FONTOS


 

Meglepetésre kikapott a világcsúcstartó holland Hoogenband az Európa-bajnokságon
Kovács Ágnes éremesélyes idővel döntős

------------------------------------------------------------
forrás: Salánki Miklós, Magyar Nemzet 2004.05.13
------------------------------------------------------------


A madridi Eb legnagyobb sztárja, a világcsúcstartó holland Van den Hoogenband 100 méteren nem tudta megvédeni bajnoki címét. A 200 méter vegyes úszás fináléjában Kerékjártó Tamás és Batházi István nem tudott javítani két évvel ezelőtti helyezésén, az ötödik és a hatodik helyen értek célba. Ma este Kovács Ágnes, Cseh László és Bodor Richárd is éremeséllyel rajtolhat a döntőkben.

Első a labdarúgás, utána következik a többi sport Spanyolországban, ahol a foci szent ügy. Ezért aranyéremmel sem sikerült a spanyol női 4x200 méteres gyorsváltónak a sporthírek élére kerülni. Az AS sportnapilap címoldalán az volt a tegnapi „szenzáció”, hogy Capello jön-e Tottival a Realhoz a Romától, vagy a Benficánál edzősködő José Antonio Camacho lesz a befutó.
Az úszóversenyek első két napján a magyar csapat a várt négy éremből hármat már kiharcolt, ráadásul Bodor Richárd bronzérme, Risztov Éva ezüstérme mellett Cseh László aranyérmet nyert 100 háton. Ezzel pedig kiérdemelte, hogy ő dönthette el, 200 háton vagy pillangón indul-e, s a Spartacus 19 éves versenyzője az utóbbit választotta. Így tegnap reggel ismét rajtolnia kellett Turi György tanítványának, aki a 200 pillangó előfutamából a harmadik legjobb idővel (1:59.34) került az esti elődöntőbe. A mellúszásban olimpiai és világbajnok Kovács Áginak a 200 vegyes úszás lett a fő versenyszáma, amelynek az előfutamában csak a címvédő ukrán Klocskova ért el nála jobb eredményt. A 15 éves Jakabos Zsuzsa ebben a versenyszámban hatodikként jutott tovább. A szintén pécsi Bodor Richárd a hetedik idővel jutott 200 méteren az elődöntőbe.
Európa papíron leggyorsabb úszója, az olimpiai és világbajnok Van den Hoogenband, ahogy a tavalyi barcelonai vb-n, ezúttal is csak második lett 100 méter gyorson. A 22 éves olasz Magnini formája hatalmasat javult, s legyőzte a gyorsúszókirályt.
Kovács Ágnes a középdöntő után elégedetlen volt: „Esik, fúj a szél, ilyen időben nem lehet úszni. Vagyis lehet, de csak így. Remélem, a holnapi döntőben jobb idő lesz. A célom továbbra is az éremszerzés.”
Olimpiai bajnokunk a második legjobb idővel lett döntős, ahová Jakabos Zsuzsa is bekerült. Kiss László szerint ez a nyúlánk pécsi lány a budapesti Eb egyik főszereplője lehet. A mellúszó Bodor Richárd a 200 mellúszás előfutamában is remekelt, 2:14,26 perccel harmadik lett. Cseh Lászlónak sem okozott problémát, hogy beússzon a 200 pillangó döntőjébe. A nap utolsó fináléjában két magyar is érdekelt volt, de nem tudtak beleszólni az érmek elosztásába, Keréjártó ötödikként, Batházi hatodikként ért célba.
Férfiak. 100 m gyors, Európa-bajnok: Filippo Magnini (Olaszország) 48,87 mp. 200 m vegyes, Eb: Markus Rogan (Ausztria) 1:59,79 perc. Nők. 800 m gyors, Eb: Erika Villaecija (Spanyolország) 8:31,26 perc. 100 m mell, Eb: Szvitlana Bondarenko (Ukrajna) 1:09,23 perc. 100 m gyors, Eb: Malia Metella (Franciaország) 54,46 mp. Hosszútávúszás. Férfiak, 10 km, Eb: Jevgenyij Koskarov (Oroszország) 1:45:21,5 ó.
Kovács Ágnes
VERSENY

LINKEK

  Madrid 2004