FONTOS


 

Csúcsnevezés a 45. Nemzetközi Vitorlás Hétre
Bajnokavatásra készülnek a kishajósok a Balatonon

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.07.03
--------------------------------------------------------------------------------

Az úgynevezett kishajós vitorlázók legnagyobb idei eseményére kerül sor július 3. és 7. között Balatonfüreden, amikor is a 45. Nemzetközi Vitorlás Hét keretében egyrészt a solingosok, 470-esek, laseresek és Europe-osok a bajnoki címért, míg a 49-esek, csillaghajósok, finnesek és repülő hollandisok a Mol-kupáért szállnak majd vízre.

A korábban rendszerint augusztusban zajló vitorlásversenyt idén először tették át a szervezők július elejére, amelynek legfőbb oka, hogy a külföldieknek még nagyobb kedvet csináljanak a nemzetközi viadalhoz - annál is inkább, mert a tapasztalatok szerint ilyenkor a szélviszonyok is lényegesen kedvezőbbek a Balatonon -, másrészt a válogatott keret felkészülésébe is jobban illeszkedik ez az időpont. Márpedig az athéni ötkarikás játékok előtt, akárcsak a többi sportágnál, a vitorlázásnál is a kvótaszerzés a legfontosabb - amelyre az elkövetkező két évben nyílik lehetősége a mieinknek -, így a füredi verseny jó apropó lesz arra, hogy megméressenek legjobbjaink. Elvégre az előzetes jelentkezések alapján csaknem 120-140 hajót várnak a Balatonfüredi Yacht Club kikötőjébe, ami, ugye, nagyjából 250-300 sportolót jelent, így három pályát kell kijelölniük a rendezőknek. A hazai élmezőny egyébként "munkából" érkezik majd az eseményre, hiszen a múlt héten vett részt a Kielben zajló Kieler Wochén, amelyen a Weöres Márta, Payr Anna 470-es egység révén szép siker - az előkelő tizedik hely - született.

Wossaláék vezetnek
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.07.04
--------------------------------------------------------------------------------

Hőség és szélcsend fogadta Balatonfüreden a Mol-kupáért kiírt 45. Nemzetközi Balatoni Vitorlás Hét, - amely egyben minősítő verseny, míg négy hajóosztály számára (soling, 470-es, Europe és Laser) országos bajnokság is, - résztvevőit.

Így aztán a rendezőknek nem sikerült követniük az eredeti programot, és a tervezett két pálya közül csupán az egyiken, a solingosoknak tudtak lebonyolítani egy futamot. A nyolc vitorlásból álló mezőnyt - pont ez a minimális létszám ahhoz, hogy a verseny bajnokságnak minősülhessen - a nyitónapot követően a legutóbbi Eb bronzérmese, a Wossala György, Kovácsi László, Vezér Károly összeállítású hármas vezeti.
A rangos viadalra a legnagyobb számban a 470-esek neveztek, 29 hajóval, így a tavalyi bajnok Weöres Márta, Payr Anna kettősnek csöppet sem lesz könnyű dolga, ha meg akarja védeni a címét.
A meteorológia egyébként a hét hátralévő részére már reménytelibb előrejelzést adott a vitorlázóknak, így várhatóan a folytatás gördülékenyebb lesz, és nem csak elmaradt futamokról szól majd ...

Mol-kupa 45. Nemzetközi Balatoni Vitorlás Hét, Balatonfüred
(3 ország, 71 hajó)
Soling (8 induló, 1 futam alapján): 1. Wossala György, Kovácsi László, Vezér Károly 1 pont, 2. Gyenese, Mónus Gy., Mónus A. 2, 3. Madarász, Haizmann, Sabján 3

.

Nemzetközi Balatoni Vitorlás Hét
A fél mezőny felborult a viharos szélben

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.07.05
--------------------------------------------------------------------------------

