FONTOS


 

Hát, ez fantasztikus!
------------------------------------------------------------
forrás: Ballai Attila, Népszava 2004.05.11
------------------------------------------------------------


Cseh Lászlótól tagadhatatlanul vártuk az aranyérmet a madridi úszó Európa-bajnokságon, de azt is bevallhatjuk, hogy majd csak 400 m vegyesen. Ám a szám vb-ezüstérmese már kedden a dobogó legfelső fokára állhatott, a 100 méteres hátúszás eredményhirdetésénél! S kijár a dicséret Bodor Richárdnak is, aki 100 m mellen bronzérmes lett.

A százszázalékos hétfői kvalifikációnak köszönhetően kedden négy magyar várta a finálékat: 100 mellen Bodor Richárd a 2., 100 háton Cseh László a 4., 200 háton Szepesi Nikolett, valamint 50 pillangón Gáspár Zsolt a 6. idővel jutott be a döntőbe. Időrendben az első fináléban, férfi 50 m pillangón az ukrán Breus nyert, Gáspár Zsolt a 6. helyen csapott célba, mintegy felvezetve számunkra a férfi 100 m hát fináléját. Amelyet Cseh László, Bp. Spartacus 18 éves klasszisa nyert meg! A célban csak egyetlen századmásodperccel előzte meg az osztrák Rogant, de a lényeg, hogy megelőzte! A 55,26 másodperces ideje 31 századdal elmarad a Horváth Péterrel társbérletben tartott magyar rekordjától, de most ennek sincs semmi jelentősége.

- Nagyjából ezt vártam. A fordulóm jobb volt, mint általában szokott lenni, a végén azonban elmerevedett a lábam, s a benyúlásom se sikerült valami jóra, de ezúttal nekem volt szerencsém - nyilatkozta újdonsült Európa-bajnokunk, aki nem sokkal később a magyar zászlót a vállaira borítva állt fel a dobogó tetejére, miközben a lelátóról a "Szép volt, Laci!" szólt. Tényleg szép volt, de még sokkal szebb is lehet itt Madridban.

S ha egy üzlet beindul! Férfi 100 m mellen is lett dobogósunk, Bodor Richárd 1:01,54 perces egyéni csúcsa bronzérmet ért.

- Rövidpályás Eb-bronzom már volt, s nagyon szerettem volna nagy medencében is érmet. Ezért aztán nagyon elégedett vagyok! - árulta el Bodor.

A magyar érdekeltségű döntőket a női 200 méteres hátúszásé zárta le, s az ifjú - 17. évében járó - Szepesi Nikolett a dicséretes hatodik helyet érdemelte ki abban a számban, amelyben az egykori világklasszis, Egerszegi Krisztina máig megdönthetetlenül őrzi a világcsúcsot.

A tegnap délelőtti időfutamokból - a folyamatos eső, a cudar időjárás ellenére - mind a négy magyar továbbtempózott, de Kovács Ágnesnek 100 mellen mégis ez jelentette a végállomást. Kiss László szövetségi kapitány ugyanis előre jelezte, a középdöntőben Ági már nem áll rajthoz, mert a versenyszámot csak bemelegítésnek szánták a szerdai műsorban szereplő 200 vegyes előtt. Batházi István és Kerékjártó Tamás 200 vegyesen és Zubor Attila 100 gyorson viszont nem csak bekerült a legjobb 16 közé, de ott délután folytatta is szereplését. 200 m vegyesen mindkét versenyzőnk beküzdötte magát a mai döntőbe, Kerékjártó Tamás 2:02,59 perccel az ötödik, Batházi István pedig 2:02,77-tel a hetedik legjobb idővel. Zubor Attila 100 gyorson hajszállal maradt le a döntőről, a végelszámolásnál csak a kilencedik idő tulajdonosa lett. Pedig ha 50,20 másodperc helyett például 50,19 alatt ér célba, neki is helye lehetett volna a legjobbak között.

De összeségében aligha kell szomorkodnunk.
Kovács Ágnes
VERSENY

LINKEK

  Madrid 2004