉLY-PARANCSOLÓ EDZŐMET KÖVETKEZETESEN "ZOLIKÁM"-NAK SZÓLíTOM.

A MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁGOT MIVEL SIKERÜLT MEGLEPNED?

PULAI: A MOB KIADOTT EGY TÁJÉKOZTATÓ FÜZETET AZ OLIMPIKONOKRÓL. SZÁMOS VALÓTLAN ADATOT DIKTÁLTAM BE, MINT PÉLDÁUL, HOGY A HOBBIM A CHIPPENDALE ÉS AZ EDZŐM CSALA ZSUZSA. PERSZE A MOB-NÁL KIKELTEK MAGUKBÓL, RÁMSZÓLTAK, HOGY NE SZÓRAKOZZAK VELÜK.
(AZ RTL-KLUB A SZÜLETÉSNAPOMON BE AKARTA HíVNI A STÚDIÓBA CSALA ZSUZSÁT, DE VÉGÜL CSAK TELEFONON TUDTÁK ELÉRNI. AMIKOR MEGHALLOTTAM A SZÍNÉSZNŐ STÚDIÓBA KAPCSOLT HANGJÁT, ÚGY KÖSZÖNTEM NEKI, HOGY: "SZIA EDZŐM, LÁTOD, MIT ÉRTEM EL?")

A TÖBBIEK MIT SZÓLNAK A HÜLYESÉGEITEKHEZ?

NOVÁK: NA, ŐKET SEM KELL FÉLTENI.! LÁTTUK MÚLTKOR, HOGY BÁRDOSI SÁNDOR ELMESÉLTE, MILYEN A BIRKÓZÓK BEAVATÁSA. HÁT, AZ SEMMI A MIÉNKHEZ KÉPEST.
PULAI: KÜLÖN-KÜLÖN AVATTAK BE MINKET. NEKEM WC-PAPÍRRAL KELLETT TÁNCOLNOM, ÚGY, AHOGY A TORNÁSZOK SZOKTAK A SZALAGGAL. SZÓLT A ZENE, A BEAVATÓK PEDIG PONTOZTÁK A GYAKORLATOMAT.
NOVÁK: NEKEM "TÖCSKÖLNÖM" KELLETT.

MI AZ A TÖCSKÖLÉS?

HA AKAROD MEGMUTATJUK.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Novák Ferenc
  Pulai Imre