FONTOS


 

Kokas Győrben folytatja
"Szeretnék részt venni az athéni olimpián"

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Balássy László - A Színes Sport, 2000.12.02
--------------------------------------------------------------------------------

Kokas Gergely 1999-ben a könnyűsúlyú egypárevezősben megszerezte a magyar evezőssport első világbajnoki érmét, bronzérmes lett a kanadai világbajnokságon. Ez az év balszerencsés volt a számára, Varga Tamással készült, hogy kijusson a nyári olimpiára a könnyűsúlyú kétpárevezősben, de egy makacs virusfertőzés megakadályozta, hogy a luzerni kvalifikációs viadalra is eljuthasson. Ezután Zágrábban a világbajnokságon az elő- és középfutamban kirobbanó formában evezett a könnyűsúlyú egypárban, s már a győzelmet sem tartotta elérhetetlenek, de a döntő előtti napon a virus ismét közbeszólt: a fináléban már csak becsületből állt rajthoz, s a hatodik helyen ért a célba. A vb után válogatót tartottak az olimpiai tartalék helyére. Ezen a versenyen a jelöltek közül ő volt a legjobb, s kiutazhatott az olimpiára tartalékként. Az új versenyidényre Győrben kezdte meg a felkészülést, ahová magánéletében történt változások miatt költözött.

"Októberben költöztem Győrbe, ahol egy magánpatikában kaptam állást mint gyógyszerész - mondta Kokas. - Azóta az életem sokkal nyugodtabb, mint amilyen Pesten volt. November elején elkezdtem a felkészülésemet az új évadra, napi egy edzésem van. Szeretnék részt venni az athéni olimpián. Úgy tervezem, hogy jövőre csak hazai versenyeken indulok, és a fő szempont az lesz, hogy minél jobban erősödjek. De 2002-ben már megpályázom a vébécsapatba kerülést a normálsúlyú egypárevezősben. Győrben Tóvári Péter irányitja az edzéseimet. Szívesen dolgozom vele, akárcsak a korábbi mesteremmel, Kiss Lászlóval. Az edzésmunka mellett a tanulásra is koncentrálnom kell, mert felvettek a SOTE speciális négyéves gyógyszerészszakára."

Kokas még elmondta: az olimpián szakkommentátorként segítette a Magyar Televízió evezősközvetítéseit. Ez a feladat nagyon tetszett neki, ha a jövőben is hívják, szívesen megy.

Kokas Gergely a sportolói bizottságban?
"Már az olimpia előtt megkerestek"

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Balássy László - A Színes Sport, 2000.12.23
--------------------------------------------------------------------------------

A Nemzetközi Evezosszövet ségtol levél érkezett Kokas Gergely részére. A szövetség munkáját segíto nyolctagú sportolói bizottságban üresedett meg két hely, erre keresnek egy noi és egy férfi evezost - állt a levélben.

"Már az olimpián megkerestek, hogy részt vennék-e a bizottság munkájában - mondta Kokas Gergely, aki versenyzoként tartalékja volt a magyar férfi kétpárevezosnek a sydneyi olimpián. - Az olimpia utáni zágrábi kongresszuson az amerikai Freeman lemondott a bizottság vezetésérol, és a helyére az olimpiai bajnok kanadai Kathleen Heddle került. Elköszönt továbbá egy férfi sportoló is tagságától. Ezért kerestek meg, és elmondták, hogy szívesen vennék, ha én is segíteném a FISA munkáját. Az az igazság, hogy egy könnyűsúlyú versenyzot keresnek, ám én a jövo évtol már normálsúlyban fogok versenyezni. Kedvem lenne a munkához, de azért tájékozodnom kell, hogy ez a megbízatás milyen kötelezettségekkel és elfoglaltságokkal jár. A magyar szövetségre is terhek hárulnának, mert kétszer egy évben az ülésekre való utazásomat a szövetségnek kellene fedeznie.

EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK