FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb
Cseh László: arany a láthatáron

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2004.05.05
------------------------------------------------------------


Ma a műúszók selejtezőjével kezdődnek Madridban a vízes napok – bár az első érmeket csak szombaton osztják ki –, ám magyarokkal csak jövő hétfőn találkozhatunk.

Az ok roppant egyszerű, a korábbi évekkel ellentétben a spanyol fővárosban nem lesz magyar szinkronúszó. Hosszútávúszó is csak egy, Barsi Claudia, aki talán 10 kilométeren esélyes arra, hogy a legjobb nyolc között végezzen. Ezzel ki is pipáltunk két sportágat, és a harmadikkal, a műugrással sem kell sokat bíbelődnünk.
Sajnos…
Habár a sportág két éve, a berlini Európa-bajnokságon két ezüstérmet is nyert, most nem várható hasonló szereplés. Elég, ha azt vesszük, a háromszoros Eb-ezüstérmes Lengyel Imre visszavonult. Maradt Barta Nóra – 3 méterről a hat közé várják – és Hajnal András. Az utóbbi Berlinben ötödik lett toronyból, ezt a bravúrt szeretné felülmúlni Madridban (a harmadik ugró a fiatal Kormos Villő).


Cseh László Európa-csúcstartóként joggal pályázik a Eb-aranyra (fotó: Meggyesi Bálint)
És akkor el is érkeztünk az úszókhoz. A tizenegy fős magyar csapat hétfőn mutatkozik be, rögvest éremeséllyel, hiszen a nyitónapon rendezik a női 400 méteres vegyes úszás döntőjét. Risztov két éve ezüstérmes lett ebben a számban és tavaly, a vb-n is a második helyen végzett. Mindkét esetben az ukrán Klocskova zárt előtte. Most is ez a forgatókönyv várható…
Tizenegy versenyzőből áll a küldöttség, ám éremmel csupán három úszó esetében számolhatunk. A csapat favoritja kétségkívül Cseh László, aki 400 méter vegyesen (az Eb utolsó napján rendezik) magasan a többiek előtt jár, jellemző módon a tavalyi, barcelonai világbajnokságon öt másodpercet vert az európaiakra. Akkor, az Európa-csúcsot úszó magyart csak az amerikai Phelps tudta megelőzni. Madridban viszont Phelps nem lehet ott.
Cseh aranyesélyes, Risztovot viszont 400 méter vegyesen a már említett Klocskova, 200 méter pillangón pedig a szám világrekordere, a lengyel Otylia Jedrzejczak akadályozhatja meg abban, hogy végre nagymedencében is Európa-bajnok legyen (400 és 800 méter gyorson most nem indul).
A harmadik éremesély Kovács Ágnesé. Ô nem mellen (ott Berlinben sem került már dobogóra), hanem 200 méter vegyesen lehet ott a végelszámolásnál. Az arany itt is Klocskovának áll, az érmekért viszont nagy lehet a tülekedés. Kiss László szövetségi kapitány három-négy medálban reménykedik, no meg abban, hogy a női 4x100 méteres vegyes váltó kivívja az olimpiai kvalifikációt.
A berlini Eb amúgy hat (!) ezüstöt – Risztov négy, Batházi, Flaskay, és egy bronzot, Güttler – hozott, viszont aranyat nem. Madridban tán kevesebb érem lesz, ám nagy a valószínűsége, hogy négy év után (a helsinki Eb-n Kovács és Batházi volt első) ismét lesz magyar kontinensbajnoki cím. Ez sem kevés…

Kovács Ágnes
VERSENY

LINKEK

  Madrid 2004