FONTOS


 

Risztov újra második, Jakabos negyedik az Európa-bajnokságon
Itt van már az ezüst ősz

------------------------------------------------------------
forrás: Bruckner Gábor, Népszabadság 2004.05.11
------------------------------------------------------------


Nincs mese, megbolondult a világ: északi szél és tíz fok, az ibériai helyett szibériai május köszöntötte a madridi Barajas reptér tócsákkal teli betonján landoló látogatót, aki történetesen én magam voltam, de a lényeget illetően ennek semmi jelentősége. Nem úgy annak, hogy a „vizes” Európa-bajnokság szervezői kényszerűen fontolóra vették: lemondják a hosszútávúszók szerdán kezdődő programsorozatát, tekintettel a versenyeknek „otthont adó” víztározó 12 fokos, ennél-fogva az emberi szervezetre életveszélyes hőmérsékletére...


Örök második Éva (kép: Sergio Lopez)
Hogy azért valami jóról is beszámoljak a didergő Madridból: már az úszóversenyek első napjának délelőtti előfutamai némi melegséggel töltötték el az embert. A tizennyolc évvel ezelőtti vb emlékének adózva M–86-ra keresztelt, amúgy valóban a múlt századot idéző nyitott uszodában valamennyi magyar szereplő továbblépett, közülük Cseh László 100 méter háton például a mezőny legjobb idejével (55,41). A hétfő magyar „VIP-je” ezzel együtt sem ő volt, hanem az a Risztov Éva, aki pályafutása megannyi „ezüstös” számának egyikében, 400 méter vegyesen hasította a habokat, s akire délután már a döntő várt. Szerintem kitalálják: igen, igen, Évi (4:45,37) a második helyen kvalifikálta magát a legjobb nyolcba. Gyorsan még egy feladvány, de ez sem lesz nehéz: úgy van, Jana Klocskova (4:43,50) mögött. „Risztovnak olyan az ukrán, mint szegény Szabó Tündének volt Egerszegi” – húzta meg múlt és jelen között a párhuzamot Kiss László szövetségi kapitány, aki a félreértések elkerülése végett kevésbé metaforikusan is a nyilvánosság elé tárta a véleményét: „Szerintem most sem tudja megverni”.

A magunk részéről a „Várjuk ki a végét!” régi népi bölcsességgel reagáltunk az elhangzottakra, miközben rögzítettük azt is, hogy az első világversenyén szereplő, tizenöt évesen 180 centisre nőtt pécsi Jakabos Zsuzsanna ugyanebben a mezőnyben – tömeges bravók kíséretében – a rangsornegyediket megillető 6-os pályára kapott besorolást.

Az egyetlen magyar érdekeltségű finálé előtt és után is akadt ugyan feljegyeznivaló, a középdöntőkben történtekről azonban másnap derül csak ki, hogy mennyit is érnek, ezért szorítkozzunk schlagwortokra. Bodor Richárd 100 méter mellen – nem akármilyen meglepetésre – a második leggyorsabb eredményt produkálta (1:01,65); Cseh 100 háton nem tudta megismételni reggeli teljesítményét, s bár csak negyedikként jutott az elitbe (55,76), csuromvizesen kibökte, hogy „ettől még bármi lehet”; Szepesi Nikolett 200 méter háton (2:15,16), Gáspár Zsolt 50 méter pillangón egyformán hatodikként lett döntős (24,36), vagyis szavunk nem lehetett: miután valamennyi hazánkfia és -lánya megcselekedte, amit megkövetelt a szakvezetés, eseménydús kedd áll előttünk.

Mindenesetre a négyszázból kétszáz méter megtételéig már a nyitónapon el-elakadó lélegzettel figyeltük Klocskova és Risztov a többiektől abszolúte függetlenül zajló párharcát. Noha a pillangó- és a hátpenzum teljesítése után is az ukrán vezetett, a körömhossznyi – fél távnál 3 századmásodpercnyi – differencia leküzdhetőnek tetszett. A következő ötven méteren azonban minden eldőlt: Klocskova mellen meglépett, hogy aztán gyorson megtartsa előnyét (4:38,52, erősen közepes idő), a 4:40,34 perccel célba csapó Risztov Éva pedig megnyerje pályafutása ötödik Eb-ezüstjét.

– A hát-mell fordulónál ment el a hajó; hibáztam, és ez elég volt ahhoz, hogy megint ő győzzön – magyarázta a korábbi esztendőkben megszokottal ellentétben mosolyogva. – Mégis, talán ez életem első második helyezése, amire azt mondom, hogy rendben van, nem történt semmi különös, csak a papírforma érvényesült.

Isten ments, hogy megfeledkezzem róla: Jakabos Zsuzsi negyedikként érintette meg a falat (4:48,13), minek nyomán annyi minimum kijelenthető, hogy kétségkívül egy újabb generáció bontogatja – ezer bocsánat – az uszonyait. Kiss László is igen elégedettnek látszott az első versenynap után, csak annyit kért, hogy a madridi késő őszben az időeredmények helyett ezúttal kizárólag a helyezésekre összpontosítsunk.

Rajtam nem fog múlni: mostantól le sem veszem a szemem a dobogóról.

Eredmények

Férfiak. 400 m gyors: 1. Emiliano Brembilla (olasz) 3:49,14, 2. Prilukov (orosz) 3:49,51, 3. Coman (román) 3:49,52. 4x100 m gyors: 1. Olaszország (Lorenzo Vismara, Christian Galenda, Giacomo Vassanelli, Filippo Magnini) 3:15,66, 2. Oroszország 3:17,00, 3. Franciaország 3:18,10.

Nők. 400 m vegyes: 1. Jana Klocskova (ukrán) 4:38,52, 2. Risztov Éva 4:40,34, 3. Klinar (szlovén) 4:46,05, 4. Jakabos Zsuzsanna 4:48,13. 4x100 m gyors: 1. Franciaország (Solenne Figues, Celine Couderc, Aurore Mongel, Malia Metella) 3:40,67, 2. Hollandia 3:41,39, 3. Svédország 3:43,54.

Kovács Ágnes
VERSENY

LINKEK

  Madrid 2004