FONTOS


 

Kiss László Eb-aranyban is bízik
------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2004.05.07
------------------------------------------------------------


A magyar úszósport hétfőtől vasárnapig a madridi Európa-bajnokságon tartja ötkarikás elővizsgáját, s Kiss László szövetségi kapitány várakozása szerint Risztov Éva, Kovács Ágnes és Cseh László érdemelheti ki a legjobb osztályzatokat - érmeket, benne aranyat is érő teljesítménnyel. A szakember a péntek reggeli útra kelés előtt elmondta: amellett, hogy 3-4 Eb-medállal számol, nagyon bízik benne, hogy a kollekció darabjai között akad majd a legfényesebből is.

Risztov és Cseh a favorit

A kontinenselsőséggel amúgy 2000 óta adós a magyar úszósport. Akkor, Helsinkiben Kovács Ágnes nyert a 100 és 200 méteres mellúszásban, Batházi István pedig 400 m vegyesen tempózott a leggyorsabban az európai kiválóságok között. 2002-ben, Berlinben viszont 1 bronz mellett a Kiss-csapatnak be kellett érnie 6 ezüsttel, ami nem kis dolog, ám mégiscsak az arany az igazi. Az arany, amelyből az 1928-as budapesti első Eb óta - 48 ezüst és 28 bronz mellett - eddig összesen 53-at gyűjtöttek a magyar úszók.

A mellúszásban olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács Ágnesnek ma már inkább 200 m vegyesen jobbak az esélyei, de neki és a 400 m vegyesen próbálkozó vb-ezüstérmes Risztov Évának is nehezen leküzdhető akadálynak ígérkezik Madridban a mindkét távon a világ legjobbjának számító s címvédő ukrán olimpiai bajnok, Jana Klocskova.

Risztov másik fő számában, 200 m pillangón sem marad híján a minőségi konkurenciának, mivel a lengyelek nevezték a két évvel ezelőtti Európa-bajnokot, a világcsúcstartó s tavaly Barcelonában éppen a magyar kiválóság előtt célba érkező Otylia Jedrzejczakot is.

A riválisokat illetően a legkedvezőbb helyzetben kétségtelenül Cseh László van, miután Michael Phelps, aki 400 m vegyesen diadalmaskodott a Bp. Spartacus klasszisa előtt a 2003-as világbajnokságon, amerikai lévén nem indulhat a spanyolországi kontinensviadalon.
Kovács Ágnes
VERSENY

LINKEK

  Madrid 2004