FONTOS


 

Világ Kupa, Sydney 1999
Világ Kupa-rajt kedden

Míg Kemény Dénes szövetségi kapitány csapata számára presztízskérdés, hogy miként szerepel a Sydneyben kedden kezdődő vízilabda Világ Kupán, a másik hét vízbe szálló együttes közül öt olimpiai kvalifikációért fog harcolni. Eddig az Európa-bajnok Magyarország, az amerikai kontinensen első Egyesült Államok és a házigazda Ausztrália számít biztos ötkarikás indulónak.

Furcsa torna lesz, erre több előjel utal, amely - nem először a sportág történetében - azt bizonyítja: időnként a parton, a kulisszák mögött dőlnek el a mérkőzések és nem a medencében. Még Gianni Lonzi, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) vízilabdabizottságának olasz elnöke is sajátos hangsúllyal vezette be a hétfői technikai értekezletet, amikor kijelentette: három biztos olimpiai résztvevő van a mezőnyben, a többiek bizonyára mindent elkövetnek azért, hogy a vasárnapig tartó erőpróbán kövessék őket.

- Szeretném azt hinni, hogy nem "taktikai" csata lesz - mondta Kemény Dénes szövetségi kapitány. - Mindenki számol, variál és nem tudom, hogy ez jó-e? Tudniillik, ha a magyar, az amerikai és az ausztrál csapat közül bármelyik bekerül a dobogósok közé, akkor saját kontinensének másodikját "beviszi" az olimpiára.

Míg másokat (a három kiadó helyre pályázó öt csapatot: az oroszokat, a jugoszlávokat, a spanyolokat, az olaszokat és a görögöket) a tét nyomasztja, addig a magyarok az esélyesek nyugalmával készülnek: hétfőn két edzés volt az Olimpiai Uszodában, s az egyetlen, de szerencsére nem túl zavaró gondot az okozta, hogy Kósz Zoltán, a kitűnő kapus egy kicsit fájlalta a vállát.

- Ha reálisan, mondhatnám normálisan alakulnak a dolgok, akkor a magyar, az orosz és a spanyol vagy a jugoszláv csapat pályázhat az első három helyre - jegyezte meg Kemény Dénes. - Kedden estére, amikor túl leszünk az olaszok elleni nyitómérkőzésen, már okosabbak leszünk.

A magyarok a Világ Kupa első kiírása során, 1979-ben Jugoszláviában, majd 1995-ben Atlantában elsők lettek, legutóbb két évvel ezelőtt Athénban az amerikaiak és a görögök mögött harmadikok voltak. Július óta 22 találkozót játszva azonban veretlen a válogatott, a 21 győzelem mellett az egyetlen döntetlent éppen a keddi ellenféllel, Olaszországgal szemben érte el a firenzei Eb nyitónapján (7-7). A magyarok Világ Kupa-premierjén a kazah Prihodko és az amerikai Boyer lesz a két bíró. A csütörtökig tartó csoportmérkőzések után pénteken szünnap lesz, szombaton kerül sor a "keresztbejátszásokra", vasárnap pedig a végső helyosztókra.

A Világ Kupa csoportbeosztása:
A csoport:
Magyarország, Olaszország, Görögország, Jugoszlávia
B csoport: Spanyolország, Egyesült Államok, Ausztrália, Oroszország

A keddi program, magyar idő szerint: 7 ó: Spanyolország-Egyesült Államok, 8.15 ó: Magyarország-Olaszország, 9.30 ó: Görögország-Jugoszlávia, 10.45 ó: Ünnepélyes megnyitó, 12.00 ó: Ausztrália-Oroszország.

[origo], 1999. szeptember 27.

Férfi válogatott
VERSENY

KÉPEK

  Melbourne

 
LINKEK

  Sydney VK 1999