A Mol-kupáért kiírt 45. Nemzetközi Balatoni Vitorlás Hét második napján valóságos ítéletidő fogadta a bajnoki címért versengő hajókat.
Jobban mondva az első futam még mindkét balatonfüredi pályán rendben lezajlott, a folytatásban viszont olyannyira felerősödött a szél - helyenként 60 kilométer/órával is tombolt -, hogy a mezőnynek több mint a fele nem tudta teljesíteni a távot, vagyis nem ért be a célba. Sőt, bármilyen furcsa, de igaz, már-már az számított meglepetésnek, ha valaki nem borult fel.
A viharban egyébként szerencsére senki sem sérült meg, igaz, az anyagi kár jelentős, elég csak a két árboctörést és a számtalan vitorlaszakadást említeni. A csütörtökön vízre szálló négy hajóosztály közül egyébként a Europe járt a leginkább pórul, ott ugyanis mindössze ketten - Scholtz és a cseh Cerna - tudták teljesíteni a "túlélő" futamra keresztelt vetélkedést.
A válogatott kerettagok közül a laseres Eszes Tamásnak az első futammal gyűlt meg a baja - a zsűri döntése alapján ugyanis ki kellett állnia -, így aztán összetettben egyelőre a kilencedik, míg a 470-esek címvédője, a Weöres Márta és Payr Anna páros az időjárás miatt szorult a 10. helyre.
Péntektől egyébiránt már nem csak négy kategória vitorlázói indulnak majd, csatlakoznak ugyanis hozzájuk a repülő hollandisok, a finnesek, starosok és a 49-esek is.
S noha a meteorológiai előrejelzések ismét meglehetősen szeles időt ígérnek, azért korántsem olyan orkán erejűt, mint amivel csütörtökön "megörvendeztette" a résztvevőket.

Mol-kupa 45. Nemzetközi Balatoni Vitorlás Hét, Balatonfüred (3 ország, 71 hajó)

Soling (8 induló, 3 futam alapján): 1,. Wossala György, Kovácsi László, Vezér Károly 3, 2. Gyenese, Mónus Gy., Mónus A. 6, 3. Országh, Kulcsár, Antal G. 10
470-esek (29, 3): 1. Czégai Péter, Kutassy László 4, 2. Sallai, Markal 7, 3. Cvetkov, Korotkov (ukrán) 10
Europe (11, 3): 1. Scholtz Petra 9, 2. Cerna (cseh) 10, 3., Mórocz Á. 16
Laser (23, 3): 1. Huszár Géza 21, 2. Stubits D. 21, 3. Lukáts 21

.

Az időjárás ezúttal kedvezett a balatonfüredi verseny résztvevőinek
Eszest kióvták a mezőnyből

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.07.06
--------------------------------------------------------------------------------

A csütörtöki vihar után kifejezetten jólesett a 45. Nemzetközi Balatoni Vitorlás Hét indulóinak, hogy ezúttal csak gyengécske szél lengedezett a füredi pályákon. Az már más kérdés, hogy ezáltal több hajóosztályban is csupán egyetlen futamot tudtak lebonyolítani a rendezők, s ahol végül megkockáztatták a másodikat, ott is le kellett rövidíteni a pályákat.
A korábbi ítéletidő miatt egyébként egyetlen résztvevő sem maradt pénteken a parton, noha jó néhány vitorla cserére szorult, valamennyi hajó vízre tudott szállni a Mol-kupa harmadik napján.
A solingosoknál és a 470-eseknél nem történt az élen változás, az előbbiben továbbra is Wossaláék, míg az utóbbiban Czégaiék vezetnek. Az Europe-nál ellenben Mórocz Ágnes átvette Scholtz Petrától - aki egészen a bronzos pozícióig csúszott vissza - az első helyet.
A finnesek, 49-esek és repülő hollandisok pénteken csatlakoztak a mezőnyhöz, így ők még igencsak az elején tartanak a versengésnek. A korábban meghirdetettel ellentétben a Csillaghajók távol maradtak a minősítőtől, mivel mindössze hat induló jött össze a nevezés lejártáig.
A lasereseknél óvásra került sor, ugyanis a vetélytársak kifogásolták, hogy tízszeres magyar bajnokunk, Eszes Tamás tiltott meghajtást - úgynevezett pumpálást - alkalmazott. A versenybíróság végül elfogadta az óvást, és kizárta a bajnokságból Eszest.

Mol-kupa 45. Nemzetközi Balatoni Vitorlás Hét, Balatonfüred (3 ország, 71 hajó)
Soling (8 induló, 4 futam alapján): 1. Wossala György, Kovácsi László, Vezér Károly 4, 2. Gyenese, Mónus Gy., Mónus A. 10, 3. Országh, Kulcsár, Antal G. 12
470-esek (29, 5): 1. Czégai Péter, Kutassy László 6, 2. Sallai, Markal 9, 3. Cvetkov, Korotkov (ukrán) 11
Europe (11, 5): 1. Mórocz Ágnes 6, 2. Cerna (cseh) 8, 3. Scholtz P. és Henger 14-14
Laser (23, 5): 1. Mihal Cerny (cseh) 8, 2. Huszár 19, 3. Matis 21
Finn (11, 1): 1. Varga Lajos 1, 2. Fa 2, 3. Keresztes 3
49-esek: (6, 4): 1. Németh Iván, Körtvélyesi Miklós 9, 2. Ignácz, Gereben 9, 3. Goszleth, Szörényi 11
Repülő hollandi (7, 1): 1. Kardos Antal, Polgár Csaba 1, 2. Majthényi, Domokos 2, 3. Ziegler, Mészáros 3

.

Csak az Europe hajóosztályban versenyző Mórocz Ágnesnek sikerült megvédenie bajnoki címét
Első a Czégai, Kutassy kettős

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.07.08
--------------------------------------------------------------------------------

A Mol-kupáért kiírt 45. Nemzetközi Balatoni Vitorlás Hét keretében négy hajóosztálynak megrendezett országos bajnokságon a tavalyi aranyérmesek közül egyedül az europe-os Mórocz Ágnesnek sikerült megvédenie a címét. A solingosoknál a Wossala György, Kovácsi László, Vezér Károly alkotta trió visszahódította a múlt évben elvesztett - akkor a Székely Antal vezette egység győzött - aranyérmet, míg a lasereseknél Eszes Tamás kizárása után, a megmaradt vetélytársak között Huszár Géza örülhetett az elsőségnek.
A legnagyobb fölénnyel a 470-es Czégai Péter, Kutassy László kettős nyerte a kategóriáját, a tavalyi bajnok Weöres, Payr duónak ezúttal meg kellett elégednie a bronzéremmel. A nemzetközi minősítőt vívó többi osztálynál ellenben ezúttal nem történt meglepetés, a repülő hollandik küzdelmét a világbajnok Majthényi, Domokos kettős, a 49-esekét a válogatott Goszleth, Szörényi, míg a finnesekét - Hajdu Balázs távollétében - Lovas Péter nyerte.

Mol-kupa 45. Nemzetközi Balatoni Vitorlás Hét, Balatonfüred (3 ország, 71 hajó)
Soling (8 induló, 7 futam alapján). Bajnok: Wossala György, Kovácsi László, Vezér Károly (Balatonfüredi Yacht Club) 7, 2. Gyenese Balázs, Mónus Gyula, Mónus Attila (Balatonfüredi Yacht Club) 13, 3. Országh Tibor, Kulcsár Sándor, Antal Gábor (MAHART) 17., 4. Madarász, Hainzmann, Sabján (Balatonfüredi Yacht Club) 18, 5. Kertész, Kruss, Szöllőssy (MAHART) 32, 6. Szűcs P., Szűcs I., Gyulai (Balatonfüredi Yacht Club) 48
470-esek (29, 9). B: Czégai Péter, Kutassy László (Kenese Marina-Port) 9, 2. Sallai Gábor, Markal Roland (Keszthelyi JAVSE) 15, 3. Weöres Márta, Payr Anna (Kereked, BKV) 22, 4. Rauschenberger, Cserép (Balatonfüredi Yacht Club) 38, 5. D'Albini, Szépfy (Spartacus VE) 39, 6. Perényi, Farkas (Nitrokémia) 46
Europe (11, 8). B: Mórocz Ágnes (Keszthelyi YC) 15, 2. Scholtz Petra (BKV) 18, 3. Molnár Vera (Nitrokémia) 21, 4. henger (Nitrokémia) 29, 5. Snieder (Nitrokémia) 34, 6. Szűts (Spartacus VE) 46
Laser (23, 8). B: Huszár Géza (Sirály) 26, 2. Stubits Dávid (BKV) 30, 3. Hodács Levente (Nitrokémia) 35, 4. Lukáts (Balatonfüredi Yacht Club) 39, 5. Gerebcsér (Keszthelyi JAVSE) 43, 6. Ambrózy (Spartacus VE) 52
Finn (11, 4): 1. Lovas Péter 5, 2. Varga L. 5, 3. Fa 6
49-esek: (6, 9): 1. Goszleth Marcell, Szörényi Ádám 8, 2. Ham-
rák, Sükösd 15, 3. Ignácz, Gere-
ben 16
Repülő hollandi (7, 4): 1. Majthényi Szabolcs, Domokos András 4, 2. Kardos, Polgár 6, 3. Gáborjáni-Szabó, Pfeningberger 8
Széchenyi-regatta, Fertő-tó
Végeredmény: 1. Bódy, Hajdú (Balatonfüred), 2. Lucks, Székely (Vízügy), 3. Gmeiner, Harkay (Soproni Építők)

.

Eszest a versenybíróság zárta ki az ob-n
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.07.17
--------------------------------------------------------------------------------

Pont került Eszes Tamás ügyének a végére. A hivatalos megfogalmazás szerint a laser osztályban induló tízszeres magyar bajnokot a versenybíróság hivatalból zárta ki a versenyből szabálytalan hajóvezetés miatt, anélkül, hogy bármely, a viadalon részt vevő versenytársa Eszes hajóvezetésével szemben óvást nyújtott volna be.
VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK