FONTOS


 

Ötszázan a vízen
Száz hajót várnak Balatonfüredre

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Nemzeti Sport 2001.08.24
--------------------------------------------------------------------------------

A hazai versenyek közül a legnagyobb hagyománnyal rendelkező Kékszalag hosszú távú tókerülő viadal után szombattól újra Balatonfüredre figyel a vitorlástársadalom, hiszen öt napon keresztül itt bonyolítják le a nagyhajós országos bajnokságot. A Westel Nagydíjáért zajló megméretésen 11 hajóosztályban -- összevont, 70-es, 40-es, 30-as, 22-es cirkáló, Yacht, Asso, Európa 30-as, Sudár Regatta, 8M OD és Scholtz 22-es -- az előzetes nevezések alapján közel 100 hajó indulását várják a szervezők, ami nagyjából 500 vitorlázót takar. Pedig ez csupán a nagyhajós országos bajnokság mezőnyének a felét jelenti, a fennmaradó tíz osztály -- vagyis a 33-as, a Regina, az Elliott 770, a J-24, a Dragon, a Sudár Sport, a Yardstick I-II-III és a Dolfin -- egy héttel később, azaz augusztus 3. és 8. között következik.

A nyitónapon egy futamra kerül majd sor, míg a többi versenynapon két-két futamban indulhatnak a résztvevők. Noha jelenleg a vitorlázók számára éppen ideális az idő a Balatonon, a meteorológiai előrejelzések szerint nem kizárt, hogy egy-két szélcsendes nappal kell majd számolniuk a szervezőknek.

Új győztes a csillaghajók mezőnyében
Weöres és Payr duplán nyert

A 44. nemzetközi balatoni vitorláshét csütörtöki zárónapján az olimpiai osztályok bajnokainak avatására is sort kerítettek a rendezők.

A 470-eseknél, meglepetésre, egy női páros - Weöres Márta és Payr Anna - vehette át az aranyérmet, sőt, mivel a hölgyeket külön is jutalmazták, még egy díj illette a kettőst. A csillaghajóknál új név került a kupára, hiszen Forintos és Szűts korábban még sohasem állt a dobogó tetején. Az Europe és Laser osztályban ellenben a papírforma érvényesült, miután Mórocz Ágnes, és a sydneyi olimpikon Eszes Tamás szerezte meg az elsőséget.

A Solingosoknál - amely ugyan kikerült a játékok programjából, ám az ob-jukat még a többi kategóriával együtt tartják - az utóbbi évek favoritjai: Wossala György, Kovácsi László és Vezér László kénytelenek voltak átadni a helyüket a Székely Antal, Rácz László, Kruss Ernő alkotta triónak.

Finn osztályban csupán nemzetközi versenyre került sor, s ugyan 3 futamig az olimpikon Hajdu Balázs vezette a mezőnyt, mivel az utolsó két futamról távol maradt, végül csak hetedikként zárt, átengedve ezzel a legfényesebb medáliát az ukrán Szergej Kotovnak.

44. nemzetközi balatoni vitorláshét, egyben olimpiai osztályok ob-ja, Balatonfüred

Soling (6 futam, 12 induló). Bajnok: Székely Antal, Rácz László, Kruss Ernő (Mahart), 2. Wossala, Kovácsi, Vezér (BKV), 3. Gyenese, Meretei, Mónus (Balatonfüredi YC), 4. Stefán, Sabján A., Sabján Z. (Balatonfüredi YC), 5. Madarász, Hainzmann, Majnár (Balatonfüredi YC), 6. Tusnai, Ágost, Perényi (CSM)

470-es (8, 27). B: Weöres Márta, Payr Anna (BKV, Kereked), 2. Sallai, Markal (Keszthelyi JAVE), 3. Rényi-Vámos, Csury (Spartacus VE), 4. Téglás, Krénusz (MAFC), 5. Czégai, Kutassy (Kenese-Marina Port), 6. Rauschenberger, Baráth (Balatonfüredi YC)

Star (6, 13). B: Forintos Róbert, Szűts Péter (Spartacus VE), 2. Litkey Á., Szalontai (Spartacus VE), 3. Tenke, Bendicsek (Spartacus VE), 4. Gereben, Zoltai (Spartacus VE), 5. Bánkuty, Váczi (Kereked), 6. Kátai, Perczel (MKB)

Europe (9, 21). B: Mórocz Ágnes (Keszthelyi YC), 2. Molnár V. (Nitrokémia VK), 3. Klie (MAFC), 4. Goszleth A. (MAFC), 5. Henger (Nitrokémia VK), 6. Snieder (Nitrokémia VK)

Laser (9, 23). B: Eszes Tamás (Kenese-Marina Port), 2. Gerencsér (Keszthelyi JAVE), 3. Huszár (SIR), 4. Rick (Keszthelyi YC), 5. Lukáts (Balatonfüredi YC), 6. Hodács (Nitrokémia VK)

Juniorok. 470-es. B: D'Albini András, Szépfy Zsombor (Spartacus VE), 2. Lovas Zs., Szamody (BKV), 3. Lovas B., Czittel (BKV)

Nemzetközi verseny

Europe: 1. Mórocz, 2. Zagernik (szlovén), 3. Molnár V.

Finn (5, 17): 1. Szergej Kotov (ukrán), 2. Németh (Kereked), 3. Pallay (VVSI)

VITORLÁZÁS

KÉPEK

   

 
LINKEK