FONTOS


 

A szörfvirtuóz Pártos György nem tartja lehetetlennek, hogy részt vesz majd a 2008-as pekingi olimpián
Deszkára született

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Nemzeti Sport 2001.08.31
--------------------------------------------------------------------------------

Minden kilencévesen kezdődött, Balatonkenesén. Pártos György kölcsönkért egy szörföt - a család barátja nem tudta, hogy mit indít el... - és azóta jóformán le sem szállt róla. A hét végén például Róma mellett a világbajnokságon lovagolta meg a hullámokat, és a nyílt Raceboard kategóriában egészen a bronzéremig jutott.

- Nehéz verseny volt?

-Igen, mert végig kicsi volt a szél, márpedig én inkább a szeles versenyeket kedvelem - mondta Pártos. - Ennek ellenére elég jól sikerült, habár tavaly, amikor végül hatodik lettem, jobban megérdemeltem volna ezt a harmadik helyet. Akkor ugyanis végig hibátlanul szörföztem, most meg azért csináltam egy-két buta hibát.

- Ez eddig a legjobb eredményed. A legbecsesebb is?

-A kilencvenhetes Amerika-bajnoki címem, bevallom, kedvesebb számomra. Azt ugyanis rajtam kívül még sohasem nyerte meg európai szörfös. Ausztrál vagy új-zélandi igen, no de európai!

- Gondolom, a résztvevők többsége előtte azt sem tudta, hol keresse a térképen Magyarországot. Szóval hálásak lehetünk neked a hírverésért.

-Nincs mit. Remélem, lesz még rá alkalmam...

-Ha jól tudom, nem csak a szörfdeszkán állsz biztos lábakkal, hanem a hódeszkán is. Ez utóbbi csak hobbi?

- Igen. Mert ha tehetem, akkor télen is keresek olyan helyet, ahol szörfözni tudok. Persze azért a snowboardozás sem rossz. Na meg a kosárlabdázás vagy a focizás, ami inkább az iskola alatt ment. És ki ne felejtsem az atlétikát, ahol az 1500 méter volt a specialitásom.

- Tehát már itt elkezdődött a hosszú táv iránti érdeklődésed...

- A Kékszalag vitorlásversenyre gondolsz?

- Ne mondd, hogy hétköznapi vállalkozás a vitorlások mezőnyében megkerülni a Balatont!

- Sajnos a szélcsend meghiúsította a tervem, de jövőre, a Fehérszalagon újra megpróbálom. Úgy nyolc-tízcsomós szél kell, és akkor sikerülni is fog.

-Majdnem fél napig álltál a deszkán, ez volt eddig a leghosszabb vállalkozásod?

- Igen, mert a külföldi maratoni versenyek általában négy órán belül teljesíthetőek. Mint például a Chiemsee Marathon vagy a San Franciscó-i viadal.

- Tehát elképzelhető, hogy ha teljesíted a Balaton-kerülést, akkor rekordot állítasz fel?

-Az Európa-Afrika verseny, úgy tudom, százhatvan kilométer, körülbelül ennyi lenne a balatoni táv is, főleg ha beleszámítjuk a krajcolást.

- Nem tartod veszélyesnek a célkit?zésedet?

- A Balatonnál biztonságosabb tó nincs. Soha, egy percig sem éreztem magam veszélyben, amikor ott szörföztem.

-Az olimpiai indulás nem szerepel a távlati terveid között?

-A jelenlegi olimpiai osztály, a Mistral súlyfüggő. Minden versenyző hetven kiló alatt van, így esélyem sincs, hogy ott elinduljak. Már Gádorfalvy Áron is a felső határt súrolja. Az ázsiaiak is felismerték ezt, és mivel az ő adottságaik pont megfelelőek a Mistralhoz, rengeteg pénz pumpálnak a szörfbe. Meg is van az eredménye. Viszont szinte már kilencvenkilenc százalék, hogy 2008-ban, Pekingben egy új osztály, a Formula Windsurfing lesz a programban.

- Ott pedig már indulhatsz.

- Hát ha a gyerkőcök mellett lehet majd, igen. Addigra ugyanis harmincnyolc éves leszek. Egyelőre azonban a jövő évi skóciai világbajnokság foglalkoztat. Ott ugyanis várhatóan igen jó szél lesz.

-Több mint harminc országban jártál. A legnépszerűbb szörfparadicsomokat is végiglátogattad?

- Hawaiion és Ausztráliában még nem jártam, de ott nem is annyira a pályaversenyzés a divat. Ez utóbbinak inkább Dél-Afrika, az Egyesült Államok, a Karib-szigetek és Európa az otthona.

- Ezek közül melyik helyszínhez fűznek a legkedvesebb emlékek?

- Barbados csodálatos, de Dél-Afrikába is szívesen visszamennék.

Tudod-e, hogy...

...Pártos György a Gyurmó becenevet még gyerekként kapta egy szörfversenyen.

...fiatal kora ellenére - harmincas éveinek elején jár - szinte követhetetlen, hány foglalkozást próbált már ki. Volt modell, általános iskolai fizikatanár, gépszerelő segédmunkás, hírlapárus, postai zsákoló-terítő, és még ki tudja, mi minden.

...négy földrész több mint harminc országában járt.

...54 km/h-val ő tartja a magyar sebességi rekordot.

...a sziklaugrás sem áll távol tőle. Általában 10-20 méter magasról vetődik a habok közé. Először a Garda-tónál pécézett ki magának egy sziklát, és saját bevallása szerint igencsak tele lett a nadrágja, amikor a mélybe vetette magát.

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK